Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Κατάρ ΔΕΝ απείλησε ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη ΓάζαHOAXES

Το Κατάρ ΔΕΝ απείλησε ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

14 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Το Κατάρ απείλησε πως θα διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου σε όλο τον πλανήτη, αν δεν σταματήσει ο βομβαρδισμός στη Γάζα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός δεν αληθεύει, καθώς καμία τέτοια δήλωση δεν έχει γίνει από πλευράς του Κατάρ. Το βίντεο που συνοδεύει τον ισχυρισμό είναι από ομιλία του Εμίρη του Κατάρ στις 14 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο του 17ου Φόρουμ στην Ντόχα, με θέμα την προσφυγική κρίση. Ο Εμίρης του Κατάρ έκανε μια μικρή αναφορά στην Παλαιστίνη, η οποία εμφανίστηκε εντελώς παραποιημένη στο διακινούμενο απόσπασμα από την ομιλία του 2017, ενώ σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο. Στην τρέχουσα συγκυρία, το Κατάρ συνεργάζεται με τις Η.Π.Α. και πραγματοποιεί συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες πλευρές για την ανταλλαγή ομήρων, στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Τις τελευταίες ώρες, ένα βίντεο από ομιλία του Εμίρη του Κατάρ διακινείται με τον ισχυρισμό ότι “το Κατάρ απείλησε πως θα διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου σε όλο τον πλανήτη, αν δεν σταματήσει ο βομβαρδισμός στη Γάζα”. Ο ισχυρισμός κάνει τον γύρο του διαδικτύου και στην Ελλάδα έχει αναπαραχθεί από πλήθος χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αληθές.

Παραδείγματα αναπαραγωγής του ισχυρισμού:

Πλαίσιο

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από τον λογαριασμό του Twitter @QatarAffrais, η λειτουργία του οποίου έχει πλέον ανασταλεί, με τη μορφή “έκτακτης είδησης” πως το “Το κράτος του Κατάρ απείλησε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στον κόσμο εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Γάζας“, διασπείροντας διεθνώς τον πανικό. [πηγή]

Ελεγκτές ειδήσεων, όπως ο συντάκτης του BBC Σαγιάν Σαρνταριζαντέ, καταγράφουν τη μεγάλη διάδοση, επισημαίνοντας πως το βίντεο που συνόδεψε τον ισχυρισμό χρονολογείται από το 2017 και πως τα λεγόμενα του Εμίρη του Κατάρ έχουν παραποιηθεί.

Ο ισχυρισμός γνώρισε ιδιαίτερη αναπαραγωγή και στην Ελλάδα (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ) και αναπαράχθηκε και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Τι ισχύει

Το βίντεο διάρκειας επτά δευτερολέπτων προέρχεται από ομιλία του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, κατά τη διάρκεια του 17ου Φόρουμ της Ντόχα που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Μαΐου 2017 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, υπό το σύνθημα «Ανάπτυξη, σταθερότητα και ζητήματα προσφύγων».

Απόσπασμα της ομιλίας έχει αναρτηθεί από το αραβικό ειδησεογραφικό μέσο Al Jazeera Mubasher στο YouTube, στις 14 Μαΐου 2017, με τίτλο “Το Παλαιστινιακό είναι το ζήτημα ενός λαού που ξεριζώθηκε από τη γη του και εκτοπίστηκε από την πατρίδα του“.

Πρόκειται για τη μοναδική αναφορά που έκανε ο Εμίρης του Κατάρ στην Παλαιστίνη, όπως προκύπτει από την ειδησεογραφική κάλυψη της συνολικής ομιλίας από το Al Jazeera Mubasher, με θέμα την προσφυγική κρίση και την ανάγκη να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα.

Η φράση “το Παλαιστινιακό είναι το ζήτημα ενός λαού που ξεριζώθηκε από τη γη του και εκτοπίστηκε από την πατρίδα του” είναι αυτή που αποδόθηκε ψευδώς ως «εάν οι βομβαρδισμοί της Γάζας δεν σταματήσουν, θα σταματήσουμε την παροχή αερίου στον κόσμο», που ουδέποτε διατυπώθηκε από τον Εμίρη του Κατάρ.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Εμίρης του Κατάρ ανέφερε σχετικά με την Παλαιστίνη τα εξής:

[Ο Σεΐχης Ταμίμ] [π]ρόσθεσε ότι ορισμένες από τις προσφυγικές κρίσεις χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, όπως ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων το 1948, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι το ζήτημα ενός λαού που ξεριζώθηκε από τη γη του και εκτοπίστηκε από την πατρίδα του, και ορισμένες από αυτές είναι σχετικά πρόσφατες, όπως η περίπτωση των εκτοπισμένων Ιρακινών και Σύριων προσφύγων.

Πηγή: Al Jazeera Mubasher

Σε κανένα σημείο του λόγου του δεν φαίνεται να έγινε η οποιαδήποτε αναφορά στην παροχή φυσικού αερίου.

Αντίθετα, το Κατάρ έχει δηλώσει κατά διαστήματα, πως η παροχή φυσικού αερίου δεν θα επηρεαστεί από οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη. [πηγή 1] [πηγή 2]

Πολύ πρόσφατα η Qatar Energy διεύρυνε τη συνεργασία της με την ευρωπαϊκή αγορά μέσα από τη σύναψη 27ετούς συμφωνίας παροχής υγροποιημένου αερίου με τη Γαλλία, ενώ έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συμφωνίες με Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία. [πηγή 1] [πηγή 2]

Στην παρούσα συγκυρία το Κατάρ, σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Μάλιστα, στις 13.10.2023, ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Άντονι Μπλίνκεν, σε κοινή συνέντευξη με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, εξήρε τη στάση του Κατάρ “για το έργο που επιτελεί για να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων”, σημειώνοντας την καλή συνεργασία των δύο χωρών για τη σταθερότητα της περιοχής. [πηγή]

Συμπέρασμα

Ο Εμίρης του Κατάρ ουδέποτε δήλωσε ότι “το Κατάρ θα διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου σε όλο τον πλανήτη, αν δεν σταματήσει ο βομβαρδισμός στη Γάζα”. Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και συνοδεύτηκε από ένα βίντεο από ομιλία του Εμίρη του Κατάρ στις 14 Μαΐου 2017, για την προσφυγική κρίση, όπου ένα απόσπασμα του λόγου του παραποιήθηκε και αποδόθηκε λανθασμένα.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.