Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει Παλαιστίνιους αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να προσγειώνονται σε φεστιβάλ στο ΙσραήλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει Παλαιστίνιους αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να προσγειώνονται σε φεστιβάλ στο Ισραήλ

10 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να προσγειώνονται στο φεστιβάλ του Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο από τα τέλη Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει δραστηριότητα που έλαβε χώρα σε αθλητικό κέντρο στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Με αφορμή την είδηση ότι, κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ και για το μακελειό που σημειώθηκε στο Supernova Festival, διαδόθηκε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να προσγειώνονται στο χώρο του φεστιβάλ. Αυτό είναι ψευδές.

Παραδείγματα άρθρων και αναρτήσεων: neakriti.gr, eleftherostypos.gr, magnesianews.gr, topontiki.gr, lykavitos.gr

Το βίντεο που προβλήθηκε είναι το εξής:

Το θέμα αυτό παρουσίασε και η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ «Πρώτη Εικόνα» στις 9 Οκτωβρίου 2023.

Τι ισχύει

Το βίντεο προέρχεται από τον λογαριασμό @eslrame1 στο TikTok, ο οποίος κατέγραψε το εξεταζόμενο γεγονός σε τρία διαφορετικά βίντεο-μέρη. (Αρχειοθετημένα εδώ, εδώ και εδώ).

Το πρώτο από τα τρία μέρη έκανε τον γύρο του διαδικτύου, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι “στρατιώτες της Χαμάς πέφτουν με αλεξίπτωτο στον χώρο του φεστιβάλ“. (Αρχειοθετημένα παραδείγματα εδώ και εδώ).

Τα τρία βίντεο φέρουν ημερομηνία ανάρτησης 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Στην περιγραφή εντοπίσαμε την επισήμανση της τοποθεσίας “Masr Al Jadidah”. Εισάγαμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία στο Google Maps, και οδηγηθήκαμε στο Κάιρο της Αιγύπτου και συγκεκριμένα στο προάστιο Ηλιούπολη, το οποίο στην αραβική του ονομασία προφέρεται Μισρ ελ Τζαντίντα (αραβικά : مصر الجديدة).

Χρήστες στο Twitter έσπευσαν να σημειώσουν ότι το εξεταζόμενο βίντεο απεικόνιζε ένα γεγονός στην Αίγυπτο, που έλαβε χώρα στο αθλητικό κέντρο Al-Nasr Sports Club στο Κάιρο.

Εξειδικεύοντας την έρευνά μας, εντοπίσαμε τον αθλητικό χώρο στο Google Maps, στην τοποθεσία εδώ (30.1048432252156, 31.328506261874754). Από το στοιχεία αυτό, μπορέσαμε να εντοπίσουμε την ακριβή τοποθεσία προσγείωσης των αλεξιπτωτιστών, σε παρακείμενο ποδοσφαιρικό γήπεδο (30.105755169171616, 31.328946257010916). Ο χώρος βρίσκεται στη συνοικία El Nozha, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Καΐρου (30.10921908429384, 31.35851077816735).

Σε περαιτέρω έρευνα που κάναμε για το αθλητικό κέντρο Al-Nasr Sports Club εντοπίσαμε ένα βίντεο στο YouTube, αναρτημένο πριν έναν χρόνο, με τίτλο “Μια πλήρης ξενάγηση στο Al-Nasr Sports Club στην Ηλιούπολη” (جوله كامله فى نادي النصر الرياضي بمصر الجديده).

Συγκρίνοντας στιγμιότυπα από το εξεταζόμενο βίντεο και το βίντεο από το Al-Nasr Sports Club αποδεικνύεται πως πρόκειται για ακριβώς τον ίδιο χώρο.

Το εξεταζόμενο βίντεο απεικονίζει δραστηριότητα στο Al-Nasr Sports Club του Καΐρου στην Αίγυπτο

Έξω από τη Στρατιωτική Ακαδημία έχει παρατηρηθεί ανάλογη δραστηριότητα, καθώς ένα παρόμοιο βίντεο που λήφθηκε και αυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνδέθηκε λανθασμένα με την πρόσφατη επίθεση της Χαμάς. Το βίντεο δείχνει αλεξιπτωτιστές να περνούν έξω από τη στρατιωτική σχολή του Καΐρου, καθώς και την κοντινή εκκλησία St. Fatima Chaldean Basilica (30.106308387887946, 31.34439081553994). Συνδέοντας το Al-Nasr Sports Club, τη St. Fatima Chaldean Basilica και τη Στρατιωτική Ακαδημία του Καΐρου σχηματίζεται μία ευθεία τρεισήμισι χιλιομέτρων.

Προέλευση ισχυρισμού

Η σύγχυση για ύπαρξη αλεξιπτωτιστών προήλθε από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον χώρο του φεστιβάλ, που απεικονίζουν τα τελευταία λεπτά πριν ξεσπάσει η επίθεση της Χαμάς. Στα στιγμιότυπα αυτά εντοπίζονται διάσπαρτες σκιές στον ουρανό, οι οποίες από πολλούς ερμηνεύθηκαν ως αλεξιπτωτιστές της Χαμάς που προσέγγιζαν τον χώρο. Στην πραγματικότητα, όμως, επρόκειτο για ίχνη από τις αλλεπάλληλες ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς προς το Ισραήλ. [πηγή]

Πηγή: BBC

Οι στρατιώτες της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εισήλθαν μαζικά από εδάφους παραβιάζοντας τους φράκτες εισόδου. Οι περιπτώσεις εισόδου από τη θάλασσα και τον αέρα, αναφέρονται ως μεμονωμένες από τα διεθνή μέσα. [πηγή 1] [πηγή 2]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι βίντεο απεικονίζει αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να εισβάλουν στο φεστιβάλ του Ισραήλ είναι ψευδής. Το εξεταζόμενο βίντεο δείχνει δραστηριότητα που έλαβε χώρα σε αθλητικό κέντρο στο Κάιρο της Αιγύπτου και βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.