Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει μετανάστες που πηδούν από εν κινήσει λεωφορείο στην ΑγγλίαΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει μετανάστες που πηδούν από εν κινήσει λεωφορείο στην Αγγλία

3 Αυγ
2023

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Το βίντεο δείχνει την απόδραση «παράνομων Αφρικανών μεταναστών» στην Αγγλία, που πήδηξαν από ένα εν κινήσει λεωφορείο για να αποφύγουν την απέλαση.

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο καταγράφει μετανάστες να δραπετεύουν στην Αλγερία, μια χώρα της Βόρειας Αφρικής και δε σχετίζεται με την Αγγλία.

Στις 26 Ιουλίου 2023, κυκλοφόρησε σε μέσα ενημέρωσης ένα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει την απόδραση «παράνομων Αφρικανών μεταναστών» στην Αγγλία, την ώρα που πηδούν από ένα εν κινήσει λεωφορείο για να αποφύγουν την απέλαση. Η πλαισίωση, ωστόσο, είναι παραπλανητική, καθώς το περιστατικό, δεν έχει καμία σχέση με την Αγγλία.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Σε αναρτήσεις χρηστών που συνοδεύουν το παραπάνω βίντεο διαβάζουμε:

Αφρικανοί παράνομοι μετανάστες σπάζουν τζάμια και πηδούν από ένα λεωφορείο που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο για απέλαση στην Αγγλία.


Τι ισχύει

Πραγματοποιώντας μια αντίστροφη αναζήτηση των βασικών καρέ από το εξεταζόμενο βίντεο, διάρκειας 16 δευτερολέπτων, οδηγηθήκαμε σε ένα ρεπορτάζ της αραβικής έκδοσης του ρωσικού κρατικού μέσου RT, πρώην Russia Today, με ημερομηνία 3 Ιουλίου. Το άρθρο του RT έχει ενσωματώσει tweet, που δημοσιεύτηκε από το @Abc arabia1, το λογαριασμό του Ιρακινού πρακτορείου ειδήσεων “Abc News عربية”, την 2η Ιουλίου 2023 με βίντεο που έδειχνε την απόδραση «παράνομων μεταναστών» κατά την απέλασή τους στην Αλγερία. Στη λεζάντα του tweet διαβάζουμε:

Αλγερία. Η απόδραση μιας ομάδας παράνομων μεταναστών από τις περιοχές Σαχέλ και Σαχάρα πριν τους απελάσουν στις χώρες τους.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης (εδώ, εδώ και εδώ) και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν το επίμαχο βίντεο, διάρκειας 12 δευτερολέπτων, 2 Ιουλίου 2023, αναφέροντας ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Αλγερία, χώρα στη Βόρεια Αφρική.

Στιγμιότυπο από το tweet του @Abc arabia1, 2 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης στα αραβικά, το λεωφορείο μετέφερε ανθρώπους πίσω σε χώρες στις περιοχές Σαχέλ και Σαχάρα της Αφρικής. Οι μετανάστες, ωστόσο, έσπασαν τα τζάμια και μετά διέφυγαν στις παρακείμενες περιοχές του δρόμου, γεγονός που οδήγησε σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο της Αλγερίας και σε απόρριψη της διαδικασίας απέλασης και επιστροφής τους στις χώρες τους.

Στιγμιότυπο από τη δημοσίευση του “Manouba TV”, 30 Ιουνίου 2023.

Κατόπιν αναζήτησης στο διαδίκτυο, εντοπίσαμε την αρχική πηγή που είναι το τηλεοπτικό μέσο “Manouba Tv” στην Αφρική, το οποίο και δημοσίευσε το βίντεο διάρκειας 16 δευτερολέπτων, σε ανάρτηση στο Facebook, και που επίσης αποδεικνύει πως το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Αλγερία. Στην ανάρτηση του, στις 30 Ιουνίου 2023, το κανάλι αναφέρει:

Βίντεο από την Αλγερία.
Τεκμηριώνει τη στιγμή που μια ομάδα μεταναστών από την υποσαχάρια χώρα διέφυγε, όπου λεωφορείο τους μετέφερε εκτός Αλγερίας κατά τη διαδικασία απέλασης.

Στο υπό εξέταση βίντεο, είναι εμφανές ένα αυτοκίνητο με πινακίδα κυκλοφορίας αποτελούμενο από τρεις ομάδες αριθμών.

Στιγμιότυπο από το εξεταζόμενο βίντεο.
Οι προδιαγραφές των προτύπων των αλγερινών πινακίδων κυκλοφορίας.

Βρήκαμε ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αλγερία περιλαμβάνουν αποκλειστικά αριθμούς. Ειδικότερα, όπως ορίζεται από τα πρότυπα των αλγερινών πινακίδων κυκλοφορίας, η μπροστινή πινακίδα πρέπει να περιέχει αραβικούς αριθμούς σε γκρι λευκό φόντο με ανακλαστήρα και η πίσω πλάκα πρέπει να περιέχει μαύρους αραβικούς αριθμούς σε κίτρινο ανακλαστικό φόντο.

Αριθμός πινακίδας αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πηγή: carwow.co.uk

Αντίθετα, τα αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν τόσο γράμματα όσο και αριθμούς στις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Παραπάνω, απεικονίζεται η σύγκριση μεταξύ της πινακίδας ενός αυτοκινήτου που εμφανίζεται στο εξεταζόμενο βίντεο, στα πρότυπα των πινακίδων κυκλοφορίας στην Αλγερία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τεκμηριώνοντας ότι το βίντεο προέρχεται από την Αλγερία.

Γεωεντοπισμός

Μέσω της διαδικασίας του γεωεντοπισμού μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι το βίντεο έχει πράγματι ληφθεί στην Αλγερία και συγκεκριμένα σε κτηριακό συγκρότημα στα προάστια της πόλης του Αλγερίου (συντεταγμένες 36.69385532469497, 2.9607122365031797), πρωτεύουσας της Αλγερίας.

Στις ακόλουθες εικόνες συγκρίνουμε στιγμιότυπα από το εξεταζόμενο βίντεο με δορυφορικές λήψεις που πήραμε από το Google Earth Pro. Ειδικότερα, συγκρίναμε τη διάταξη των παρακείμενων κτηρίων, του οδοστρώματος και της βλάστησης.

Τέλος, παρόμοιο ισχυρισμό, με τη διαφορά ότι το βίντεο υποτίθεται ότι γυρίστηκε στη Γερμανία, έχουν καταρρίψει οι οργανισμοί ελέγχου ψευδών ειδήσεων, Lead Stories και India Today Fact Check.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι στο υπό εξέταση βίντεο απεικονίζεται η απόδραση «παράνομων Αφρικανών μεταναστών» που πήδηξαν από ένα εν κινήσει λεωφορείο για να αποφύγουν την απέλαση στην Αγγλία. Τα πλάνα δεν έχουν καμία σχέση με την Αγγλία, αλλά προέρχονται από την Αλγερία, μια χώρα της Βόρειας Αφρικής και καταγράφουν τη στιγμή που μια ομάδα μεταναστών διέφευγε από τη χώρα, όταν λεωφορείο τους μετέφερε εκτός Αλγερίας κατά τη διαδικασία απέλασης.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).