Ποιοι είμαστε
Αρχική Στιγμιότυπο από ταινία παρουσιάστηκε ως σχετικό με τις ταραχές στη ΓαλλίαΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Στιγμιότυπο από ταινία παρουσιάστηκε ως σχετικό με τις ταραχές στη Γαλλία

12 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που απεικονίζει ταραξίες να έχουν καταλάβει αστυνομικό όχημα ελήφθη τον Ιούλιο του 2023 στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για στιγμιότυπο από την ταινία «Athena» του Ρομαίν Γαβρά (Romain Gavras), που προβλήθηκε το 2022.

Στις αρχές Ιουλίου 2023, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει ευρείες διαδηλώσεις και επεισόδια στη Γαλλία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια εικόνα υποτίθεται σχετική με τις ταραχές – για κάποιους «η φωτογραφία της ημέρας» – που απεικονίζει ταραξίες να έχουν καταλάβει αστυνομικό όχημα. Ωστόσο, πρόκειται για στιγμιότυπο από ταινία, όχι φωτογραφία από πρόσφατο πραγματικό περιστατικό.

Η υπό εξέταση εικόνα κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουλίου στο Facebook με την παραπλανητική λεζάντα «η φωτογραφία της ημέρας» ή με μια, επίσης ανακριβή, περιγραφή «εντωμεταξύ στη Γαλλία».

Παράλληλα, ο Ευρωβουλευτής του κόμματος του Κ. Βελόπουλου «Ελληνική Λύση», Εμμανουήλ Φράγκος, ανήρτησε το πρωί της 2ας Ιουλίου 2023 στο Twitter την εικόνα με το κατειλημμένο αστυνομικό βαν ως «ενοχλητική εικόνα» που δικαιολογεί όσους «μιλούν ακόμα για απελάσεις». Λίγο αργότερα, την ανέβασε και στο Facebook, κάνοντας λόγο για το «χάος που επικρατεί στο Παρίσι από τους λαθρομετανάστες».

Τι ισχύει

Πρόκειται για στιγμιότυπο από την γαλλική ταινία δράσης «Αθηνά» (Athena) που σκηνοθέτησε ο Ρομαίν Γαβράς (Romain Gavras), γιος του Ελληνογάλλου Κώστα Γαβρά (Costa Gavras). Η ταινία προβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 στη συνδρομητική πλατφόρμα Netflix και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η σκηνή με την κατάληψη αστυνομικού οχήματος (βαν), ορατή υπό διαφορετική οπτική γωνία σε σχέση με την εξεταζόμενη εικόνα, είναι ήδη διακριτή στο τρέιλερ της ταινίας, και μπορείτε να τη βρείτε μετά το 1:25 του βίντεο του επίσημου λογαριασμού του Netflix.

Στιγμιότυπο που ελήφθη από το Επίσημο Τρέιλερ της ταινίας που προέβαλε το Netflix στο YouTube.

Αποσπάσματα από τα γυρίσματα της σκηνής με το αστυνομικό όχημα είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης με ανάρτησή του στο Twitter το Σεπτέμβριο του 2022, και μπορείτε να τα πρακολουθήσετε παρακάτω:

Το γεγονός ότι η εικόνα που κυκλοφόρησε προέρχεται από την ταινία, γίνεται προφανές όταν τη συγκρίνει κανείς με στιγμιότυπα από το τρέιλερ και τα γυρίσματα. Διακρίνεται το ίδιο αστυνομικό όχημα, η ίδια μοτοσικλέτα με κυανά και λευκά χρώματα, καθώς και τα ίδια πρόσωπα στο βαν, μεταξύ των οποίων (με κόκκινο) ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, ο Σαμί Σλιμανέ.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που κυκλοφορεί δεν απεικονίζει ταραξίες να έχουν καταλάβει αστυνομικό όχημα τον Ιούλιο του 2023 στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων. Πρόκειται για στιγμιότυπο από την ταινία «Athena» του Romain Gavras, που προβλήθηκε το 2022.