Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν αληθεύει ότι αθωώθηκε ο π. Αντώνιος της «Κιβωτού»: παραμένει κατηγορούμενοςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν αληθεύει ότι αθωώθηκε ο π. Αντώνιος της «Κιβωτού»: παραμένει κατηγορούμενος

4 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός 1:

Αθωώθηκε ο π. Αντώνιος της «Κιβωτού του Κόσμου» στην ποινική του υπόθεση για ασέλγεια κατά ανηλίκων.

Συμπέρασμα 1:

Δεν έχει γίνει δημόσια γνωστή κάποια τέτοια δικονομική εξέλιξη. Συνήγορος του π. Αντωνίου διέψευσε στα Ellinika Hoaxes ότι έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, και διευκρίνισε ότι πολύ πρόσφατα περατώθηκε η ανάκριση. Ο π. Αντώνιος παραμένει κατηγορούμενος, και ισχύουν περιοριστικοί όροι εναντίον του. Δεν έχει ακόμη προκύψει εισαγγελική πρόταση για παραπεμπτικό ή απαλλακτικό βούλευμα.

Ισχυρισμός 2:

Η «Κιβωτός» έχει περάσει στον έλεγχο του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό. Η «Κιβωτός», νομικό πρόσωπο μορφής ΑΜΚΕ, διοικείται από νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Η ΤΕΡΝΑ έχει διαψεύσει στα Ellinika Hoaxes ότι υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια σχέση.

Στα τέλη Ιουλίου 2023, γνώρισε ευρεία διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» κρίθηκε «αθώος πέραν πάσης αμφιβολίας». Δεν έχει συμβεί, ωστόσο, τέτοια εξέλιξη. Παραμένει κατηγορούμενος. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και ο αναληθής ισχυρισμός ότι η «Κιβωτός» έχει περάσει στον έλεγχο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παραδείγματα αναρτήσεων με χιλιάδες κοινοποιήσεις ή αλληλεπιδράσεις:

Σε όλες τις εξεταζόμενες αναρτήσεις, κυκλοφόρησε το εξής κείμενο:

«Αθώος πέραν πάσης αμφιβολίας ο πάτερ Αντώνιος»

Σε αρκετές από αυτές, αναφέρθηκε και το εξής, που θα εξετάσουμε ξεχωριστά:

«Η κιβωτός όμως έχει περάσει στα χέρια της εταιρείας ΤΕΡΝΑ!»

Τους ισχυρισμούς αναπαρήγαγαν, χωρίς περαιτέρω τεκμηρίωση, και οι ιστοσελίδες romioitispolis.gr, oxafies.com, trelogiannis.blogspot.com.

Τι ισχύει

Ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, γνωστός για την ίδρυση και λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη μέριμνα και προστασία του παιδιού, κατηγορήθηκε το 2022 για ασέλγεια κατά ανηλίκων, έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές, και ασκήθηκε σχετική ποινική δίωξη από εισαγγελική αρχή.

Στις 30 Ιουνίου 2023, έγινε γνωστό ότι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, όπου βρέθηκε ως κατηγορούμενος για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Του επιβλήθηκαν, συγκεκριμένα, οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ θα έπρεπε να καταβάλει χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ.

Έκτοτε, δεν έχει γίνει δημόσια γνωστή κάποια δικονομική εξέλιξη στην ποινική διαδικασία που τον αφορά. Πιο πρόσφατη αναφορά βρήκαμε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News στις 9 Ιουλίου 2023, που αναφερόταν στο στάδιο της απολογίας, χωρίς άλλα στοιχεία. Οι αναρτήσεις και τα άρθρα που εξετάζονται δεν περιέχουν άλλες πληροφορίες σχετικά με την «αθώωση» του π. Αντωνίου.

Τα Ellinika Hoaxes απευθύνθηκαν στις 31 Ιουλίου 2023 στον κ. Θρασύβουλο Κονταξή, Δικηγόρο Αθηνών, έναν εκ των συνηγόρων του π. Αντωνίου, ερωτώντας αν έχει προκύψει πρόσφατα κάποια αθώωση.

«Δυστυχώς η λάσπη που έχει δεχθεί ο πατήρ Αντώνιος οδηγεί τους υποστηρικτές του σε υπερβολές. Όχι, δεν έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα. Χθες υπέγραψα πέρας ανάκρισης. Απλώς διακινούνταν πληροφορίες περί προφυλάκισής του και μετά ταύτα θεωρήθηκε ότι οι επιβληθέντες περιοριστικοί όροι συνιστούν μορφή αθώωσης. Λόγω δε των διαρροών τμημάτων δικογραφίας […] εκτιμήθηκε δια της ανάγνωσης των στοιχείων ότι δεν υφίσταται πραγματική υπόθεση», διευκρίνισε.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 308 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019), εφόσον περατώθηκε η κύρια ανάκριση, αναμένεται εν συνεχεία εισαγγελική πρόταση για απαλλακτικό ή παραπεμπτικό -σε δίκη- βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Δεν έχει φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο.

Καθόσον δεν έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, ο π. Αντώνιος εξακολουθεί να θεωρείται κατηγορούμενος και ισχύουν οι προαναφερθέντες περιοριστικοί όροι.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 71 ΠΚ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ), που θεμελιώνουν το τεκμήριο αθωότητας, ο κατηγορούμενος για ένα ποινικό αδίκημα τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικαστεί αμετάκλητα. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από τον ισχυρισμό ότι ο π. Αντώνιος ήδη αθωώθηκε και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ασέλγεια.

Μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, και δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον. Οι αναρτήσεις, ωστόσο, δεν περιέχουν ακριβείς πληροφορίες και δημιουργούν παραπλανητικά την εντύπωση περί οριστικής παύσης της ποινικής δίωξης του κληρικού ή περί πρόσφατης αθωωτικής δικαστικής κρίσης.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι «η Κιβωτός του Κόσμου έχει περάσει στα χέρια της ΤΕΡΝΑ», δηλαδή προφανώς του ομίλου εταιριών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει πραγματική βάση.

Μόνη σχετική αναφορά εντοπίστηκε στην ιστοσελίδα karditsastakra.com, σε άρθρο του Νοεμβρίου 2022, χωρίς παράθεση αποδείξεων. Μάλιστα, ο ισχυρισμός αφορούσε τότε ότι «περνάει στα χέρια της ΤΕΡΝΑ και του Γεραπετρίτη το κτίριο του ΕΦΚΑ που προορίζονταν να στεγαστεί η καινούργια δομή της Κιβωτού του Κόσμου», και όχι ο ίδιος ο οργανισμός της Κιβωτού. Η εν λόγω ιστοσελίδα έχει μακρύ ιστορικό παραπληροφόρησης.

Η ΑΜΚΕ Κιβωτός του Κόσμου (πλήρης επωνυμία: ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ) λειτουργεί ως αστική εταιρία του άρθρ. 784 Α.Κ., και έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής (Πρόεδρος ΔΣ) την Αλεξάνδρα Μαρτίνου (οικονομολόγος και ήδη πρόεδρος του «Μαζί για το παιδί») σε μία νέα πορεία της Κιβωτού από το Νοέμβριο του 2022, χωρίς τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Δεν συγκαταλέγεται στο ΔΣ της «Κιβωτού» κανένα από τα στελέχη του ΔΣ της ΤΕΡΝΑ, ούτε ο νυν Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύζυγος της Αλεξάνδρας Γουρζή, κόρης του Προέδρου της ΤΕΡΝΑ, Μιχάλη Γουρζή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα από το ΓΕΜΗ, δεν προκύπτει κάποια εταιρική σχέση μεταξύ της ΤΕΡΝΑ και της Κιβωτού του Κόσμου.

Το κτίριο που προοριζόταν να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό», ανήκει στον e-ΕΦΚΑ και βρίσκεται στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Αθήνα. Είχε αρχικά συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το Νοέμβριο του 2022 διάταξη για δυνατότητα παραχώρησης χρήσης στην Κιβωτό του Κόσμου, ωστόσο η ρύθμιση αποσύρθηκε. Με απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ το Δεκέμβριο του 2022 (ΑΔΑ Ψ4ΔΜ46ΜΑΠΣ-ΓΝ9), ανακλήθηκε απόφαση για μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στην «Κιβωτό», και αποφασίστηκε η χρήση του ακινήτου «για τη στέγαση αρχείων του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του». Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πληροφορία από το Νοέμβριο του 2022 ότι το κτίριο δόθηκε στην ΤΕΡΝΑ.

Σε απάντηση ερωτήματος που αποστείλαμε προς την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Όμιλο Εταιριών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η κα. Μαίρη Ανδρεάδη, Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, δήλωσε τα εξής στα Ellinika Hoaxes στις 2 Αυγούστου 2023:

«Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως η Κιβωτός “έχει περάσει στα χέρια της εταιρείας ΤΕΡΝΑ”, μετά βεβαιότητας δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή των θυγατρικών του και η “είδηση” είναι απόλυτα ψευδής

Όσον αφορά το δημοσίευμα για το ακίνητο, ουδεμία σχέση έχει ο Όμιλος με το εν λόγω ακίνητο του ΕΦΚΑ.

Ως εκ τούτου, αμφότερα τα θέματα αποτελούν ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές».

Συμπέρασμα

Δεν ισχύει ότι αθωώθηκε ο π. Αντώνιος Παπανικολάου της «Κιβωτού του Κόσμου» στην ποινική του υπόθεση για ασέλγεια κατά ανηλίκων. Παραμένει κατηγορούμενος, και ισχύουν περιοριστικοί όροι εναντίον του, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Ο κ. Θρασύβουλος Κονταξής, εκ των συνηγόρων του π. Αντωνίου, διέψευσε στα Ellinika Hoaxes ότι έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, και διευκρίνισε ότι πολύ πρόσφατα περατώθηκε η ανάκριση. Δεν έχει ακόμη προκύψει εισαγγελική πρόταση για παραπεμπτικό ή απαλλακτικό βούλευμα.

Οι επιπρόσθετες αναφορές ότι η Κιβωτός του Κόσμου έχει περάσει στα χέρια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχουν πραγματική βάση. Δεν υπάρχει κάποια γνωστή εταιρική σχέση της ΤΕΡΝΑ με την Κιβωτό, μια ΑΜΚΕ που διοικείται από νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Η ΤΕΡΝΑ έχει διαψεύσει στα Ellinika Hoaxes τον ισχυρισμό.