Ποιοι είμαστε
Αρχική Η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΔΕΝ ξόδεψε 1,1 εκατομμύριο δολάρια σε κοσμήματα στη Νέα ΥόρκηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΔΕΝ ξόδεψε 1,1 εκατομμύριο δολάρια σε κοσμήματα στη Νέα Υόρκη

10 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα, ξόδεψε 1,1 εκατομμύριο δολάρια σε κοσμήματα κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Βασίζεται σε μια ανυπόγραφη, χορηγούμενη δημοσίευση μιας νιγηριανής ιστοσελίδας. Στο έγγραφο που παρουσιάζεται ως απόδειξη της συναλλαγής, παρατηρούμε ότι το όνομα της υπαλλήλου είναι “Lisa Yang” και ψάχνοντάς τη σε μηχανές αναζήτησης γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχει καμία ομοιότητα με τη γυναίκα που βλέπουμε στο οπτικοακουστικό υλικό. Τέλος, η υποτιθέμενη αγορά είναι αδύνατο να έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, αφού από την προηγούμενη μέρα, η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στην Οτάβα του Καναδά.

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 γνωρίζει απήχηση, τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο, ο ισχυρισμός πως η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα, ξόδεψε 1,1 εκατομμύριο δολάρια σε κοσμήματα κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, σε ορισμένες αναπαραγωγές ο ισχυρισμός πλαισιώνεται από ένα βίντεο της υποτιθέμενης υπαλλήλου που εξυπηρέτησε την Ολένα Ζελένσκα καθώς επίσης και από ορισμένες φωτογραφίες οι οποίες υποτίθεται ότι απεικονίζουν την απόδειξη της αγοράς. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: pronews.gr, iskra.gr, farosonair.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Πριν προχωρήσουμε στην αποδόμηση, παραθέτουμε τα στοιχεία που διαμοιράζονται ως απόδειξη του ισχυρισμού. Αρχικά, εντοπίζουμε ένα βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει την υπάλληλο του καταστήματος Cartier που επισκέφτηκε η Ολένα Ζελένσκα. Η υποτιθέμενη υπάλληλος καταγγέλλει πως απολύθηκε μετά από παρέμβαση της τελευταίας, όμως πρόλαβε να κρατήσει αντίγραφο της αγοροπωλησίας.

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Το έγγραφο που παρουσιάζεται ως απόδειξη της συναλλαγής:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ενώ ο Ζελένσκι αναζητούσε αμερικανικό χρήμα στις ΗΠΑ για να “βοηθήσει την Ουκρανία”, η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκαγια στην Πέμπτη Λεωφόρο, πήρε στη σειρά όλα τα πολυτελή καταστήματα, όπως Armani, Gucci και Cartier για … ψώνια!
Σύμφωνα με μια υπάλληλο του Cartier, (βίντεο) ΜΟΝΟ στο κατάστημα αυτό ξόδεψε 1,1 εκατομμύρια δολάρια!
Όπως λέει η υπάλληλος, το τεράστιο ποσό δόθηκε αποκλειστικά μόνο για κοσμήματα στο Cartier και δημοσιεύει και τις σχετικές αποδείξεις!
Τι μπορεί να ξοδεύτηκαν ακόμη σε άλλα σημεία, ο … θεός και η ψυχή της ξέρουν!
Η υπάλληλος ανέφερε επίσης ότι η Zelenskaya ήταν επιθετικά αγενής προς το προσωπικό. “Προσπάθησα να της κάνω μια μικρή ξενάγηση, αλλά δεν την ενδιέφερε”, θυμάται η υπάλληλος. “Ποιος είπε ότι χρειάζομαι τη γνώμη σου;” ξέσπασε η Zelenskaya όταν κάποιος τόλμησε να της πει μια συμβουλή.
Την επόμενη μέρα, η υπάλληλος απολύθηκε, αλλά πριν φύγει, κατάφερε να πάρει αντίγραφα των αποδείξεων από τα … ψώνια!

Αξίζει να σημειωθεί πως τον ισχυρισμό αναπαρήγαγε και η ρωσική πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).

Πηγή

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι η νιγηριανή ιστοσελίδα “The Nation”, η οποία δημοσίευσε σχετικό ανυπόγραφο άρθρο στις 2 Οκτωβρίου 2023 παρέχοντας ως τεκμήρια το βίντεο και τη φωτογραφία που είδαμε παραπάνω. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το εν λόγω βρίσκεται στην κατηγορία των “πληρωμένων αναρτήσεων” (sponsored post).

Πηγή

Αναφορικά με το υπό εξέταση βίντεο, προέρχεται από έναν χρήστη του Instagram με όνομα “gorgeous.bb.jeanette”, ο λογαριασμός του οποίου είναι ιδιωτικός, χωρίς αναρτήσεις ή ακολούθους.

Εξετάζοντας προσεκτικά τη φωτογραφία που παρουσιάζεται ως νόμιμο παραστατικό της υποτιθέμενης αγοράς, παρατηρούμε ότι στο πάνω δεξιά μέρος έχει ως ημερομηνία τις 22 Σεπτεμβρίου 2023, και λίγο πιο κάτω, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο της υπαλλήλου που υποτίθεται ότι εξυπηρέτησε την Ολένα Ζελένσκα. 

Τα Ellinika Hoaxes απευθύνθηκαν στην Lisa Yang μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο LinkedIn, στον οποίο η ίδια επισημαίνει ότι εργάζεται ως βοηθός πωλήσεων στο κατάστημα Cartier επί της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη. Θα γίνει σχετική ενημέρωση στο άρθρο αν λάβουμε απάντηση. Πάντως οφείλουμε να σημειώσουμε πως, αναζητώντας το όνομά της σε μηχανές αναζήτησης, τα αποτελέσματα που παίρνουμε είναι εντελώς διαφορετικά από την εικονιζόμενη στο βίντεο γυναίκα.

Η φωτογραφία που μας παρέπεμψε η μηχανή αναζήτησης της Google όταν αναζητήσαμε τους όρους “Lisa Yang Cartier”:

Πηγή

Τέλος, η Ολένα Ζελένσκα δεν μπορεί να ήταν στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, όπως υποδεικνύει η φερόμενη απόδειξη, καθώς ήδη από το προηγούμενο βράδυ, 21 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας από κοινού με τη σύζυγό του βρισκόταν στην Οτάβα του Καναδά για την επικείμενη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό της χώρας, Justin Trudeau και την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καναδικό κοινοβούλιο. Φωτογραφικό υλικό από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Καναδά αποδεικνύει πως η Ολένα Ζελένσκα ήταν παρούσα κατά την ομιλία του συζύγου της στο καναδικό κοινοβούλιο, και παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος.

Πηγή

Την ίδια ημέρα, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις με πολιτικούς και ιθύνοντες του τομέα υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, συνάντησε τη Mary Simon, που υπηρετεί ως Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά από τον Ιούλιο του 2021. Ακόμη, επισκέφτηκε το ινστιτούτο ψυχικής υγείας Atlas που προορίζεται για τους βετεράνους και τις οικογένειές τους. Εκεί, βρέθηκε με την Υπουργό Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ya’ra Saks και την Υπουργό Βετεράνων, Ginette Petitpas Taylor. Αναλυτικά, τις δραστηριότητες της Ολένα Ζελένσκα, όπως δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Ουκρανίας, μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος, δεδομένου ότι το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2023, η Ολένα Ζελένσκα βρισκόταν σε αεροπορική βάση στο Τορόντο με τον σύζυγό της και τον Justin Trudeau και το αργότερο που κλείνουν τα καταστήματα Cartier στη Νέα Υόρκη είναι στις 8 το βράδυ, το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού για την υποτιθέμενη αγορά καθίσταται αδύνατο. 

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Βασίζεται σε μια ανυπόγραφη, χορηγούμενη δημοσίευση μιας νιγηριανής ιστοσελίδας, ενώ ο λογαριασμός της υποτιθέμενης υπαλλήλου που έκανε τη δημόσια καταγγελία φαίνεται να είναι ανενεργός. Μέχρι τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου δεν έχει δημοσιεύσει περιεχόμενο, ούτε αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες. Επιπλέον, στο έγγραφο που παρουσιάζεται ως απόδειξη της συναλλαγής, παρατηρούμε ότι το όνομα της υπαλλήλου είναι “Lisa Yang” και ψάχνοντάς τη σε μηχανές αναζήτησης γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχει καμία ομοιότητα με τη γυναίκα που βλέπουμε στο οπτικοακουστικό υλικό. Τέλος, η υποτιθέμενη αγορά είναι αδύνατο να έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή τη μέρα που η φερόμενη ως απόδειξη ορίζει, αφού από τις 21 Σεπτεμβρίου 2023, η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στην Οτάβα του Καναδά.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.