Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας από εμβόλια mRNA για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί για τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας από εμβόλια mRNA για την COVID-19

4 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσε 13,200% αύξηση στον κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας από την λήψη mRNA εμβολίων για την COVID-19.

Συμπέρασμα

Η μελέτη που επικαλούνται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δεν κάνει καμία αναφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτό το ποσοστό ή σε δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το ποσοστό. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με το ζήτημα δείχνουν έναν ρυθμό εμφάνισης 2.05 μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Η μυοκαρδίτιδα είναι μια τεκμηριωμένη παρενέργεια των mRNA εμβολίων, η οποία τείνει να πλήττει συχνότερα άτομα μικρότερης ηλικίας, παρότι συνολικά παραμένει σπάνια και εύκολα διαχειρίσιμη με τυπική αγωγή χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Συγκριτικά το ρίσκο από σοβαρές επιπλοκές λόγω COVID-19 είναι μεγαλύτερο καθιστώντας τον εμβολιασμό την πιο ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την προστασία της υγείας.

Ιστολόγια και λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν τον ισχυρισμό ότι επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσε 13,200% αύξηση στον κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας από την λήψη mRNA εμβολίων για την COVID-19. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: katohika.gr, bankingnews.gr, choratouaxoritou.gr

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Μια μελέτη που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδειξε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA κατά του COVID είναι περίπου 133 φορές μεγαλύτερος από τον ιστορικό κίνδυνο στον πληθυσμό σύμφωνα με το Daily Expose.

Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, μια αυτοάνοση νόσο που προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς, κατά 13.200%.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά δημοσιεύματα αναπαράγουν τους ισχυρισμούς άρθρου το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στην σελίδα “The Daily Expose”. Πρόκειται για ένα μέσο το οποίο έχει εκτενές ιστορικό αναπαραγωγής ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών κατά την περίοδο της πανδημίας της COVID-19 και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών γενικής θεματολογίας.

Η μελέτη, στην οποία αναφέρονται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association τον Ιανουάριο του 2022 και εξέτασε ποιο είναι το ρίσκο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας μετά την λήψη εμβολίων mRNA για την COVID-19 στις ΗΠΑ.

Αρχικά, είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από το παθητικό σύστημα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών του VAERS, το οποίο δεν μπορεί να εδραιώσει αιτιότητα μεταξύ ενός εμβολίου και μιας δεδομένης παρενέργειας. Ενώ αυτός ο περιορισμός αναφέρεται και μέσα στη μελέτη οι ερευνητές προσπάθησαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, κάνοντας συγκρίσεις με τυπικές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και συμβουλευόμενοι την ανάλυση του Tμήματος Αποτίμησης Ασφάλειας Κλινικής Ανοσοποίησης του CDC για αρκετές από τις εξεταζόμενες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να τεκμηριώσει την αιτιότητα μεταξύ των περιπτώσεων εμβολιασμού και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας.

Πέραν του ζητήματος της αιτιότητας, το αναφερόμενο ποσοστό αυξημένου ρίσκου κατά 13,200%, που αναφέρεται στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, είναι πλήρως αβάσιμο. Στη μελέτη δεν γίνεται καμία αναφορά στο εν λόγω ποσοστό ή στο ότι ο ρυθμός περιστατικών μυοκαρδίτιδας από τους εμβολιασμένους βρέθηκε 133 φορές μεγαλύτερος από τον γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρει το αρχικό άρθρο της Daily Expose.

Αν λάβουμε υπόψην τον ρυθμό επίπτωσης υποβάθρου για τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, δηλαδή την συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας φυσιολογικά στον γενικό πληθυσμό, οι ρυθμοί που αναφέρονται στην εξεταζόμενη μελέτη είναι όντως ελαφρώς υψηλότεροι, ωστόσο αυτές οι αυξήσεις είναι γνωστές και πολύ χαμηλότερες από το 13,200% που αναφέρουν τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα. Σχετική αναλυτική αναφορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που δημοσιεύθηκε το 2021, υπολόγισε τον ρυθμό επίπτωσης υποβάθρου, δηλαδή ρυθμό φυσικής εμφάνισης μυοκαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό, μεταξύ 10-200 περιπτώσεων ανά 1,000,000 άτομα τον χρόνο.

Η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη σχετικά με το εν λόγω θέμα είναι μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2023 στο περιοδικό British Medical Journal, η οποία έδωσε την πλέον επικαιροποιημένη επισκόπηση αναφορικά με τους ρυθμούς εμφάνισης μυοκαρδίτιδας λόγω εμβολίων mRNA. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι, εντός 30 ημερών από την λήψη εμβολίου, ο ρυθμός εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν 2.05 μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η μυοκαρδίτιδα είναι γνωστή και τεκμηριωμένη παρενέργεια των mRNA εμβολίων, η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Συνολικά, ωστόσο, παραμένει σπάνια παρενέργεια του εμβολιασμού και αντιμετωπίζεται μέσα σε μερικές μέρες ή εβδομάδες με τυπική αγωγή χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Αντιθέτως, το ρίσκο εμφάνισης σοβαρής καρδιακής νόσου ή ακόμη και θανάτου που σχετίζεται με την νόσηση από COVID-19 παραμένει υψηλότερο καθιστώντας τον εμβολιασμό πολύ ασφαλέστερο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προληπτικό μέσο.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι μελέτη βρήκε 13,200% αυξημένο ρίσκο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας λόγω των mRNA εμβολίων για την COVID-19 είναι ψευδής. Η μελέτη που επικαλούνται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δεν κάνει καμία τέτοια αναφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτό το ποσοστό ή σε δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το ποσοστό. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με το ζήτημα δείχνουν έναν ρυθμό εμφάνισης 2.05 μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Η μυοκαρδίτιδα είναι μια τεκμηριωμένη παρενέργεια των mRNA εμβολίων, η οποία τείνει να πλήττει συχνότερα άτομα μικρότερης ηλικίας, παρότι συνολικά παραμένει σπάνια και εύκολα διαχειρίσιμη με τυπική αγωγή χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Συγκριτικά, το ρίσκο από σοβαρές επιπλοκές λόγω νόσησης από COVID-19 είναι μεγαλύτερο καθιστώντας τον εμβολιασμό την πιο ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την προστασία της υγείας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.