Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η ουρά για εμφιαλωμένο νερό είναι κατασκευασμένη εικόνα τεχνητής νοημοσύνηςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Αυτή η ουρά για εμφιαλωμένο νερό είναι κατασκευασμένη εικόνα τεχνητής νοημοσύνης

10 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει ουρές στο Βόλο για διανομή εμφιαλωμένου νερού, μετά την κακοκαιρία Daniel το Σεπτέμβριο του 2023.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής δημιουργίας του χρήστη μέσων κοινωνικής δικτύωσης Jo Di, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, και δεν είναι πραγματική φωτογραφία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε πρόσφατα, με αφορμή την κακοκαιρία Daniel, μια εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει πολυπληθή ουρά αναμονής για διανομή εμφιαλωμένου νερού σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά με ουρές αναμονής σε διανομές νερού, η συγκεκριμένη εικόνα έχει δημιουργηθεί με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και δεν είναι πραγματική φωτογραφία.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook (στιγμιότυπα οθόνης από 10/09/2023):

Την εικόνα αυτή ανέβασε και πολιτευτής της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, συνοδεία περιγραφής ότι είναι πραγματικές ουρές ανθρώπων στο Βόλο.

Τι ισχύει

Η εικόνα προέρχεται από ανάρτηση, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, του χρήστη Jo Di, ενός ψηφιακού δημιουργού (αρχειοθετημένη εδώ). Στο παρελθόν είχαμε συναντήσει και άλλη περίπτωση εικόνας του, δημιουργημένης μέσω τεχνητής νοημοσύνης, που στην συνέχεια κυκλοφόρησε ως πραγματική φωτογραφία. Στη συγκεκριμένη τωρινή περίπτωση, ο Jo Di διευκρίνισε στα σχόλια, την ημέρα κατά την οποία προέβη στην ανάρτηση (στις 8 Σεπτεμβρίου), ότι επρόκειτο για δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Έπειτα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, πρόσθεσε σημείωση στο σώμα της ανάρτησης ότι “η φωτογραφία είναι δημιουργία AI”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πράγματι στο Βόλο σχηματίστηκαν πολυπληθείς ουρές ανθρώπων που περίμεναν να τους διανεμηθεί εμφιαλωμένο νερό και σχετικά ρεπορτάζ έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακά και τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη ωστόσο εικόνα, για την οποία γίνεται λόγος στο παρόν άρθρο, δεν αποτελεί πραγματική φωτογραφία από το Βόλο.

Συμπέρασμα

Η εξεταζόμενη εικόνα που κυκλοφόρησε στο Facebook, συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό πως παρουσιάζει ουρές αναμονής στο Βόλο για διανομή εμφιαλωμένου νερού, μετά την κακοκαιρία Daniel το Σεπτέμβριο του 2023, δεν είναι πραγματική φωτογραφία αλλά αποτελεί προϊόν ψηφιακής κατασκευής του ψηφιακού δημιουργού “Jo Di”, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.