Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν χαρακτήρισε παράνομη την φυλάκιση του ΚασιδιάρηΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Όχι, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν χαρακτήρισε παράνομη την φυλάκιση του Κασιδιάρη

21 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κρατείται στη φυλακή παρανόμως.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο που παρουσιάζει τον Μπακογιάννη να προβαίνει σε τέτοια δήλωση έχει υποστεί επεξεργασία, με περικοπή και συρραφή αποσπασμάτων από μία τηλεοπτική συνέντευξη όπου αναφερόταν σε δύο διαφορετικά θέματα. Η γνώμη που εξέφρασε ο κ. Μπακογιάννης για «παράνομη κράτηση» αφορούσε την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ένα βίντεο από συνέντευξη του νυν Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και τον εμφανίζει να δηλώνει ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «κρατείται παρανόμως στη φυλακή». Ωστόσο, πρόκειται για περικοπή και συρραφή διαφορετικών αποσπασμάτων από τη συνέντευξη, και η φράση αυτή για παράνομη φυλάκιση αναφερόταν στην προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι το εξής:

Ο Κώστας Μπακογιάννης, σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα Ηλία Κασιδιάρη για τη δημαρχία στην Αθήνα, φέρεται να σχολιάζει τα εξής:

«Είναι δυνατόν να λέει ο Κασιδιάρης, να μιλάει ο Κασιδιάρης για Δημοκρατία; Μα τι είναι αυτά τα πράγματα που λέμε τώρα; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας.

Στο Facebook και το Twitter συναντήσαμε αναρτήσεις που αναφέρουν:

«Μπακογιαννης ομολογει: “Ο Κασιδιαρης κρατείται παράνομα στην φυλακή”»

Τι ισχύει

Το βίντεο, όπως προδίδει το λογότυπο πάνω δεξιά και το ίδιο το τέλος του βίντεο, προέρχεται από τη λεγόμενη «Εθνική Ομάδα Μιμιδίων», μία σελίδα που αυτοπροσδιορίζεται ως χιουμοριστικού περιεχομένου, υποστηρίζει ωστόσο προφανώς τον Ηλία Κασιδιάρη.

Παράδειγμα ενδεικτικής ανάρτησης στην πλατφόρμα Twitter.

Ανατρέχοντας στα πρόσφατα βίντεο της σελίδας, βρήκαμε το πλήρες βίντεο, που έχει ως εξής:

Τα πλάνα προέρχονται από συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» στον ANT1 στις 18/08/2023, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ:

Όπως προκύπτει από την πλήρη επισκόπηση της συνέντευξης, το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελείται από δύο διαφορετικά σημεία της συνέντευξης, και στα οποία ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικά θέματα, την υποψηφιότητα Κασιδιάρη και την φυλάκιση Φρέντι Μπελέρη.

Στο σημείο αυτό [βλ. μετά το 16:40 του ανωτέρω βίντεο] του ζητήθηκε σχόλιο για την είδηση πως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και καταδικασθείς σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών πρωτόδικα, πρόκειται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Στο 18:22 ακούγεται να λέει:

Είναι δυνατόν να λέει ο Κασιδιάρης, να μιλάει ο Κασιδιάρης για Δημοκρατία; Μα τι είναι αυτά τα πράγματα που λέμε τώρα; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην πραγματική ζωή.

Περίπου στα 19 λεπτά, η συζήτηση μεταφέρθηκε θεματικά στην υπόθεση Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, που ωστόσο κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα και δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, καθώς προφυλακίστηκε μετά από κατηγορία για εξαγορά ψήφων.

Στο 19:10, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε:

Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα τιμής για όλους μας. Και εξηγούμαι. […]

Έχουμε έναν δήμαρχο, ο οποίος εξελέγη μέσα από το κελί, γιατί τον συνέλαβαν 3 ή 4 ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών.

Ο δήμαρχος αυτός κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας και ταυτόχρονα δεν του επιτρέπεται να ορκιστεί. Δηλαδή, αυτό που δικαιούται ο ίδιος και δικαιούται και ο λαός που τον εμπιστεύθηκε, του το αρνείται η αλβανική κυβέρνηση. Και του το αρνείται ενώ είναι ένα μέτρο καθαρά διοικητικό.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε σε παράνομη φυλάκιση ο κ. Μπακογιάννης, και όχι κατά τον σχολιασμό της υποψηφιότητας Κασιδιάρη, όπως αναφέρουν οι υπό εξέταση αναρτήσεις.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι ο Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κρατείται στη φυλακή παρανόμως.

Το βίντεο που παρουσιάζει τον κ. Μπακογιάννη να προβαίνει σε τέτοια δήλωση έχει υποστεί επεξεργασία, με περικοπή και συρραφή αποσπασμάτων από μία τηλεοπτική συνέντευξη στον ANT1 όπου αναφερόταν σε δύο διαφορετικά θέματα. Η γνώμη που εξέφρασε ο κ. Μπακογιάννης για «παράνομη κράτηση» αφορούσε την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, και όχι την έκτιση ποινής κάθειρξης από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.