Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός για ελικόπτερα τα οποία “ψεκάζουν” κατοικημένες περιοχές με κουνούπιαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής ισχυρισμός για ελικόπτερα τα οποία “ψεκάζουν” κατοικημένες περιοχές με κουνούπια

15 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στα social media δείχνει ελικόπτερο να ψεκάζει κατοικημένες περιοχές με κουνούπια με σκοπό την διασπορά ασθενειών.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ότι βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει ελικόπτερο το οποίο σχετίζεται με βιοτεχνολογική εταιρία του Bill Gates να "ψεκάζει" γενετικά τροποποιημένα κουνούπια σε κατοικημένες περιοχές δεν ευσταθεί. Η αναφερόμενη εταιρία βιοτεχνολογίας έχει διαφορετική πρακτική για απελευθέρωση των κουνουπιών που χρησιμοποιεί στο περιβάλλον, ενώ αυτό που φαίνεται να πέφτει από το ελικόπτερο είναι καπνός που σχετίζεται με την πρακτική της γνωστοποίησης του φύλου του παιδιού που περιμένει μια οικογένεια (gender reveal party), μια κοινή πρακτική στην Φλόριντα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί βίντεο το οποίο υποτίθεται πως δείχνει ελικόπτερο να “ψεκάζει” κατοικημένες περιοχές με κουνούπια. Οι εν λόγω αναρτήσεις συνοδεύουν το βίντεο με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προσπάθεια διασποράς ασθενειών που μεταφέρουν τα κουνούπια επι σκοπού. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ωστόσο είναι ψευδείς.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η αρχική αναπαραγωγή του βίντεο έγινε από χρήστη του TikTok στις 27 Αυγούστου 2023 από το οποίο ποστ φαίνεται ότι η τοποθεσία λήψης ήταν η περιοχή West Little River στο Miami, τόσο από τα hashtag οσο και από σύγκριση στιγμιότυπων του βίντεο όπου φαίνονται πινακίδες και κτήρια στην περιοχή με εικόνες από το σημείο μέσω google maps.

Στο αρχικό βίντεο δεν γίνεται καμία αναφορά σε κουνούπια αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι η φράση “Que esta tirando?” (Τι ρίχνουν;). Επίσης στις αναπαραγωγές του αρχικού βίντεο έχουν προστεθεί ισχυρισμοί για εμπλοκή του Bill Gates στο περιαστατικό ως υπεύθυνο του υποτιθέμενου προγράμματος ψεκασμού των κουνουπιών.

Συγκεκριμένα στα σχόλια των αρχικών αναρτήσεων γίνεται αναφορά στην εταιρία βιοτεχνολογίας Oxitex η οποία διεξάγει μελέτες για καταπολέμιση της ελονοσίας μέσω γενετικής τροποποίησης κουνουπιών ώστε να μειωθεί ο πληθυσμών των θυληκών τα οποία μεταδίδουν και τα παράσιτα που προκαλούν την νόσο. Η σύνδεση με τον Bill Gates έγινε καθώς το ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει χρηματοδοτήσει την εταιρία στο παρελθόν, παρότι δεν έχει συμμετοχή στην διαχείριση των προγραμμάτων της ούτε κατέχει μετοχές στην εταιρία.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι η εταιρία “ψεκάζει” κατοικημένες περιοχές με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε στο Associated Press ότι τα κουνούπια που χρησιμοποιεί η εταιρία στο πλαίσιο των ερευνών της απελευθερώνονται σε φυσικούς πληθυσμούς κουνουπιών αφήνοντας τα αρσενικά, τροποποιημένα, κουνούπια σε μικρά κουτιά από τα οποία εξέρχονται σταδιακά μόνα τους εντός ορισμένων ημερών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα και με τον Lawrence Reeves, εντομολόγο στο Εργαστήριο Ιατρικής Εντομολογίας της Φλόριντα, η πρακτική της απελευθέρωσης κουνουπιών σε μια τοποθεσία μέσω ρίψης από ελικόπτερο αποτελεί ιδιαίτερα αναποτελεσματική μέθοδο. Η τοποθέτηση τους σε δοχεία ώστε να απελευθερωθούν με την πίεση που υποδηλώνει το εξεταζόμενο βίντεο θα οδηγούσε στον θάνατο της συντριπτικής πλειοψηφίας δεδομένου ότι τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα εύθραστα.

Όπως αναφέρεται σε πολλά από τα σχόλια στις αρχικές αναρτήσεις και όπως επιβεβαίωσαν και επαγγελματίες πιλότοι στο Associated Press, στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε να απελευθερώνεται από το ελικόπτερο είναι καπνός. Πρόκειται για μια πρακτική η οποία χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις γνωστοποίησης του φύλου του παιδιού που περιμένει μια οικογένεια και είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην Φλόριντα.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει ελικόπτερο το οποίο σχετίζεται με βιοτεχνολογική εταιρία του Bill Gates να “ψεκάζει” γενετικά τροποποιημένα κουνούπια σε κατοικημένες περιοχές δεν ευσταθεί. Η αναφερόμενη εταιρία βιοτεχνολογίας έχει διαφορετική πρακτική για απελευθέρωση των κουνουπιών που χρησιμοποιεί στο περιβάλλον ενώ αυτό που φαίνεται να πέφτει από το ελικόπτερο είναι καπνός, μια πρακτική που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις στην Φλόριντα όπου αποκαλύπτεται το φύλο ενός παιδιού που περιμένει η οικογένεια (gender reveal party).

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.