Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake News για την εγγραφή της Ιωάννας Μάνδρου στον Σατανικό Ναό του ΚαναδάHOAXES

Fake News για την εγγραφή της Ιωάννας Μάνδρου στον Σατανικό Ναό του Καναδά

20 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Η Ιωάννα Μάνδρου είναι μέλος του σατανικού ναού στον Καναδά από το 2013.

Συμπέρασμα:

Ο The Satanic Temple δεν είναι σατανιστική θρησκεία αλλά μη-θεϊστικός οργανισμός ο οποίος χρησιμοποιεί σατανιστικά σύμβολα για την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το έγγραφο αποδοχής το οποίο πλαισιώνει τον ισχυρισμό είναι πλαστό, καθώς ο οργανισμός το 2013 δεν έχει επίσημη παρουσία στον Καναδά, ενώ οι εγγραφές μελών γίνονται μέσω της κεντρικής του ιστοσελίδας. Η συμμετοχή στον οργανισμό είναι εθελοντική και δεν απαιτεί εγγραφή. Για όσους επιλέξουν να εγγραφούν, δεν εκδίδεται κάποια απόφαση για την αποδοχή τους. Επιπροσθέτως, την περίοδο εκείνη ο οργανισμός δεν εξέδιδε κάρτες μέλους, ενώ το παράρτημα του The Satanic Temple Ottawa, του οποίου το λογότυπο εμφανίζεται στο υπό εξέταση έγγραφο, ιδρύθηκε τρια χρόνια αργότερα, το 2016.

Αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ισχυρίζονται πως από το 2013 η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου είναι μέλος του «Σατανικού Ναού του Καναδά». Όπως θα δούμε στη συνέχεια όμως, αυτό δεν ισχύει, ενώ η φωτογραφία που πλαισιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό είναι πλαστή.

Παράδειγμα: greeknewsondemand.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα τουλάχιστον από το 2022, πρόσφατα όμως έκανε και πάλι την εμφάνισή του μετά από δηλώσεις της δημοσιογράφου σχετικά με τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη. Πλαισιώνεται από μια εικόνα που υποτίθεται αποδεικνύει την αποδοχή της δημοσιογράφου στον «Σατανικό Ναό του Καναδά», στις 4 Μαρτίου του 2013.

Μπορείτε να δείτε την εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση, από δημοσίευση του 2022, παρακάτω:

ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ, 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, Ο ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Η ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΩΣ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΥΡΙΟ

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως το κείμενο στην εν λόγω εικόνα εμπεριέχει γραμματικό λάθος, εν προκειμένω γράφει “with fully access” αντί για “with full access” που θα ήταν το σωστό.

Τι είναι ο Σατανικός Ναός

Σε αντίθεση με το όνομα του, ο Σατανικός Ναός (The Satanic Temple ή εν συντομία TST) στην πραγματικότητα δεν αποτελεί σατανιστική θρησκεία, ούτε πιστεύει στην ύπαρξη του κακού, του σατανά ή κάθε υπερφυσικού προσώπου. Πρόκειται για έναν μη-θεϊστικό θρησκευτικό οργανισμό που αποτελείται από άθεους και δεν προωθεί κάποιου είδους πίστη.

Όπως αναφέρεται στην ενότητα «Συχνές ερωτήσεις» της ιστοσελίδας τους:

Λατρεύετε τον Σατανά;

Όχι, ούτε πιστεύουμε στην ύπαρξη του Σατανά ή του υπερφυσικού. Ο Σατανικός Ναός πιστεύει ότι η θρησκεία μπορεί, και πρέπει, να διαχωριστεί από τη δεισιδαιμονία. Ως εκ τούτου, δεν προωθούμε την πίστη σε έναν προσωπικό Σατανά. Το να αποδεχτεί κανείς το όνομα Σατανάς σημαίνει να αγκαλιάσει τη λογική έρευνα που απομακρύνεται από τον υπερφυσικό και τις αρχαϊκές δεισιδαιμονίες που βασίζονται στην παράδοση. Οι σατανιστές θα πρέπει να εργαστούν ενεργά για να βελτιώσουν την κριτική σκέψη και να ασκήσουν λογικό αγνωστικισμό σε όλα τα πράγματα. Οι πεποιθήσεις μας πρέπει να είναι εύπλαστες στις καλύτερες τρέχουσες επιστημονικές αντιλήψεις του υλικού κόσμου — ποτέ το αντίστροφο.

Προωθείτε το κακό;

Όχι. Ο Σατανικός Ναός υποστηρίζει τη βασική προϋπόθεση ότι η αδικαιολόγητη ταλαιπωρία είναι κακή και πως ότι μειώνει τον πόνο είναι καλό. Δεν πιστεύουμε στο συμβολικό «κακό». Αναγνωρίζουμε ότι η βλασφημία είναι μια νόμιμη έκφραση προσωπικής ανεξαρτησίας από αντιπαραγωγικούς παραδοσιακούς κανόνες.

Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του, ο TST χρησιμοποιεί το όνομα του Σατανά καθώς και σατανιστικές εικόνες συμβολικά, για να προωθήσει την ισότητα, να ενθαρρύνει την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση, να απορρίψει, την τυραννική εξουσία, να υποστηρίξει την πρακτική κοινή λογική, και να αντιταχθεί στην αδικία, και να αναλάβει ευγενείς επιδιώξεις.

Στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός επίσης παρουσιάζει τις βασικές αρχές του:

Κάποιος πρέπει να αγωνίζεται να ενεργεί με συμπόνια και ενσυναίσθηση προς όλα τα πλάσματα σύμφωνα με τη λογική.

Ο αγώνας για δικαιοσύνη είναι μια διαρκής και αναγκαία επιδίωξη που πρέπει να υπερισχύει των νόμων και των θεσμών.

Το σώμα κάποιου είναι απαραβίαστο, υπόκειται μόνο στη δική του θέληση.

Οι ελευθερίες των άλλων πρέπει να γίνονται σεβαστές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της προσβολής. Το να καταπατάς ηθελημένα και άδικα τις ελευθερίες του άλλου σημαίνει πως απαρνείσαι τις δικές του.

Οι πεποιθήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με την καλύτερη επιστημονική κατανόηση του κόσμου. Θα πρέπει να φροντίζει κανείς να μην διαστρεβλώνει ποτέ τα επιστημονικά δεδομένα για να ταιριάζουν με τις πεποιθήσεις του.

Οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη. Εάν κάποιος κάνει ένα λάθος, θα πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να το διορθώσει και να επιλύσει κάθε βλάβη που μπορεί να έχει προκληθεί.

Κάθε δόγμα είναι μια κατευθυντήρια αρχή που έχει σχεδιαστεί για να εμπνέει ευγένεια στη δράση και τη σκέψη. Το πνεύμα της συμπόνιας, της σοφίας και της δικαιοσύνης πρέπει πάντα να υπερισχύει του γραπτού ή προφορικού λόγου.

Πλαστό το έγγραφο που παρουσιάζει την αποδοχή της Ιωάννα Μάνδρου στον TST

Όπως φαίνεται και στο κάτω αριστερά σημείο της εικόνας που παρουσιάζεται ως «απόδειξη» της εγγραφής της κ. Μάνδρου στον οργανισμό, το έγγραφο το λογότυπο της συνάθροισης (congregation) στην περιοχή της Ottawa, στον Καναδά:

Αριστερά: το λογότυπο στο υπό εξέταση έγγραφο
Δεξιά: το λογότυπο της συνάθροισης του The Satanic Temple στην Ottawa του Καναδά

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του TST στην Ottawa, στην περιοχή υφίσταται όντως συνάθροιση του TST η οποία όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ιδρύθηκε τρια χρόνια μετά την ημερομηνία που παρουσιάζεται στο έγγραφο. Επιπροσθέτως, ο μόνος τρόπος κάποιος να γίνει επίσημα μέλος του TST είναι μόνο μέσω της κεντρικής του ιστοσελίδας και όχι μέσω των συναθροίσεων του οργανισμού. Όπως αναφέρεται σε αυτή, η εγγραφή μελών είναι δωρεάν, η συμμετοχή σε τοπικές συναθροίσεις είναι εθελοντική, ενώ σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει κάρτα ή πιστοποιητικό μέλους, αυτά κοστίζουν 35 δολάρια.

Η κάρτα και τα πιστοποιητικά μέλους δεν μοιάζουν με αυτό που βλέπουμε στην υπό εξέταση εικόνα. Στην αντίστοιχη σελίδα φαίνεται ακριβώς η μορφή αλλά και το κείμενο τους. Όπως βλέπουμε στα παρακάτω παραδείγματα, σε αυτά δεν αναφέρεται η ύπαρξη κάποιου συμβολαίου, η απόφαση αποδοχή του μέλους στον οργανισμό, ούτε το όνομα του σατανά. Αντιθέτως, οι κάρτες μέλους αναφέρουν τις βασικές αρχές του TST, όπως τις παραθέσαμε προηγουμένως, ενώ τα πιστοποιητικά αναφέρουν απλά την ιδιότητα του μέλους:

Σχετικά με τον ισχυρισμό πως η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου αποτελεί μέλος του οργανισμού, αλλά και τη γνησιότητα της υποτιθέμενης δήλωσης αποδοχής που εμφανίζεται στην εικόνα, τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με εκπρόσωπο του TST, η οποία μας δήλωσε τα εξής:

Ο The Satanic Temple έχει μια αυστηρή πολιτική προστασίας της ταυτότητας των μελών του και μπορεί να σχολιάσει εάν κάποιος είναι ή όχι μέλος.

Τούτου λεχθέντος, μπορώ να επιβεβαιώσω οριστικά ότι το έγγραφο που μοιραστήκατε
(σσ: η εικόνα της αποδοχής μέλους) είναι ψεύτικο. Εμφανίζεται το σήμα κατατεθέν μας, αλλά δεν υπάρχει The Satanic Temple of Canada. Έχουμε συσταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενώ έχουμε συναθροίσεις στον Καναδά, δεν έχουμε ενσωματωμένη οντότητα εκεί.

Επιπλέον, η πρώτη δημόσια εκδήλωση του The Satanic Temple ήταν τον Ιανουάριο του 2013. Δεν εκδίδαμε κάρτες μέλους τον Μάρτιο του 2013.

Τέλος, όπως κάθε θρησκεία, ο καθένας μπορεί να ενταχθεί. Δεν «δεχόμαστε» μέλη και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Πολλά μέλη επιλέγουν να εγγραφούν σε εμάς, αλλά δεν απαιτείται η εγγραφή.

Εν ολίγοις, δεν μπορώ να σχολιάσω αν η Ιωάννα Μάνδρου είναι μέλος, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα στοιχεία που παραθέσατε
(σσ: η εικόνα) είναι ψεύτικα.

Θερμούς χαιρετισμούς,

Anabella Moira

Τέλος, το έγγραφο που παρουσιάζεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις φέρει το όνομα του συντονιστή της συνάθροισης του TST στην Ottawa του Καναδά, Nicholas Mark. Ωστόσο, η συνάθροιση της Ottawa δεν υπήρχε το 2013, καθώς ιδρύθηκε το 2016.

Συμπέρασμα

Ο The Satanic Temple δεν είναι σατανιστική θρησκεία αλλά μη-θεϊστικός οργανισμός ο οποίος χρησιμοποιεί σατανιστικά σύμβολα για την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με βάση πληροφορίες που έλαβαν τα Ellinika Hoaxes απ’ευθείας από τον οργανισμό, ο ισχυρισμός για την ιδιότητα μέλους της Ιώάννας Μάνδρου καταρρίπτεται διότι στηρίζεται σε πλαστά στοιχεία. Το έγγραφο αποδοχής το οποίο πλαισιώνει τον ισχυρισμό είναι πλαστό, καθώς ο οργανισμός το 2013 δεν έχει επίσημη παρουσία στον Καναδά, ενώ οι εγγραφές μελών γίνονται μέσω της κεντρικής του ιστοσελίδας. Η συμμετοχή στον οργανισμό είναι εθελοντική και δεν απαιτεί εγγραφή. Για όσους επιλέξουν να εγγραφούν, δεν εκδίδεται κάποια απόφαση για την αποδοχή τους. Επιπροσθέτως, την περίοδο εκείνη ο οργανισμός δεν εξέδιδε κάρτες μέλους, ενώ το παράρτημα του The Satanic Temple Ottawa, του οποίου το λογότυπο εμφανίζεται στο υπό εξέταση έγγραφο, ιδρύθηκε τρια χρόνια αργότερα, το 2016.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.