Ποιοι είμαστε
Αρχική O Βελόπουλος παραποίησε δήλωση του Κλάους ΣβαμπΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

O Βελόπουλος παραποίησε δήλωση του Κλάους Σβαμπ

18 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει ότι ο Κλάους Σβαμπ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ξεδιάντροπα υπέρ ενός κόσμου χωρίς να διεξάγονται εκλογές.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για αποκοπή τμήματος δημόσιας συζήτησης το 2017, όταν ο Κλάους Σβαμπ, συνομιλώντας με τον συνιδρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν, αναφέρθηκε σε έναν τέτοιο κίνδυνο από την εξέλιξη της τεχνολογίας, και η ευρύτερη δήλωση στο σημείο αυτό δείχνει ότι δεν εκφράστηκε υπέρ ενός κόσμου χωρίς εκλογές.

Σε ανάρτηση από τις 15 Αυγούστου 2023 στον λογαριασμό του Κυριάκου Βελόπουλου στο Twitter (νυν ονομαζόμενο X), διαβάσαμε ότι ο Κλάους Σβαμπ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ξεδιάντροπα υπέρ ενός κόσμου χωρίς να διεξάγονται εκλογές. Το απόσπασμα βίντεο που συνοδεύει τον ισχυρισμό αποτελεί, ωστόσο, αποκοπή δήλωσης του κ. Σβαμπ σε σημείο παλαιότερης συνέντευξής του όπου αναφερόταν σε υποθετικό φόβο-κίνδυνο από την τεχνολογική πρόοδο.

Στην ανάρτηση του κ. Βελόπουλου, που μπορείτε να τη βρείτε αρχειοθετημένη εδώ, αναφέρθηκαν τα εξής:

Τέρμα οι εκλογές δεν θα γίνονται !Το λένε πλέον ξεδιάντροπα! #βελοπουλος

Το εν λόγω βίντεο κυκλοφόρησε και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ενδεικτικά παρακάτω:

Παρεμφερές βίντεο ενσωμάτωσαν και ιστοσελίδες όπως el.gr, pronews.gr, ilovepatrida.com, balsamopsyxhs.gr, attikanea.info παρουσιάζοντας τη δήλωση σαν ομολογία πρόθεσης ή προετοιμασίας εκ μέρους του Κλάους Σβαμπ για έναν κόσμο χωρίς διεξαγωγή εκλογών.

Πηγή βίντεο: el.gr
Πηγή: Pronews Media / YouTube

Τι ισχύει

Ο Κλάους Σβαμπ (Klaus Schwab), επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), έχει πολλές φορές αποτελέσει στόχο παραπληροφόρησης, όπως και το WEF ως φορέας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα λόγια του Κλάους Σβαμπ μεταφέρθηκαν εκτός του θεματικού τους πλαισίου, που, εάν ληφθεί υπόψη, δείχνει ότι ο Σβαμπ εξέφρασε το φόβο του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και οπωσδήποτε δεν εκφράστηκε υπέρ του να μην διεξάγονται εκλογές, όπως δηλώνεται π.χ. στο προφίλ του κ. Βελόπουλου.

Η συνέντευξη-συζήτηση, τμήμα της οποίας αποκόπηκε και παρερμηνεύτηκε, βρίσκεται αναρτημένη στο YouTube από τις 17 Ιανουαρίου 2017. Επρόκειτο για δημόσια συζήτηση με τον Sergey Brin, εκ των συνιδρυτών της Google, στο πλαίσιο του WEF 2017 στο Νταβός της Ελβετίας, με ποικίλη θεματολογία σχετικά με την τεχνολογία, την ηγεσία, την επιχειρηματικότητα κ.ά.

Λίγο μετά το 9:50, ο Κλάους Σβαμπ ανέφερε τα εξής:

One fear which I have heard is the technology now is, the digital technologies mainly have an analytical power. Now we go into a predictive power […]. But since the next step could be to go into prescriptive mode, which means you do not even have to have elections anymore because you can already predict what, predict, and afterwards you can say, ‘Why do we need the elections?’ Because we know what the result will be. Can you imagine such a world?

Μετάφραση:

«Ένας φόβος που έχω ακούσει είναι ότι η τεχνολογία σήμερα, οι ψηφιακές τεχνολογίες, έχουν κυρίως αναλυτική ισχύ. Τώρα μπαίνουμε σε μια προγνωστική ισχύ […]. Αλλά επειδή το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η μετάβαση σε προκαθορισμένη λειτουργία, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να έχουμε πια εκλογές γιατί μπορείς ήδη να προβλέψεις το τι [θα συμβεί], να προβλέψεις και μετά να πεις «γιατί χρειαζόμαστε τις εκλογές;» – επειδή ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Μπορείτε να φανταστείτε έναν τέτοιο κόσμο;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την πλήρη φράση του στο σημείο, ο Κλάους Σβαμπ δεν εκφράστηκε υπέρ ενός κόσμου χωρίς εκλογές, ούτε εκτίμησε ότι έτσι θα είναι ο κόσμος, ούτε ομολόγησε ότι κάτι τέτοιο είναι στα σχέδιά του. Εξέφρασε έναν υποθετικό φόβο.

Ευρύτερα στη συζήτηση, ο κ. Σβαμπ απηύθυνε υποθετικές ερωτήσεις σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο.

Για παράδειγμα, ρώτησε λίγο πριν το επίμαχο σημείο τον Sergey Brin εάν μπορούσε να φανταστεί το ίδιο γεγονός σε δέκα χρόνια από τώρα με το κοινό να έχει εμφυτεύματα που θα μπορούσαν να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα και να δείξουν στον ομιλητή σε πραγματικό χρόνο πώς αντιδρούν στις απαντήσεις του. «Θα μπορούσε κανείς να το φανταστεί;», ρώτησε. Ο κ. Brin, απαντώντας στα σενάρια, σχολίασε ότι «δεν θα μπορούσε κάποιος να το προβλέψει».

Στην περίπτωση των εκλογών, ο Sergey Brin απάντησε ρωτώντας με τη σειρά του ρητορικά ποιο θα ήταν το νόημα να υπάρχουν καν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι αν η τεχνολογία παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό των ανθρώπων. «Μπαίνετε σε πολύ βαθιές ερωτήσεις» σχολίασε ο κ. Brin. Καθίσταται σαφές ότι και οι δύο συνομιλητές αναφέρονται σε υποθετικό σενάριο, και κανένας από τους δύο δεν υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει, ούτε καν ότι είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί με βεβαιότητα ή σε συγκεκριμένο χρόνο στο μέλλον.

Την παρερμηνεία της δήλωσης του Κλάους Σβαμπ έχουν επισημάνει οργανισμοί διασταύρωσης ειδήσεων διεθνώς όπως PolitiFact, Associated Press (AP) Fact Check και το Lead Stories.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε ερώτημα του AP Fact Check για την βασιμότητα των ισχυρισμών για προετοιμασία και υποστήριξη ενός κόσμου με την τεχνητή νοημοσύνη να αντικαθιστά την ανάγκη για εκλογές, απάντησε:

«Πρόκειται για ψευδή παρουσίαση της συζήτησης που διεξήχθη πραγματικά.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε καμία περίπτωση δεν ζητά η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τις δημοκρατικές εκλογές.

Αυτοί είναι ψευδείς ισχυρισμοί προς απαξίωση του έργου που κάνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις».

Το Lead Stories και το PolitiFact κατέγραψαν στις αρχές Αυγούστου ότι το σύντομο βίντεο από τη συζήτηση-συνέντευξη στο Νταβός το 2017 κυκλοφόρησε πρόσφατα αφότου ο γνωστός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς το παρουσίασε σε εκπομπή του στις 4 Αυγούστου 2023.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που κυκλοφόρησε από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν δείχνει ότι ο Κλάους Σβαμπ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), δήλωσε ξεδιάντροπα υπέρ ενός κόσμου χωρίς εκλογές, λόγω προόδου της τεχνητής νοημοσύνης. Ούτε είναι αληθές ότι το προέβλεψε ή προετοιμάζει τον κόσμο για κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αποκοπή τμήματος δημόσιας συζήτησης το 2017, όταν ο Κλάους Σβαμπ, συνομιλώντας με τον συνιδρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν στο WEF στο Νταβός, αναφέρθηκε σε έναν τέτοιο κίνδυνο από την εξέλιξη της τεχνολογίας, και η ευρύτερη δήλωση στο σημείο αυτό δείχνει ότι δεν εκφράστηκε υπέρ ενός κόσμου χωρίς εκλογές.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.