Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία του 2007 αναπαράγεται ως να είναι πρόσφατη και να προέρχεται από τον ΈβροΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτογραφία του 2007 αναπαράγεται ως να είναι πρόσφατη και να προέρχεται από τον Έβρο

12 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που αποτυπώνει καμένες εκτάσεις και κτήρια είναι πρόσφατη και προέρχεται από τον Έβρο.

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω φωτογραφία είναι από το 2007 και έχει ληφθεί στο χωρίο Λιβαδάκι Αρκαδίας, όταν αυτό επλήγη από τις τότε πυρκαγιές.

Αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία καμένων εκτάσεων και κτηρίων υπό τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο. Ωστόσο, η φωτογραφία είναι παλαιότερη και δεν έχει ληφθεί σε περιοχή του Έβρου.

Ακολουθεί η υπό εξέταση φωτογραφία.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα έσβησαν οι φωτιές που για σχεδόν είκοσι ημέρες έπλητταν τον Έβρο. Οι φωτιές εκτιμάται ότι έχουν κάψει περισσότερα από 930.000 στρέμματα με τα 500.000 από αυτά να είναι δασική έκταση.

Αποκαρδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδεικνύοντας το μέγεθος της καταστροφής. Ανάμεσα σε αυτό το υλικό κυκλοφόρησε και η υπό εξέταση εικόνα. Ωστόσο, όπως θα δούμε, η φωτογραφία αυτή δεν είναι πρόσφατη και δεν έχει ληφθεί στον Έβρο. 

Αρκεί μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας για να εντοπίσουμε τη φωτογραφία σε άρθρα ξένων ιστοσελίδων από το καλοκαίρι του 2007. Συγκεκριμένα τη φωτογραφία εντοπίζουμε σε δύο άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στις 28 Αυγούστου του 2007 και αφορούν τις πυρκαγιές που εκείνες τις ημέρες έπλητταν την Πελοπόννησο.

Το ένα από τα δύο άρθρα προέρχεται από την ιστοσελίδα του Ραδιοφώνου της Τσεχίας, του δημόσιου ραδιοφωνικού φορέα της χώρας, και αφορά τη βοήθεια που επρόκειτο τότε να στείλει η Τσεχία στην Ελλάδα. Μέσα στο άρθρο παρατίθεται και η υπό εξέταση εικόνα, η οποία, όπως αναφέρεται στη λεζάντα, προέρχεται από το χωριό Λιβαδάκι. Όπως αναφέρεται, η φωτογραφία προέρχεται από το αποθετήριο φωτογραφιών CTK. Αναζήτηση με τη λέξη κλειδί “Livadaki” στην ιστοσελίδα του αποθετηρίου δεν έφερε κάποιο σχετικό αποτελέσματα.

Ωστόσο, αντίστοιχη αναζήτηση με λέξεις κλειδιά στη μηχανή αναζήτησης της Google μας οδήγησε στο αποθετήριο περιεχομένου Alamy, όπου και συναντάμε την υπό εξέταση φωτογραφία. Όπως διαβάζουμε, εκεί η φωτογραφία έχει ληφθεί πράγματι στο Λιβαδάκι Αρκαδίας από τον φωτογράφο Πέτρο Γιαννακούρη στις 27 Αυγούστου του 2007. Συγκεκριμένα, το κείμενο που συνοδεύει την εικόνα αναφέρει:

«Γενική άποψη του σχεδόν κατεστραμμένου χωριού Λιβαδάκι, περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007. Τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μαζικές δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής γης και προκάλεσαν ζημιές σε χωριά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. (AP Photo/Petros Giannakouris)».

Η υπό εξέταση εικόνα όπως εμφανίζεται στο αποθετήριο περιεχομένου Alamy.

Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Γιαννακούρη ο οποίος επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, φωτογραφία που απεικονίζει καμένες εκτάσεις και κτήρια και αναπαράγεται υπό τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από τον Έβρο, έχει στην πραγματικότητα ληφθεί το καλοκαίρι του 2007 στο χωριό Λιβαδάκι της Αρκαδίας, όταν αυτό επλήγη από τις τότε πυρκαγιές.


Ενημέρωση 21/09/2023: Στο άρθρο προστέθηκε η επιβεβαίωση του κυρίου Γιαννακούρη.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.