Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει την εκκένωση της 111 Πτέρυγας ΜάχηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει την εκκένωση της 111 Πτέρυγας Μάχης

30 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Στη φωτογραφία απεικονίζονται ελικόπτερα του στρατού τα οποία απομακρύνονται προκειμένου να σωθούν από τη φωτιά που καίει στη Ν. Αγχίαλο και την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία απεικονίζει σμήνος ελικοπτέρων τα οποία διασχίζουν τους αιθέρες της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου.

Η εικόνα ενός σμήνους στρατιωτικών ελικοπτέρων διαμοιράζεται τις τελευταίες ώρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλαισιώνεται από χρήστες με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει την εκκένωση της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Ν. Αγχίαλο, εξαιτίας του πύρινου μετώπου που αναπτύσσεται στην περιοχή. Ωστόσο, αυτή η πλαισίωση είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα ανάρτησης:


Αληθεύει;

Στις 27 Ιουλίου του 2023 εκδηλώθηκε στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου πυρκαγιά που, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, λίγο πριν τις 18:00 πλησίαζε το στρατόπεδο Καράμπα. Λίγες ώρες αργότερα, εκρήξεις διαφόρων εντάσεων σημειώθηκαν όταν η φωτιά εισχώρησε σε αποθήκη πυρομαχικών, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Για προληπτικούς λόγους, έγινε τμηματική απομάκρυνση αεροσκαφών τύπου F-16 που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση της 111ΠΜ. Σύμφωνα με τα ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα, στην 111ΠΜ υπηρετούν F-16 C/D BLK 30 και F-16 C/D BLK 50, ενώ δεν προκύπτει πως στη βάση υπηρετούν ελικόπτερα.

Σημειώνεται πως στην επίμαχη εικόνα δεν εντοπίζονται μαχητικά αεροσκάφη, αλλά ελικόπτερα μεταξύ των οποίων AH-64 Apache, AB-205 (Huey), NH-90 και CH-47D Chinook.

Μια προσεκτικότερη ματιά στο υπόβαθρο της εικόνας αρκεί να για να ξεχωρίσουμε ένα ογκώδες κτήριο πάνω από το οποίο εμφανίζονται τρεις προβολείς αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τους προβολείς του σταδίου του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Λαμβάνοντας τα ανωτέρω υπόψιν, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα πως η συντονισμένη πτήση των μαχητικών ελικοπτέρων στον ουρανό της Θεσσαλονίκης αποτελεί τμήμα στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

Στη σύγκριση που ακολουθεί έχουμε απομονώσει στιγμιότυπο από το ανωτέρω βίντεο, το οποίο βρίσκεται δημοσιευμένο στην πλατφόρμα του YouTube ήδη από την 29η Οκτωβρίου του 2015.

Ας σημειωθεί πως η φωτογραφία φαίνεται να κυκλοφόρησε αρχικά στο Twitter, με τον χρήστη @teacherdude να δηλώνει πως είναι δική του και έχει ληφθεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης.

Στην αρχή του εντοπίζουμε 4 Apache, 4 Huey, 2 NH-90 και 2 Chinook, σύνολο 12 αεροσκάφη. Το σμήνος της εξεταζόμενης εικόνας συναποτελείται από 17 εναέρια μέσα.

Εξετάσαμε ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο και διαπιστώσαμε πως ο εξεταζόμενος σχηματισμός προσομοιάζει με εκείνον που οι θεσσαλονικείς είδαν την 28η Οκτωβρίου του 2021. Ακολουθεί σχετικό βίντεο με τα 17 εναέρια μέσα:

Συμπέρασμα

Είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι οι υπό εξέταση λήψη απεικονίζει την εκκένωση εναέριων μέσων από την 111 Πτέρυγα Μάχης λόγω φωτιάς. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία απεικονίζει σμήνος ελικοπτέρων τα οποία διασχίζουν τον αέρα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).