Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το BBC ΔΕΝ «τρολλάρει» τη χώρα μας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.HOAXES

Όχι, το BBC ΔΕΝ «τρολλάρει» τη χώρα μας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

23 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός:

Το BBC σε άρθρο του τρολλάρει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Το πρωτότυπο άρθρο του BBC έχει εντελώς διαφορετικό θέμα και τίτλο, ενώ σε καμία από τις ανανεώσεις του δεν εμφανίζεται ο τίτλος που βλέπουμε στην υπό εξέταση εικόνα.

Από τις 22 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί της Ρόδου, οι οποίες οδήγησαν στην εκκένωση οικισμών αλλά και τουριστικών καταλυμάτων, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν να διαδίδουν εικόνα (screenshot) από άρθρο του BBC στο οποίο το βρετανικό δίκτυο φέρεται να σατιρίζει τη χώρα μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο νησί. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η εικόνα έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, ενώ το αρχικό άρθρο του BBC έχει εντελώς διαφορετικό θέμα και τίτλο.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στις υπό εξέταση αναρτήσεις συναντάμε επίσης τα εξής σχόλια:

Δεν ειν για γέλια η κατασταση, το ξερω, μα να, τρολαρει κ το BBC…
BBC :”Φωτιες στη Ελλαδα: Η κυβερνηση εθεσε εκτος νομου την φωτια , στελνει εκατονταδες ειδικους αστυνομικους να την συλλαβουν “.
από ανάρτηση καλής φίλης …

Οταν σε τρολλαρει έως και το BBC…
“Η αστυνομία μεταβαίνει στην Ρόδο για να… συλλάβει την παράνομη φωτιά.”
Μία χώρα περίγελος και 41% να χειροκροτανε…

Η εικόνα που διαδίδεται, στην οποία ο τίτλος του άρθρου φέρεται να είναι «Φωτιές στην Ελλάδα: Η κυβέρνηση κρίνει τη φωτιά παράνομη, στέλνει εκατοντάδες ειδικούς αστυνομικούς να τη συλλάβουν», είναι η παρακάτω. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον τίτλο του άρθρου, ο τίτλος μιας παραπομπής στη δεξιά στήλη φέρεται επίσης να είναι «Η Ελλάδα πρωτοπορεί στον αστυνομικό χειρισμό των πυρκαγιών, με μια νέα προσέγγιση μηδενικής ανοχής»:

Τι ισχύει

Αντίθετα με τον τίτλο που παρουσιάζεται στην εικόνα, το πρωτότυπο άρθρο του BBC είχε αρχικά τίτλο “Greece fires: Thousands flee homes and hotels on Rhodes as fires spread” (Φωτιές στην Ελλάδα: Χιλιάδες φεύγουν από σπίτια και ξενοδοχεία στη Ρόδο όσο οι φωτιές εξαπλώνονται). Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.

Πηγή εικόνας: BBC

Όπως θα δούμε παρακάτω όμως, το άρθρο ανανεώνεται συχνά, ακολουθώντας την επικαιρότητα, με τον τίτλο του αυτή τη στιγμή να είναι “Greece fires: Warning Rhodes fires could worsen as thousands flee homes and hotels(Φωτιές στην Ελλάδα: προειδοποίηση πως οι φωτιές στη Ρόδο μπορεί να χειροτερέψουν ενώ χιλιάδες φεύγουν από σπίτια και τα ξενοδοχεία). Από το ιστορικό του άρθρου στο Wayback Machine εντοπίσαμε την ημέρα και ώρα της αρχικής δημοσίευσης, στις 22 Ιουλίου 2023 και συγκεκριμένα στις 15:50, όπου είχε δημοσιευτεί αρχικά με διαφορετική κεντρική εικόνα.

Πηγή εικόνας: Wayback Machine

Περίπου μια ώρα μετά την αρχική δημοσίευσή του, συγκεκριμένα στις 16:36 από το άρθρο αφαιρέθηκε η κεντρική φωτογραφία που το συνόδευε και προστέθηκε βίντεο με ρεπορτάζ του BBC, το οποίο στην προεπισκόπησή του εμφάνιζε το επίμαχο πλάνο. Ωστόσο, σε καμία από τις ανανεώσεις του άρθρου δεν βρήκαμε τον τίτλο που του αποδίδει η υπό εξέταση εικόνα.

Το ίδιο πλάνο εμφανίζεται και στο σημείο 00:13 του βίντεο που συνοδεύει το άρθρο:

Πηγή εικόνας: BBC

Επιπροσθέτως, ανατρέξαμε σε σχετικά άρθρα του βρετανικού Μέσου, για να εντοπίσουμε ένα ακόμα, με τίτλο “Greece wildfires: Tourists forced to leave hotels on island of Rhodes” (Φωτιές στην Ελλάδα: Τουρίστες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ξενοδοχεία στο νησί της Ρόδου) στο οποίο εμφανίζεται η ίδια φωτογραφία. Σύμφωνα με το ιστορικό αυτού του άρθρου στο Wayback Machine, αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιουλίου 2023 και ώρα 16:26, ενώ ο τίτλος του παραμένει ίδιος και δεν αναφέρεται ειρωνικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πηγή εικόνας: Wayback Machine

Τέλος, μια αναζήτηση στο Google για την υποτιθέμενο κεντρικό τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου στο BBC δεν εμφανίζει κανένα σχετικό αποτέλεσμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον τίτλο του άρθρου που εμφανίζεται στη δεξιά στήλη.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Το πρωτότυπο άρθρο του BBC έχει εντελώς διαφορετικό θέμα και τίτλο, ενώ σε καμία από τις ανανεώσεις του δεν εμφανίζεται ο τίτλος που βλέπουμε στην υπό εξέταση εικόνα.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.