Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τον σύντροφο του Στέφανου ΚασσελάκηHOAXES

Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τον σύντροφο του Στέφανου Κασσελάκη

27 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει τον σύντροφο του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ ΜακΜπέθ, να φορά κόκκινο φόρεμα.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για φωτογραφία άσχετων προσώπων, από θεματικό πάρτι στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται μια φωτογραφία δύο προσώπων με κόκκινα φορέματα, με τη συνοδεία του ισχυρισμού ότι δείχνει τον σύντροφο του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ ΜακΜπέθ. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Τι ισχύει

Για τον εντοπισμό της προέλευσης της φωτογραφίας, πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Google Lens και Yandex Images και, μέσω της τελευταίας μηχανής αναζήτησης, εντοπίσαμε ενδείξεις (από ανάρτηση στο Pinterest και τις προτεινόμενες παρόμοιες εικόνες) ότι η φωτογραφία ενδεχομένως συνδέεται με το Red Dress Party San Diego, ένα θεματικό πάρτι – θεσμό με δηλωμένο σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων και κοινωνική ευαισθητοποίηση για τον ιό HIV.

Βάσει της παλαιότερης ανάρτησης που βρήκαμε μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας (2017), ανατρέξαμε στα άλμπουμ φωτογραφιών από τις εκδηλώσεις του 2017 και παλαιότερα (2016, 2015).

Και πράγματι, κατέστη δυνατόν να βρούμε την αρχική ανάρτηση στη συλλογή φωτογραφιών από το άλμπουμ του 2015, που έχει ως εξής:

Μια άλλη φωτογραφία με τα πρόσωπα αυτά βρήκαμε στην ίδια συλλογή φωτογραφιών του Red Dress Party San Diego.

Στην αρχική ανάρτηση της φωτογραφίας, έχουν προστεθεί με “tag” τα πρόσωπα με όνομα “Oscar Arroyo” και “Travis Minnich“. Ο Oscar Arroyo (δεξιά), όπως προκύπτει στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ασχολείται μεταξύ άλλων με τη μουσική. Ο Travis Minnich (αριστερά), δηλώνει κάτοικος San Diego και φέρεται να ασχολείται ερασιτεχνικά με την ποδηλασία ενώ επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί ως κτηματομεσίτης στην πόλη αυτή της Καλιφόρνια.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που έχουν δημόσια αναρτήσει στα προφίλ τους, σε σύγκριση με την εξεταζόμενη φωτογραφία.

Όπως γίνεται κατανοητό από τις πληροφορίες που αντλούνται από την αρχική ανάρτηση της φωτογραφίας, πρόκειται για δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, κανένα εκ των οποίων δεν ταυτίζεται με τον Tyler McBeth, τον σύντροφο του Στέφανου Κασσελάκη.

Για την διακρίβωση της περίπτωσης ο Τάιλερ ΜακΜπέθ να είναι κάποιος από τους εικονιζόμενους στη φωτογραφία με τα κόκκινα φορέματα, χρησιμοποιήσαμε και το εργαλείο αναγνώρισης/σύγκρισης προσώπων που παρέχει το Face Plus Plus (Face⁺⁺).

Συγκρίνοντας τμήματα της εξεταζόμενης φωτογραφίας με φωτογραφίες από τα προσωπικά προφίλ Facebook των Travis Minnich και Oscar Arroyo, το αποτέλεσμα που δόθηκε ήταν «πολύ υψηλή πιθανότητα» να πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα.

Αντίστοιχα, μικρή πιθανότητα δίνεται ο φωτογραφισθείς ξανθός άνδρας στο πάρτι του 2015 να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Tyler McBeth.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και η ελληνική ομάδα ελέγχου γεγονότων του διεθνούς πρακτορείου AFP.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που κυκλοφορεί δεν δείχνει τον σύντροφο του Στέφανου Κασσελάκη, Τάιλερ ΜακΜπέθ, να φορά κόκκινο φόρεμα. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, πρόκειται για φωτογραφία άσχετων προσώπων, από θεματικό πάρτι στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια (Red Dress Party San Diego), που έλαβε χώρα το 2015.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.