Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο ΔΕΝ παρουσιάζει τρομοκράτη της Χαμάς που απήγαγε δίχρονο κορίτσι στη ΓάζαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο ΔΕΝ παρουσιάζει τρομοκράτη της Χαμάς που απήγαγε δίχρονο κορίτσι στη Γάζα

12 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Τρομοκράτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς φαίνεται σε βίντεο να έχει απαγάγει μικρό κορίτσι από το Ισραήλ, να γελάει μαζί του και να το ειρωνεύεται.

Συμπέρασμα

Δεν προκύπτει ζήτημα απαγωγής του εικονιζόμενου παιδιού στο πλαίσιο του πολέμου, καθώς το βίντεο προϋπάρχει της νέας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Δημοσιεύτηκε στο TikTok τον Σεπτέμβριο του 2023 και περιλαμβάνει έναν άντρα που ρωτάει ένα κορίτσι πού είναι οι γονείς του.

Στον απόηχο της επίθεσης της οργάνωσης Χαμάς της Παλαιστίνης, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να αναπαράγουν ένα βίντεο με τον ισχυρισμό πως δείχνει έναν ενήλικα άντρα, της παραστρατιωτικής ομάδας που εισέβαλε στο Ισραήλ, να έχει απαγάγει ένα μικρό κορίτσι, να παίζει μαζί του και να το ειρωνεύεται. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το πρωί του Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου 2023, έχει δώσει βήμα για πολλές περιπτώσεις παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο βίντεο, που διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματικότητα προέρχεται χρονικά έναν ολόκληρο μήνα πριν την αρχή των εχθροπραξιών στο νότιο Ισραήλ και στη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσίευση του FakeReporter στην πλατφόρμα Χ/πρώην Twitter, το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από βίντεο στο TikTok που ανέβηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Έκτοτε φαίνεται πως ο λογαριασμός “izzeddin_masama” που το ανέβασε, έχει απενεργοποιηθεί. Το βίντεο υπάρχει αρχειοθετημένο εδώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η λεζάντα στα αραβικά που υπάρχει στην αρχή του βίντεο μεταφράζεται σε “ένα χαμένο κορίτσι”. Στην ίδια γλώσσα, ο άντρας πίσω από την κάμερα σχολιάζει “χαμένη στην πορεία”, κι ο άντρας στο πλάνο ρωτάει το παιδί “Ποιοι είναι οι γονείς σου; Που είναι η μαμά σου, που είναι ο μπαμπάς σου, με ποιον ήρθες;”.

Επιπροσθέτως, το περιβάλλον που παρατηρείται στο βίντεο δεν θυμίζει εμπόλεμη ζώνη κι ο φερόμενος ως τρομοκράτης/απαγωγέας είναι ντυμένος με απλά, πολιτικά ρούχα, χωρίς να φέρει κάποιο διακριτικό που να υποδηλώνει πως έχει σχέση με την Χαμάς. Το κορίτσι δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ κι ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις του άντρα, δείχνοντας με το χέρι προς μία κατεύθυνση. Συμπεραίνουμε πως το κορίτσι καταλαβαίνει τα αραβικά που του μιλάει ο άντρας, κάτι που πιθανότατα δεν θα συνέβαινε αν προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια. Επίσης, κόσμος περπατάει φυσιολογικά πίσω από τους πρωταγωνιστές του βίντεο, μη δίνοντας την εντύπωση πως η περιοχή έχει μόλις εμπλακεί σε πόλεμο. Η αυθεντική δημοσίευση στο TikTok δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και τις συνθήκες υπό τις οποίες γυρίστηκε το βίντεο.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός της απαγωγής του παιδιού είναι ψευδής. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο TikTok τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε δεν θα μπορούσε να προέρχεται από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ακόμη, ο άντρας δεν φαίνεται να ειρωνεύεται το κορίτσι αλλά να το ρωτάει που βρίσκονται οι γονείς του. Τέλος, το κορίτσι δεν φαίνεται τρομοκρατημένο αλλά ούτε και να υποφέρει από την συναναστροφή με προφανή τρόπο ενώ δείχνει να καταλαβαίνει την αραβική γλώσσα στην οποία του μιλάει ο εικονιζόμενος άντρας.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης