Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Γαλλία ΔΕΝ απαγόρευσε την πρόσβαση στο ίντερνετ για την καταστολή των επεισοδίωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Γαλλία ΔΕΝ απαγόρευσε την πρόσβαση στο ίντερνετ για την καταστολή των επεισοδίων

7 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Στη Γαλλία πρόκειται να απαγορευτεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο για την καταστολή των επεισοδίων μετά τον θάνατο του Nahel Merzouk

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το έγγραφο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλήρως κατασκευασμένο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω ανάρτησής του στο Twitter προειδοποίησε τους πολίτες για την πλαστότητα των πληροφοριών και τους προέτρεψε να μην αναδημοσιεύουν αναξιόπιστο περιεχόμενο.

Μετά τον θάνατο του δεκαεφτάχρονου Nahel Merzouk από αστυνομικά πυρά στις 27 Ιουνίου 2023 και τις αναταραχές που επικράτησαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, βλέπουμε να αναπαράγεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως η Γαλλία πρόκειται να μπει σε “lockdown” με επιβολή πλήρους απαγόρευσης της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Ο ισχυρισμός συνοδεύεται από ένα Δελτίο Τύπου που υποτίθεται πως προέρχεται από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας και αναφέρει πως στις περιοχές που επλήγησαν θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα που περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ήδη από τις 2 Ιουλίου 2023 διακινείται ένα έγγραφο στο Twitter που έχει λάβει ευρεία διάδοση με τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια προβολές. Στην παλαιότερη δημοσίευση που εντοπίσαμε αναφέρεται:

Η Γαλλία πρόκειται να μπει σε πλήρες lockdown με πλήρες μπλακάουτ στο διαδίκτυο αύριο. Έχετε μέχρι τα μεσάνυχτα για προετοιμασία. Τρόφιμα, Νερό & Προμήθειες. Το να πυροβολήσεις το 17χρονο αγόρι ήταν ο τρόπος για να περάσουν αυτό που θέλουν. Προετοιμαστείτε τώρα, Γαλλία.

Το εν λόγω Tweet

Την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 3 Ιουλίου 2023 εντοπίζουμε τον παραπάνω ισχυρισμό και σε ελληνικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλαισιωμένο από φωτογραφία ενός Δελτίου Τύπου που φέρει το σήμα του Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας και το όνομα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Στο Δελτίο Τύπου τονίζεται ότι στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας ασφαλείας και ηρεμίας μετά τα επεισόδια που προηγήθηκαν, από τις 3 Ιουλίου και για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστούν προσωρινοί περιορισμοί στην πρόσβαση στο ίντερνετ σε συγκεκριμένες γειτονιές κατά τις βραδινές ώρες. Αυτό, για να αποτραπεί η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών πλατφορμών που συντονίζουν παράνομες πράξεις και ενθαρρύνουν τη βία.

Αναλυτικά το έγγραφο που διαμοιράζεται:

Μετάφραση: ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΌΝΤΙΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΏΝ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΑΥΞΗΜΈΝΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΜΕΤΆ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΈΣ
Νέα μέτρα σε ισχύ για την πρόληψη της δημόσιας τάξης 
Το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και ηρεμίας στο πλαίσιο των πρόσφατων ταραχών. Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της τάξης και της σταθερότητας στις πληγείσες περιοχές, έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη κάθε μορφής βίας και αναταραχής. 
Από τις 3 Ιουλίου και για ορισμένο χρονικό διάστημα, θα εφαρμοστούν προσωρινοί περιορισμοί στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι περιορισμοί αυτοί αποσκοπούν στην αποτροπή της κατάχρησης των κοινωνικών δικτύων και των διαδικτυακών πλατφορμών για τον συντονισμό παράνομων ενεργειών και την υποκίνηση βίας. 
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν τίθενται σε εφαρμογή για να περιορίσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών, αλλά για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους και την περιουσία τους. Επιπλέον, τα μέτρα δε θα επηρεάσουν βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και κρίσιμες υποδομές. 
Θα θέλαμε επίσης να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι οι τηλεφωνικές υπηρεσίες, οι οποίες του επιτρέπουν να επικοινωνεί με αγαπημένα του πρόσωπα ή με ιατρικές ομάδες σε περίπτωση ανάγκης, θα λειτουργούν κανονικά. Οι πάροχοι κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς διακοπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι βασικές επικοινωνίες είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. 
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Γαλλίας

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και της ευρείας αναπαραγωγής του υπό εξέταση εγγράφου, το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι το έγγραφο που διακινείται είναι ψευδές και ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση σε αυτό το πλαίσιο κάνοντας έκκληση προς το γαλλικό λαό να μη διασπείρει ψευδείς πληροφορίες και να μην αναμεταδίδουν πληροφορίες, παρά μόνο αν αυτές προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Την ανάρτηση του Υπουργείου Εσωτερικών αναδημοσίευσε και το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

Μετάφραση: Ένα Δελτίο Τύπου από τη Γαλλική Αστυνομία ανακοίνωσε προσωρινούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο ίντερνετ σε ορισμένες γειτονιές.
Αυτό το έγγραφο είναι ΨΕΎΤΙΚΟ: δε λήφθηκε καμία τέτοια απόφαση σε αυτό το πλαίσιο.
Βοηθήστε μας
Μη διασπείρετε ψευδείς πληροφορίες
Μην αναμεταδίδετε πληροφορίες παρά μόνο αν προέρχονται από αξιόπιστη πηγή.

Τέλος, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι και τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου δεν εντοπίζεται κανένα Δελτίο Τύπου που να κάνει λόγο για απαγόρευση στην πρόσβαση στο ίντερνετ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το έγγραφο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλήρως κατασκευασμένο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω ανάρτησής του στο Twitter προειδοποίησε τους πολίτες για την πλαστότητα των πληροφοριών και τους προέτρεψε να μην αναδημοσιεύουν αναξιόπιστο περιεχόμενο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.