Ποιοι είμαστε
Αρχική Εικόνα που παρουσιάζεται ως πραγματική αποτελεί δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνηςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Εικόνα που παρουσιάζεται ως πραγματική αποτελεί δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης

29 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Εικόνα με «κρυφό» μήνυμα επιδιώκει να προγραμματίσει το υποσυνείδητό μας.

Συμπέρασμα

Η εξεταζόμενη φωτογραφία έχει δημιουργηθεί μέσω λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Ο δημιουργός της είχε δηλώσει εξαρχής ότι σκοπός του ήταν να φαίνεται η λέξη «OBEY». Σκοπός του ήταν να αναδείξει τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες δημιουργίας εικόνων με προγράμματα ΑΙ.

Αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που παρουσιάζεται ως πραγματική και πλαισιώνεται ως προσπάθεια προγραμματισμού του ανθρώπινου υποσυνείδητου μέσα από κρυφά μηνύματα. Ωστόσο, πρόκειται για εικόνα που παράχθηκε με τη χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Παρακάτω θα εξετάσουμε τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει για την παρούσα περίπτωση καθώς και μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιληφθούμε πότε μια εικόνα αποτελεί προϊόν ΑΙ.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Η εξεταζόμενη εικόνα έχει δημιουργηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε όταν κάποιος την κοιτά από μακριά (ή θολώσει τις εικονιζόμενες φιγούρες), να είναι δυνατή η ανάγνωση της λέξης «OBEY», που σημαίνει υπακούω/υποτάσσομαι. Όταν ορισμένοι χρήστες το αντιλήφθηκαν, αναδημοσίευσαν την ίδια εικόνα επισημαίνοντας την προσοχή σε τρίτους σχετικά με το «κρυφό» μήνυμα.

Η εικόνα από μακριά
Η εικόνα θολωμένη

Ωστόσο, εάν παρατηρήσουμε προσεκτικά την εικόνα, εντοπίζουμε κάποιες «ατέλειες». Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι τα άκρα από κάποιες γυναίκες της φωτογραφίας εμφανίζονται ελαφρώς παραμορφωμένα, ενώ το μανίκι ενός ρούχου λείπει. Είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή σε τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, καθώς μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε εάν μια εικόνα είναι πραγματική ή έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Ατέλειες σε άκρα καθώς και άλλες μικρές λεπτομέρειες πάνω στο σώμα είναι συχνά ισχυρός δείκτης εικόνας που αποτελεί προϊόν ΑΙ.

Μπορούμε, ακόμη, να χρησιμοποιούμε ένα από τα διαδικτυακά εργαλεία (π.χ. AI or Not) που επιτρέπουν την εισαγωγή εικόνας και τον γρήγορο έλεγχο αυτής σχετικά με το εάν έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα αναφορικά με την παραπάνω εικόνα βγήκε θετικό. [πηγή]

Έπειτα, με τη χρήση αντίστροφης αναζήτησης καταφέραμε να εντοπίσουμε την αρχική πηγή της εικόνας. Προέρχεται από τον λογαριασμό «Stable Diffusion 🎨 AI Art» στο X (πρώην Twitter) και έχει δημοσιευτεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. Στο προφίλ του λογαριασμού, ο χρήστης δηλώνει ότι ασχολείται με τη δημιουργία τέχνης και κινούμενων σχεδίων (animation) μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ακόμη αναγράφει μερικά από τα λογισμικά που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία του περιεχομένου του (π.χ. Stable Studio, Midjourney κ.α.).

Στην περιγραφή της ανάρτησης, ο δημιουργός της εικόνας αναγράφει ότι σκοπός της φωτογραφίας εξαρχής, ήταν να διακρίνεται η λέξη “OBEY” από τους χρήστες όταν αυτοί κοιτάξουν την εικόνα από απόσταση. Μάλιστα, στα σχόλια της ανάρτησής του έχει προσθέσει μια μέρα αργότερα ένα meme, μέσα από το οποίο «εξηγεί» πως μπορεί κάποιος να δει το «κρυφό» μήνυμά του.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει διεισδύσει σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας και, παρά την πληθώρα προνομίων που προσφέρει, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα παραπληροφόρησης. Είναι, βέβαια, δεδομένο πως η προσπάθεια διαχωρισμού «ψευδών» και «αληθών» ειδήσεων στο διαδίκτυο δεν ξεκίνησε με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, εφόσον η χρήση της έχει επηρεάσει την αληθοφάνεια του περιεχομένου που δημιουργείται, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως να αναγνωρίσουμε ορισμένα σημάδια της.

Συμπέρασμα

Η εξεταζόμενη φωτογραφία έχει δημιουργηθεί μέσω λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Ο δημιουργός της έχει δηλώσει εξαρχής ότι επεδίωκε να φαίνεται η λέξη «OBEY». Σκοπός του ήταν να αναδείξει τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες δημιουργίας εικόνων με προγράμματα ΑΙ.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.