Ποιοι είμαστε
Αρχική Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης: φωτογραφία δέντρου μάνγκο γεμάτο με καρπούςΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης: φωτογραφία δέντρου μάνγκο γεμάτο με καρπούς

4 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2023 δείχνει ένα αληθινό δέντρο μάνγκο.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η εικόνα με το γεμάτο με καρπούς δέντρο μάνγκο δεν είναι αληθινή καθώς δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, η εικόνα φέρει το λογότυπο του Bing Image Creator, της γεννήτριας εικόνας ΑΙ της Microsoft.

Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζουν από τις αρχές Ιουνίου ως πραγματική φωτογραφία μια εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει ένα «καταπληκτικό» δέντρο μάνγκο γεμάτο με καρπούς. Δεν πρόκειται, όμως, για αληθινή φωτογραφία.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε δίνουν στοιχεία για τον τόπο και χρόνο λήψης της εξεταζόμενης φωτογραφίας. Σε δημοσιεύσεις διαβάζουμε:

«Καταπληκτικό Δέντρο Μάνγκο» ή «Μάνγκο δέντρο παρ φορτωμένο» ή «Μάνγκο, το δέντρο που παράγει μεγάλες ποσότητες καρπού…»

Τι ισχύει

Η εξεταζόμενη εικόνα δεν είναι αληθινή, αλλά δημιουργήθηκε μέσω λογισμικού τεχνικής νοημοσύνης.

Ερευνώντας την εικόνα σε μηχανές αναζήτησης με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης, παρατηρούμε ότι έχει κυκλοφορήσει ευρέως και στο εξωτερικό τον Ιούνιο του 2023. Ομάδες και λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι απεικονίζει ένα δέντρο μάνγκο στην Υεμένη, το Ιράν ή και στην Κένυα (ενδεικτικά εδώ, εδώ και εδώ).

Όπως φαίνεται παραπάνω, στην κάτω αριστερή γωνία η εικόνα φέρει το λογότυπο του Bing Image Creator, πρόγραμμα δημιουργίας εικόνας μέσω AI (τεχνητής νοημοσύνης). Το λογότυπο εμφανίζεται χαρακτηριστικά σε κάθε φωτογραφία που έχει δημιουργηθεί μέσω του προγράμματος στην ιστοσελίδα του.

Ακόμα, εκπρόσωπος της Microsoft επιβεβαίωσε στα Ellinika Hoaxes ότι η εικόνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το Bing Image Creator. Όπως δήλωσε:

«Αυτές οι εικόνες δημιουργήθηκαν από τον χρήστη με τη χρήση του Bing Image Creator»

Εικόνες δημιουργημένες μέσω του προγράμματος Bing Image Creator

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει παρόμοιες εικόνες με δέντρα μάνγκο, δημιουργημένες μέσω AI ως πραγματικές, όπως οι παραπάνω.

Ο παραπλανητικός ισχυρισμός έχει καταρριφθεί και από το Snopes.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η εξεταζόμενη εικόνα με το δέντρο μάνγκο δεν είναι αληθινή καθώς δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, η εικόνα φέρει το λογότυπο του Bing Image Creator, της γεννήτριας εικόνας ΑΙ της Microsoft.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.