Ποιοι είμαστε
Αρχική Πλάνο με ελάφι που προβλήθηκε στο ΣΚΑΪ ΔΕΝ σχετίζεται με τις πυρκαγιές στη ΡόδοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Πλάνο με ελάφι που προβλήθηκε στο ΣΚΑΪ ΔΕΝ σχετίζεται με τις πυρκαγιές στη Ρόδο

26 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που απεικονίζει πυροσβέστες να φροντίζουν ελάφι προέρχεται από τις πυρκαγιές της Ρόδου.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Το βίντεο δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές της Ρόδου. Στην πραγματικότητα, απεικονίζει Ισπανούς δασοπυροσβέστες που φροντίζουν ζαρκάδι, έπειτα από την κατάσβεση πυρκαγιών που σημειωθήκαν στην περιοχή της Καστίλλης και Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία, τον Ιούλιο του 2022.

Στο μεσημβρινό δελτίο του ΣΚΑΪ, που προβλήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023, προβλήθηκε ρεπορτάζ που σχετιζόταν με τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο. Μεταξύ των πλάνων που αφορούσαν τις καταστροφές, συμπεριλήφθηκε και ένα βίντεο το οποίο δείχνει πυροσβέστες να δίνουν νερό σε ένα ελάφι. Ωστόσο, το εν λόγω πλάνο δεν είναι από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά από πυρκαγιές στην Ισπανία το 2022.

Παρατίθεται το υπό εξέταση δελτίο αυτούσιο, με το επίμαχο πλάνο να εντοπίζεται στο διάστημα από 04:06 έως 04:19:

Τι ισχύει

Το βίντεο εντοπίζεται σε άρθρο που κυκλοφορεί, ήδη από το 2022, στο μέσο The Independent καθώς και σε πηγές του ισπανικού ηλεκτρονικού τύπου (eldiario.es, elnortedecastilla.es, elperiodico.com, as.com, zamoranews.com), σύμφωνα με τις οποίες τα εξεταζόμενα πλάνα απεικονίζουν δασοπυροσβέστες να περιθάλπουν ζαρκάδι κατόπιν κατάσβεσης πυρκαγιάς που σημειώθηκε στην περιοχή της Καστίλλης και Λεόν στη βορειοδυτική Ισπανία.

Το πλήρες βίντεο όπως συναντάται στα προαναφερθέντα άρθρα:

Επιπλέον, εντοπίστηκε λήψη του γεγονότος από διαφορετική γωνία καθώς και φωτογραφία κατόπιν της διαδικασίας διάσωσης του ζαρκαδιού, με τη βοήθεια των οποίων ταυτοποιήσαμε μέλος της ομάδας πυρόσβεσης.

Τέλος, στο στιγμιότυπο 0:13 παρατηρείται ότι στο πλαστικό μπουκάλι που κρατούν οι πυροσβέστες αναγράφονται οι λέξεις “Natura” και “Agua”.

Η συγκεκριμένη συσκευασία ανήκει στην εταιρεία “Sierra Natura” και στην περιγραφή αναγράφεται η φράση “Agua mineral natural”, που από τα Ισπανικά μεταφράζεται ως “φυσικό μεταλλικό νερό”. Σύμφωνα με καταχώρηση που εντοπίστηκε στην ιστοσελίδα openfoodfacts.org, το προϊόν πωλείται στην Ισπανία.

Πράγματι, τον Ιούλιο του 2022 πολλά τμήματα της Ισπανικής υπαίθρου (εδώ και εδώ) επλήγησαν από πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων και οι ανωτέρω περιοχές.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, πρόκειται για υλικό που κυκλοφορεί από το 2022 και προβάλει Ισπανούς δασοπυροσβέστες να περιθάλπουν ζαρκάδι αφότου το διέσωσαν από πυρκαγιά, που ξέσπασε στην περιοχή της Καστίλλης και Λεόν της βορειοδυτικής Ισπανίας. Επομένως, οι συγκεκριμένες σκηνές ουδεμία σχέση έχουν με τις πρόσφατες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στο νησί της Ρόδου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.