Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Χαμάς ΔΕΝ απήγαγε διοικητή του Ισραηλινού στρατούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Χαμάς ΔΕΝ απήγαγε διοικητή του Ισραηλινού στρατού

11 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Ένα από τα άτομα που απήγαγε η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είναι ο Nimrod Aloni, διοικητής άμυνας του Ισραηλινού στρατού, στις 7 Οκτωβρίου.

Συμπέρασμα

Με βάση βίντεο από σύσκεψη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στις 8 Οκτωβρίου όπου απεικονίζεται καθαρά ο Aloni, δεν προκύπτει ζήτημα απαγωγής του από Παλαιστινιακές δυνάμεις.

Μέσα στις πολλές ειδήσεις που κυκλοφόρησαν έπειτα από την επίθεση-έκπληξη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, κυκλοφόρησε και ο ισχυρισμός πως ανάμεσα στους ομήρους που πήρε η παλαιστινιακή ομάδα ήταν κι ένας διοικητής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ο Nimrod Aloni, για την απαγωγή του οποίου η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία. Ωστόσο, ο ισχυρισμός κρίνεται αναληθής.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο: veteranos.gr, ieidiseis.gr, newsbreak.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, πληθώρα κόσμου απήχθη από την παραστρατιωτική ομάδα. Ο Gilad Erdan, διπλωμάτης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, υπολογίζει πως ο αριθμός των ομήρων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 ατόμων.

Ο Nimrod Aloni, διοικητής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) φέρεται από τα δημοσιεύματα να είναι ένας εκ των ομήρων, όταν συνελήφθη από δυνάμεις της Χαμάς μέσα στο σπίτι του και να μεταφέρθηκε ως όμηρος στην Γάζα την ίδια κιόλας μέρα.

Κρίνοντας όμως από την δραστηριότητα των λογαριασμών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο διαδίκτυο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν δύναται να ισχύει. Σε βίντεο από σύσκεψη που δημοσιευτηκε στο επίσημο κανάλι του IDF στο YouTube στις 8 Οκτωβρίου 2023 με τίτλο “Ο Αρχηγός του Επιτελείου αξιολογεί την κατάσταση στη Νότια Διοίκηση”, ο Aloni είναι ξεκάθαρα ευδιάκριτος και μιλάει στο χρονικό σημείο 0:10, στην αριστερή γωνία της λήψης.

Ταυτόχρονα, η ημερομηνία της καταγραφής του οπτικοακουστικού υλικού είναι ξεκάθαρη από το πρώτο καρέ. Σε οθόνη που βρίσκεται στο βάθος, πίσω από τους ομιλητές, διακρίνεται η ακολουθία αριθμών “2023 (08) 101230”, ενώ σχεδόν αμέσως και πριν αλλάξει το πλάνο, η ημερομηνία επίσης αναγράφεται στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης.

Επίσης στις 8 Οκτωβρίου, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ανέβασαν στο X/πρώην Twitter τέσσερις φωτογραφίες από την ίδια σύσκεψη. Στην τελευταία εξ αυτών, ο Aloni παρουσιάζεται στο αριστερό άκρο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο βίντεο.

Ο IDF εξέδωσε ανακοίνωση που αρνείται τις φήμες περί απαγωγής. Επίσης, επιβεβαίωσε στο Associated Press πως ο Aloni είναι το άτομο που φαίνεται στο βίντεο και την φωτογραφία από την σύσκεψη στις 8 Οκτωβρίου.

Τέλος, δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός περί της δημοσιοποίησης φωτογραφίας από την Χαμάς. Στις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας της ισλαμικής οργάνωσης δεν υπάρχει σχετική αναφορά, ούτε στην αγγλόφωνη εκδοχή της, αλλά ούτε και στην αρκετά πιο ενεργή αραβόφωνη εκδοχή της.

Στην φωτογραφία που αναπαρήχθη στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα κρύβονται όχι μόνο τα πρόσωπα των στρατιωτών, αλλά και σημαντικά κομμάτια από την στολή τους, που ίσως να αποκάλυπταν πληροφορίες για την προέλευση της φωτογραφίας. Η παλαιότερη καταγραφή της φωτογραφίας, όπως και του ισχυρισμού της απαγωγής, προέρχονται από έναν λογαριασμό στο X/πρώην Twitter, χωρίς όμως να αναφέρεται κάποια παραπάνω πληροφορία. Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες γι αυτήν, ή να βρούμε κάποια εκδοχή με καθαρό πλάνο από τις στολές των στρατιωτών.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ισχυρισμός περί απαγωγής του Nimrod Aloni στις 7 Οκτωβρίου 2023 κρίνεται αναληθής. Η παρουσία του σε βίντεο του IDF που λήφθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2023 αποδεικνύει πως δεν θα μπορούσε να βρίσκεται υπό απαγωγή από την Χαμάς. Ακόμη, η φωτογραφία που κυκλοφορεί δεν προέρχεται από την ίδια την Χαμάς, και δεν καταφέραμε να την εντοπίσουμε στο διαδίκτυο.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης