Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη το «θαύμα» με τα δάκρυα της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Εφραίμ στη ΜυτιλήνηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Απάτη το «θαύμα» με τα δάκρυα της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Εφραίμ στη Μυτιλήνη

11 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Άρχισαν να δακρύζουν οι εικόνες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Εφραίμ στη Μυτιλήνη.

Συμπέρασμα

Όπως αποδείχθηκε, το φαινόμενο της δακρύρροιας των δύο εικόνων αποτέλεσε προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης. Το υγρό που παρουσιάζεται ως δάκρυα ήταν νερό που έριξε πάνω στο τζάμι των εικόνων η νεωκόρος, η οποία απομακρύνθηκε με απόφαση των εκκλησιαστικών Αρχών. Κατόπιν επικοινωνίας μας με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, δήλωσε ότι επρόκειτο περί απάτης.

Από τις αρχές Ιουνίου 2023 μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει στο Facebook και σε τοπικές ιστοσελίδες ο ισχυρισμός ότι στη Μυτιλήνη παρατηρήθηκε το «θαύμα» δύο εικόνων που δάκρυζαν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εικόνες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Εφραίμ στις οποίες έσπευσε πλήθος κόσμου, διαδίδοντας παράλληλα το υποτιθέμενο γεγονός. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το φαινόμενο της δακρύρροιας των εικόνων ήταν μία στημένη απάτη.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: lesvosvoice.gr, lesvosnews.gr, nealesvou.gr, lesvosdays.gr, balsamopsyxhs.gr, dimpenews.com

Παραδείγματα στο Facebook:

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Facebook, που παραθέτουν εικόνες και βίντεο του «θαύματος» των «κλαίουσων» εικόνων, διαβάζουμε:

«Η εικονα του ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ στη Μυτιληνη, στον ιερο ναο στην οδο Ηλια Βενεζη…….δακρυζει…… ΚΛΑΙΕΙ !!!!!! Πρωτη φορα βλεπω κατι τετοιο ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΑ να συμβαινει μπροστα στα ματια μου, οπως και σε αλλους που ερχονται να προσκηνυσουν….και μενουν εκπληκτοι… Πριν λιγες μερες ειχε συμβει το ιδιο με την εικονα της Αγιας Παρασκευης που βρισκοταν στο μικρο παρεκκλησι επι της οδου Βοστανη.»

«Δεν περίμενα ποτέ να ζήσω προσωπικά αυτό το γεγονός και να δω το θαύμα με τα ίδια μου τα μάτια. Σήμερα Κυριακή 04/06/2023 δάκρυσε η εικόνα του Αγίου Εφραίμ στον Ιερό ναό στην Ηλία Βενέζη.»

«Η εικόνα του Αγίου Εφραίμ και της Αγίας Παρασκευής στον ιερό ναό των Αγίων Ραφαήλ και Αγίου Φανουρίου στην Μυτιλήνη δακρύζουν συνεχώς!!! Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον τον κόσμο Σου αμήν»

Φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό από το ναό του Αγίου Εφραίμ:

Πηγή: Νέα της Λέσβου
Πηγή: Νέα της Λέσβου
Πηγή: Τα Νέα της Λέσβου
Πηγή: χρήστης στο Facebook
Πηγή: Lesvosvoice.gr

Τι ισχύει

Τα φερόμενα ως «δάκρυα» παρατηρήθηκαν στις 4 Ιουνίου στην εικόνα του Αγίου Εφραίμ, στην ομώνυμη εκκλησία, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Παρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στην εικόνα της Αγίας Παρασκευής μία εβδομάδα νωρίτερα, στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Εφραίμ.

Επί δύο ημέρες, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Μυτιλήνης (εδώ), η εικόνα του Αγίου Εφραίμ φαινόταν να έχει, εξωτερικά από το τζάμι που κάλυπτε την εικόνα, μία ροή υγρού, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν δάκρυα του Αγίου.

Ο τοπικός Μητροπολίτης, ωστόσο, άρχισε να έχει υποψίες και έδωσε εντολή να τοποθετηθούν οι εικόνες σε σημείο που να μην μπορεί να τις δει ο κόσμος καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο παρέμβασης ανθρώπινου παράγοντα στην εικόνα.

«Εξαφάνισε την εικόνα για να γλιτώσεις», φέρεται να είπε στον εφημέριο της Καλλιθέας ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, σύμφωνα με «Τα Νέα της Λέσβου», ζητώντας να σταματήσει το προσκύνημα της εικόνας.

Η ιστοσελίδα balsamopsyxhs.gr ισχυρίστηκε ότι η εικόνα της Αγίας Παρασκευής μετά τη μεταφορά της πίσω στο παρεκκλήσι «σταμάτησε να κλαίει (σσ και εμπαιγμός των εικόνων και του θρησκευτικού συναισθήματος..)», ενώ σχολίασε τη μεταφορά της εικόνας του Αγίου Εφραίμ στο ιερό ως «εικονομαχία»:

«Τις απέσυραν και τις πάνε για ”ιατρικές” εξετάσεις. Φυλάκισαν τον Άγιο Εφραίμ, βαρβαρότητα..
Η απιστία των ιθυνόντων και η ειδημοσύνη-ασχημοσύνη των ειδημόνων…Ιδιότυπη Εικονομαχία; Oι εικόνες ”εκθέτουν” την Εκκλησία γιατί δακρύζουν γιατί θαυματουργούν!!!!!!»

Το φαινόμενο των «κλαίουσων» εικόνων στο ναό του Αγίου Εφραίμ, όπως αποδείχθηκε, ήταν προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού μέσου «Στο νησί», το υγρό που παρουσιάζεται ως δάκρυα ήταν νερό που έριξε πάνω στο τζάμι των εικόνων η νεωκόρος, η οποία και απομακρύνθηκε με απόφαση των εκκλησιαστικών Αρχών. Επίσης, απομακρύνθηκε και ο σύζυγός της, ο οποίος είχε αυτοαναγορευθεί σε βοηθό της.

Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι τέσσερα τακτικά μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, παραιτήθηκαν από τη θέση τους, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ύστερα από τη δημοσιότητα που έλαβε το δήθεν «θαύμα», ενώ κανένα άλλο μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου δεν παρέλαβε τα κλειδιά του παρεκκλησίου και του παγκαριού της Αγίας Παρασκευής.

Η διάψευση από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης

Επικοινωνήσαμε με τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Καραμούζη, ο οποίος δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, ωστόσο μας δήλωσε ότι «το ζήτημα έχει κλείσει καθώς μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι επρόκειτο περί απάτης». Μάλιστα, επιβεβαίωσε την άμεση συμμετοχή της νεωκόρου σε αυτή, καθώς και την απομάκρυνσή της από το Ναό με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης.

Τέλος, ο σύζυγος της νεωκόρου, στρατιωτικός στο επάγγελμα, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 15 ημερών από την Υπηρεσία του γιατί προέβη σε δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης φέροντας τη στολή του χωρίς την άδεια της Υπηρεσίας του.

Οι εικόνες που «δακρύζουν»
Ας σημειωθεί ότι εικόνες και αγάλματα που αναφέρεται ότι «δακρύζουν» εντοπίζονται, εκτός από την Ορθόδοξη, και στην Καθολική Εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που δηλώνεται είναι ότι “η Παναγία κλαίει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι”.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όσες αναλύσεις έγιναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι ερευνητές βρήκαν έλαια σε συνδυασμό με αρωματικές ουσίες, καθώς τα έλαια δεν εξατμίζονται δίνοντας έτσι την εικόνα υγρού που ρέει ακατάπαυστα. Τα αποτελέσματα αυτά βρέθηκαν και στο άγαλμα της Παναγίας που βρίσκεται στην καθολική εκκλησία της Παναγίας της Γουαδελούπης στο Νέο Μεξικό και είχε γνωρίσει μεγάλη δημοσιότητα το 2018, καθώς διαδιδόταν ότι το άγαλμα “δάκρυσε”. Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, στο άγαλμα βρέθηκε έλαιο με αρωματική ουσία.

Ένα παρόμοιο περιστατικό έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα το έτος 2001, και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο Αργυρούπολης. Σε χημική ανάλυση που έγινε στο υγρό από την εικόνα του Αγίου Φανουρίου, που αναφερόταν ότι «μάτωνε», διαπιστώθηκε ότι το υγρό ήταν βυσσινάδα.

Επίσης, ένα πρόσφατο πάλι περιστατικό παραπληροφόρησης, τον Φεβρουάριο του 2023, από ιστοσελίδα με εκκλησιαστική αρθρογραφία, με σκοπό να παραπλανήσει τους πιστούς και να μαζέψει παραπάνω κλικ, παρουσίασε την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Ταξιάρχη του Λαυριώτη να «κλαίει» για την τραγωδία στα Τέμπη στον ναό του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου Κερατέας.

Ακόμη, σε έρευνα που έγινε σε Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στο Τορόντο του Καναδά, που δημοσιεύθηκε το 2019, διαπιστώθηκε πως τα «δάκρυα» σε εικόνα ήταν απάτη. Σε δείγμα που πάρθηκε αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για έλαιο.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι άρχισαν να δακρύζουν δύο εικόνες, του Αγίου Εφραίμ και της Αγίας Παρασκευής, στη Μυτιλήνη είναι ψευδής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το φαινόμενο της δακρύρροιας των δύο εικόνων αποτέλεσε προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης. Το υγρό που παρουσιάζεται ως δάκρυα ήταν νερό που έριξε πάνω στο τζάμι των εικόνων η νεωκόρος, η οποία απομακρύνθηκε με απόφαση των εκκλησιαστικών Αρχών. Τέλος, κατόπιν επικοινωνίας μας με τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, δήλωσε ότι επρόκειτο περί απάτης.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.