Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένο το βίντεο με πανό κατά του Ζελένσκι στη Νέα ΥόρκηΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ψηφιακά επεξεργασμένο το βίντεο με πανό κατά του Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη

11 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει ένα μεγάλο πανό στη Νέα Υόρκη κατά της Ουκρανίας που αναγράφει: «Όχι στον Ζελένσκι – Όχι στον πόλεμο».

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, καθώς το πανό κατά του Προέδρου της Ουκρανίας, έχει προστεθεί μετέπειτα, στη θέση ενός διαφημιστικού πανό με μοντέλο. Επίσης, δεν είναι πρόσφατο αλλά αποτελεί απόσπασμα από βίντεο του 2021 και χρονολογείται πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία,

Από τα τέλη Ιουνίου αναπαράγεται σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με ένα μεγάλο πανό στη Νέα Υόρκη η οποία φαίνεται να αναγράφει: «Όχι στον Ζελένσκι – Όχι στον πόλεμο». Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς το βίντεο είναι ψηφιακά επεξεργασμένο.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: pronews.gr, dynatielladanews.com, alfeiospotamos.gr, iardanos.blogspot.com.

Παραδείγματα στο Facebook:

Σε δημοσιεύματα διαβάζουμε:

«Όχι στον Ζελένσκι – Όχι στον πόλεμο». Αλλάζει κάτι στην αμερικανική κοινωνία; Ίσως είναι νωρίς για να πούμε με σιγουριά αλλά τα μηνύματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

Το εξεταζόμενο βίντεο:


Τι ισχύει

Το βίντεο δείχνει τη διασταύρωση της Fifth Avenue και της East 57 street στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται το διάσημο κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς σε εκείνο το σημείο παρατηρήθηκε το πανό.

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δημοσιεύματα στηρίζονται σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από το χρήστη “Russian Market” στο Twitter, υπέρ του Κρεμλίνου, στο οποίο εκείνος γράφει: «Εν τω μεταξύ στη Νέα Υόρκη το πανό “No Zelensky – No War” εμφανίστηκε στην #FifthAvenue».

Το βίντεο έχει λάβει περισσότερες από 485.000 προβολές. Διαμοιράζεται επίσης και στο Tik Tok (εδώ και εδώ) στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες, όπου έχει προβληθεί περισσότερες από 15.000 φορές.

To βίντεο αναρτήθηκε στις 29 Ιουνίου και στον ιστότοπο 9GAG, διαδικτυακή πλατφόρμα και ιστότοπος μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Διαδόθηκε και σε ρωσικά κοινωνικά δίκτυα, όπως το VKontakte και στο Tik Tok, έχοντας 70.000 προβολές με τον ίδιο ισχυρισμό από τις 29 Ιουνίου 2023. Ωστόσο, είναι ψηφιακά επεξεργασμένο, αφού το πανό με τη συγκεκριμένη επιγραφή έχει προστεθεί κατόπιν.

Πλάνα από ρεπορτάζ του CBS News. 29 Ιουνίου 2023

Στις 29 Ιουνίου, ένας υπόγειος μετασχηματιστής εξερράγη κάτω από το κτίριο του κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co. Η πυρκαγιά, προήλθε από ένα ηλεκτρικό θησαυροφυλάκιο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Πλάνα από διάφορα ειδησεογραφικά μέσα που κατέγραψαν τη πυρκαγιά, αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε πανό με κείμενο κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρόσοψη του κτιρίου.

Ακόμα, στο εξεταζόμενο βίντεο υπάρχουν σκαλωσιές που δεν έχει το κτίριο από τον Απρίλιο του 2023, το μήνα που ολοκληρώθηκε η τριετής ανακαίνιση του κοσμηματοπωλείου.

Αριστερά, στιγμιότυπο από τους Χάρτες Google, στη 5η Λεωφόρο, Ιούνιος 2022. Δεξιά, στιγμιότυπο από το εξεταζόμενο βίντεο στο ίδιο σημείο.

Στο βίντεο που διαμοιράζεται παρατηρούμε ότι τα φανάρια είναι μαύρα. Αναζητώντας εικόνες της διασταύρωσης μπροστά από το κατάστημα Tiffany & Co, στους Χάρτες της Google στη 5η Λεωφόρο 732, μπορεί κανείς να δει ότι οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες φωτογραφίες, από τον Ιούνιο του 2022 δείχνουν κίτρινα φανάρια, όχι μαύρα. Κίτρινα φανάρια είχαν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή, τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τους Χάρτες Google.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι το βίντεο είναι παλιό και καταγράφηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αριστερά, το στιγμιότυπο από το αρχικό βίντεο στο Youtube, δεξιά το στιγμιότυπο από το βίντεο στα social media. Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.

Πραγματοποιώντας αναζήτηση με βασικά καρέ από το εξεταζόμενο βίντεο, βρήκαμε ένα βίντεο στο Youtube, που δημοσιεύτηκε από το Cool Vision, ένα ρωσικό κανάλι στις 15 Ιουλίου 2021 με τίτλο «Περίπατος στη Νέα Υόρκη 4K. 5η Λεωφόρος. Άνθρωποι, αυτοκίνητα και ήχοι από το δρόμο», που δείχνει τη 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν.
Στο 1:06 λεπτό φαίνεται η ίδια γυναίκα με το μαύρο φόρεμα και το σκυλί που διασχίζουν τη διάβαση. Επιπλέον, άλλες λεπτομέρειες, όπως τα φανάρια, οι άνθρωποι, το κατάστημα Louis-Vuitton, το πανό συνηγορούν στο ότι το εξεταζόμενο βίντεο αποτελεί απόσπασμα από το παλιότερο βίντεο στο Youtube. Το μαύρο αυτοκίνητο όπως και το λεωφορείο στην πίσω διάβαση είναι επίσης αισθητά.

Στιγμιότυπα από τα δύο βίντεο. Αριστερά, το πρωτότυπο, δεξιά, το εξεταζόμενο βίντεο.

Όμως, όπως φαίνεται και από την παραπάνω σύγκριση των στιγμιοτύπων, είναι εμφανές ότι το πανό για τον Πρόεδρο Ζελένσκι δε φαίνεται στο πρωτότυπο βίντεο, αλλά στη θέση του υπάρχει πανό με ένα μοντέλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πρωτότυπο προϋπάρχει του πολέμου στην Ουκρανία. Επομένως, το εξεταζόμενο βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία για να φαίνεται σαν ένα πανό κατά του Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, ενώ δεν αναρτήθηκε ποτέ.

Τέλος, τον ισχυρισμό έχουν καταρρίψει η σελίδα Fact Checking του France24, observers.france24.com και ο Οργανισμός Ελέγχου Γεγονότων mythdetector.ge.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, καθώς το πανό κατά του Προέδρου της Ουκρανίας, έχει προστεθεί μετέπειτα, στη θέση ενός διαφημιστικού πανό με μοντέλο. Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο και χρονολογείται πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού αποτελεί απόσπασμα από βίντεο που ανέβηκε στο Youtube ήδη το 2021. Το πανό κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αναρτήθηκε ποτέ στη Νέα Υόρκη.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.