Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από τον Κ. Βελόπουλο για δήθεν τσιπάρισμα σε ανθρώπουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση από τον Κ. Βελόπουλο για δήθεν τσιπάρισμα σε ανθρώπους

6 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο από ομιλία του Θεόδωρου Λιβάνιου αποδεικνύει πως, μετά τα ζώα, η κυβέρνηση θέλει να τσιπάρει τους ανθρώπους

Συμπέρασμα

Η ομιλία του Θεόδωρου Λιβάνιου στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 αφορούσε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο μεταξύ άλλων θέσπιζε την ανάπτυξη μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, με σκοπό να περιλαμβάνει, μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ζώου. Με βάση τα Πρακτικά της Βουλής και το νομοθετικό έργο στο οποίο συμμετείχε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επίμαχη αναφορά του αποτελούσε νύξη για την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας για τους ανθρώπους, που κατά την ίδια εκείνη περίοδο βρισκόταν και αυτή σε στάδιο διαμόρφωσης. Συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Λιβάνιος αναφερόταν στις ψηφιακές υπηρεσίες της νέας εφαρμογής MyHealth, που αποτελεί επέκταση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας Ασθενούς και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πλήρη πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες καθώς και αναδρομική πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό τους.

Στο πλαίσιο της παρατηρούμενης σύγχυσης μερίδας πολιτών για τις νέες ταυτότητες που θα διατίθενται από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Κυριάκος Βελόπουλος, μέσα από δύο αναρτήσεις του στις 27 και 28 Αυγούστου 2023, ισχυρίστηκε ότι βίντεο από ομιλία του Θεόδωρου Λιβάνιου, που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το τσιπάρισμα των Ελλήνων, επαναλαμβάνοντας έναν παραπλανητικό ισχυρισμό που διακινείται εδώ και καιρό. Μάλιστα, στη δεύτερη ανάρτησή του προχώρησε σε σκόπιμη παραποίηση του αυθεντικού βίντεο. Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, από την τότε θέση του ως Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντιπαρέβαλε τις ομοιότητες μεταξύ των νέων ψηφιακών υπηρεσιών για τα ζώα συντροφιάς (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς) και των νέων ψηφιακών υπηρεσιών υγείας των πολιτών (MyHealth app), οι οποίες υλοποιούνταν ταυτόχρονα την ίδια χρονική συγκυρία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων: makeleio.gr, voicenews.gr, sportime.gr, tourkikanea.gr, triklopodia.gr

Πλαίσιο

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, διεξήχθη κατά την Ολομέλεια της Βουλής (Συνεδρίαση ΡϞ’), συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόµου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς-Πρόγραµµα «ΑΡΓΟΣ», το οποίο μετέπειτα έγινε νόμος του κράτους (Νόμος 4830/2021).

Η συνεδρίαση διήρκησε πάνω από πέντε ώρες, με τοποθετήσεις πληθώρας βουλευτών, αλλά και υπουργών και υφυπουργών των αρμόδιων υπουργείων της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τα Πρακτικά της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ένας από τους πρωτοστατούντες στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο τόσο στη διαβούλευση, όσο και στην εκπόνηση του σχεδιασμού. [πηγή]

Στην εικοσάλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ευθύνες των Δήμων, στο ακανθώδες ζήτημα της στείρωσης ως μέτρο καταπολέμησης του μεγάλου αριθμού αδέσποτων και στους νέους κανόνες υιοθεσίας. Ειδικότερα, προς το τέλος του λόγου του, ο Θεόδωρος Λιβάνιος έκανε λόγο για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τη βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία των ζώων και των ιδιοκτητών τους, καθώς και το ιατρικό ιστορικό τους. Το συγκεκριμένο απόσπασμα λόγου, οδήγησε στην παρανόηση που θα εξηγήσουμε αμέσως στη συνέχεια.

Παραθέτουμε το απόσπασμα του λόγου του από τα Πρακτικά της Βουλής:

Δυο λόγια για τους κυνηγούς. Λέει ότι η αφαίρεση άδειας θήρας είναι έµµεση ρατσιστική συµπεριφορά. Πότε συµβαίνει αυτό; Αν έχουν ατσιπάριστο το ζώο. Για µένα είναι αδιανόητο κυνηγοί να έχουν ατσιπάριστο το ζώο. Είναι αδιανόητο να βρίσκουµε εγκαταλελειµµένα σκυλιά στα βουνά επειδή δεν τους κάνει το κυνήγι. Είναι πολύ απλό. Επιδοτούµε εκτός από το στείρωση και σε ευπαθείς οµάδες και το ίδιο το τσιπάρισµα.

Το µητρώο είναι µια σηµαντική καινοτοµία. Ελπίζω µέχρι τέλος Οκτωβρίου να δηµοπρατηθεί το έργο και µέσα στο επόµενο εξάµηνο µετά τη σύµβαση να έχει ολοκληρωθεί. Θα το πάµε όσο πιο γρήγορα ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι πλήρως προσβάσιµο, είναι διαθέσιµο για όλους, έχει τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του σκύλου ή της γάτας, ώστε αν εγώ πάω µε το σκύλο µου διακοπές για παράδειγµα στη Νάξο, ο κτηνίατρος αν χρειαστεί εκεί να το εξετάσει να έχει πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό. Αυτό θα γίνει τώρα πρώτα για τα ζώα συντροφιάς και µετά θα γίνει για τους ανθρώπους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του εδώ στο εξής χρονικό σημείο: (03:37:48 – 03:57:43).

Κατασκευή του ψευδούς ισχυρισμού από τον Κυριάκο Βελόπουλο με τη χρήση τροποποιημένου βίντεο

Στις 27.8.2023, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανάρτησε ένα βίντεο 46 δευτερολέπτων από την εικοσάλεπτη ομιλία του Θεόδωρου Λιβάνιου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ισχυριζόμενος ότι ο υπουργός είπε “θα βάλουμε τσιπ στους ανθρώπους“.

Δείτε εδώ το επίμαχο απόσπασμα του βίντεο διάρκειας 46 δευτερολέπτων:

Στις 28.8.2023, ο Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε σε νέα ανάρτηση πάνω στο ίδιο θέμα την οποία και καρφίτσωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter), ισχυριζόμενος ότι βίντεο αποδεικνύει ότι “μετά τα σκυλιά και τα γατιά θα τσιπάρουν και τους Έλληνες”, μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει υποστεί περικοπή και έχει σκόπιμα τροποποιηθεί, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση πως ο Θεόδωρος Λιβάνιος εννόησε τα εξής: “αυτό [δηλ. το τσιπάρισμα] θα γίνει πρώτα για τα ζώα συντροφιάς και μετά θα γίνει για τους ανθρώπους”.

Δείτε εδώ το τροποποιημένο βίντεο:

Εξαιτίας της σκόπιμης περικοπής που έχει υποστεί το βίντεο, η φράση “θα γίνει πρώτα για τα ζώα συντροφιάς και μετά θα γίνει για τους ανθρώπουςεπαναλαμβάνεται δύο φορές και γειτνιάζει χρονικά με τη λέξη “τσιπάρισμα“, με σκοπό να “επιβεβαιωθεί” ο ψευδής ισχυρισμός.

Κάτι τέτοιο ΔΕΝ συνέβη στο αυθεντικό βίντεο.

Στο ίδιο βίντεο, μάλιστα, ενσωματώνεται και απόσπασμα ομιλίας του Κυριάκου Βελόπουλου, συνωμοσιολογικού περιεχομένου, εμπλουτισμένο με ήχους σειρήνας περιπολικού, για να ενισχυθεί η δραματικότητα και το αίσθημα κινδύνου.

Τι ισχύει

Εξετάζοντας καλύτερα το επίμαχο απόσπασμα λόγου της ομιλίας του Θεόδωρου Λιβάνιου, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας (15 Σεπτεμβρίου 2021), διαπιστώνουμε πως ο Υπουργός στο συγκεκριμένο σημείο μιλάει για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και όχι για το τσιπάρισμα.

Ενώ, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος έκανε αναφορά στο μέτρο της οικονομικής στήριξης των ευπαθών ομάδων, με επιδότηση της στείρωσης και του τσιπαρίσματος των ζώων.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) θεσπίστηκε ύστερα από την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου (Νόμος 4830/2021 – ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021) και υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμοδιότητας του Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος κατά τη χρονική εκείνη περίοδο υπηρέτησε ως Υφυπουργός στο εν λόγω υπουργείο.

Με Κ.Υ.Α. (1609 ΕΞ 2022 – ΦΕΚ 203/Β/27-1-2022) καθορίστηκαν οι όροι λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των Υπομητρώων του, προβλέποντας τη δημιουργία ενός ψηφιακού φακέλου υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο Θεόδωρος Λιβάνιος τονίζει την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η πλατφόρμα, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πληροφορίες σχετικά με τα στάδια διαβούλευσης και τον διαγωνισμό υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τι εννοούσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος με τη φράση “Αυτό θα γίνει τώρα πρώτα για τα ζώα συντροφιάς και μετά θα γίνει για τους ανθρώπους”;

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την περίοδο που εξετάζουμε, ήταν υπεύθυνος για μια σειρά έργων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους υπό τον τότε Υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Έτσι, παράλληλα με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (μέρος του οποίου υπαγόταν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), προωθήθηκε από το συγκεκριμένο Υπουργείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, η ανάπτυξη μιας σειράς ψηφιακών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, στον απόηχο της επιτυχούς μετάβασης στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης. [πηγή]

Πρόκειται για την ηλεκτρονική εφαρμογή MyHealth, η οποία υλοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. [πηγή]

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 3 Αυγούστου 2021:

Το MyHealth αποτελεί το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), η οποία είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι θα προστίθενται διαρκώς νέες δυνατότητες, αρχής γενομένης από τις ιατρικές βεβαιώσεις, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες τόσο μέσω της άυλης συνταγογράφησης, όσο και μέσω της εφαρμογής. Σταδιακά θα προστίθενται λειτουργίες όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή οι ακτινολογικοί έλεγχοι κάθε πολίτη.

Πηγή: Google Play Store

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, μόλις δύο εβδομάδες από την επίμαχη ομιλία του Θεόδωρου Λιβάνιου, ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου, η πλήρης πρόσβαση των πολιτών στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους αναδρομικά έως και το 2012, μέσω της εφαρμογής MyHealth. [πηγή]

Ενώ τον Οκτώβριο του 2021, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στο MyHealth είχε τονίσει “ότι παρέχει στους πολίτες πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών” και είχε εξαγγείλει την επιπλέον διεύρυνση “στον ψηφιακό φάκελο υγείας, με στόχο να μην χρειάζεται να κρατά μαζί του ο πολίτης πολλά έγγραφα όταν επισκέπτεται κάποιον γιατρό ή νοσοκομείο”. [πηγή]

Έτσι, παράλληλα με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) (αρ. 84, ν. 4600/2019, αρ. 21 ν. 4486/2017, παρ. 4 αρ. 51 ν. 4238/2014), οι πολίτες μέσω της εφαρμογής μπορούν να δουν άμεσα όλο το ιατρικό ιστορικό, αποκτώντας έναν πλήρη ψηφιακό φάκελο και ιατρικό ασθενούς.

Στο σημείο αυτό, παραθέτουμε ξανά το απόσπασμα της ομιλίας του Θεόδωρου Λιβάνιου στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Συνεπώς, από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο Θεόδωρος Λιβάνιος αναφερόταν στη σύσταση του ενιαίου μητρώου για τα ζώα συντροφιάς, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, το οποίο θα επιτρέπει την πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ζώων, ενώ ταυτόχρονα έκανε νύξη σε ένα παρόμοιο μέτρο που αφορούσε τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, οι οποίες είχαν αρχίσει να υλοποιούνται την ίδια χρονική περίοδο και σταδιακά στο επόμενο διάστημα, μέσα από την εφαρμογή MyHealth.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ψηφιακές υπηρεσίες που διατίθενται στο κοινό και ιδιαίτερα στην περίπτωση του MyHealth, με δυνατότητα των πολιτών να έχουν πλήρη πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο και όχι με την πρακτική του τσιπαρίσματος.

Μάλιστα γνωρίζουμε πλέον πως από τον Αύγουστο του 2021 που θεσμοθετήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή MyHealth έως και σήμερα (Αύγουστος του 2023), που έχει ολοκληρωθεί ο εμπλουτισμός της με πλήθος δυνατοτήτων, η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί ακόμα μια ψηφιακή υπηρεσία προς τους πολίτες που ουδεμία σχέση έχει με το τσιπάρισμα, με τη χρήση της να μην είναι υποχρεωτική, καθώς αντίστοιχες δυνατότητες προσφέρονται στους πολίτες και μέσω της ιστοσελίδας myhealth.gov.gr.

Ο ισχυρισμός, λοιπόν, πως η κυβέρνηση “μετά τα ζώα συντροφιάς επιθυμεί το τσιπάρισμα των ανθρώπων” είναι παραπλανητικός και αποτελεί προϊόν παρανόησης των λεγομένων του τότε Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου.

Προέλευση του ισχυρισμού

Ο ισχυρισμός αυτός δεν αποτελεί έμπνευση, ούτε διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. Το ίδιο βίντεο κυκλοφορεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Θεόδωρου Λιβάνιου.

Πλήθος ιστολογίων και ενημερωτικών σελίδων με ιστορικό αναπαραγωγής συνωμοσιολογικού περιεχομένου διατύπωσαν έναν ανάλογο παραπλανητικό και εκτός πλαισίου ισχυρισμό, ότι η κυβέρνηση προωθεί το τσιπάρισμα στους ανθρώπους, μετά τα ζώα συντροφιάς.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, διαπιστώνουμε πως η συγκεκριμένη παρανόηση βρήκε διαφορετική χρήση, στο πλαίσιο του παρατηρούμενου πανικού που έχει δημιουργηθεί από μερίδα πολιτών για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, οι οποίες θα αρχίσουν να διατίθενται στους πολίτες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Έτσι, αρκετοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέσυραν το επίμαχο βίντεο αναπαράγοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση είχε σκοπό, μετά το τσιπάρισμα των ζώων, να προχωρήσει στο τσιπάρισμα των ανθρώπων, μέσω των ταυτοτήτων.

Μάλιστα, το νέο κύμα αναπαραγωγής εντοπίζεται από τον Ιούνιο του 2023, με εντονότερη την αναπαραγωγή κατά τον Αύγουστο του 2023, περίοδο που συμπίπτει με την κορύφωση της έντασης για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Αναπαραγωγή του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, αξιοποιώντας και υποδαυλίζοντας την παρατηρούμενη σύγχυση για τις νέες ταυτότητες, προχώρησε στις δύο υπό εξέταση αναρτήσεις στις 27 και 28 Αυγούστου, ενισχύοντας την αναπαραγωγή του ψευδούς ισχυρισμού για δήθεν τσιπάρισμα σε ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη ανάρτησή του στην οποία έχει προστεθεί το hashtag #ταυτότητες.

Αντίστοιχα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, τον ψευδή ισχυρισμό έχουν αναπαράξει παλαιότερα και τα κόμματα Έλληνες και Ελλήνων Συνέλευσις και υποψήφιοι βουλευτές αυτών.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι βίντεο από ομιλία του Θεόδωρου Λιβάνιου αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μετά τα ζώα συντροφιάς επιθυμεί το τσιπάρισμα των ανθρώπων είναι παραπλανητικός και αποτελεί προϊόν παρανόησης. Το ένα από τα δύο βίντεο που αναρτήθηκαν από τον Κυριάκο Βελόπουλο έχει σκόπιμα παραποιηθεί, με το αυθεντικό βίντεο, τα Πρακτικά της Βουλής και το νομοθετικό έργο του Θεόδωρου Λιβάνιου να αποδεικνύουν ότι ο τότε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφερόταν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, το οποίο θα περιλάμβανε το πλήρες ιστορικό του ζώου, κάνοντας παράλληλα νύξη σε αντίστοιχη ψηφιακή υπηρεσία υγείας των πολιτών και συγκεκριμένα το MyHealth.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.