Ποιοι είμαστε
Αρχική Η εικόνα με παλαιστινιακή σημαία στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η εικόνα με παλαιστινιακή σημαία στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη

25 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Οι φίλαθλοι της ισπανικής Ατλέτικο Μαδρίτης σήκωσαν μία τεράστια παλαιστινιακή σημαία στο γήπεδο σε ένδειξη αλληλεγγύης για τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Η εικόνα είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης (AI) από μία σελίδα υποστηρικτών της Ατλέτικο Μαδρίτης στο X/Twitter και όπως παραδέχθηκε ο διαχειριστής της σελίδας την έφτιαξε μέσω του Bing Image Creator.

Τις τελευταίες μέρες και ενώ ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται, μία εικόνα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται πως δείχνει μία τεράστια παλαιστινιακή σημαία να υψώνεται από φιλάθλους στο γήπεδο της ισπανικής ομάδας ποδοσφαίρου, Ατλέτικο Μαδρίτης. 

Αναπαραγωγές στο διαδίκτυο: press-gr.com

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Η υπό εξέταση εικόνα:

Τι ισχύει

Η εικόνα είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης (AI). Χρησιμοποιώντας την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google βλέπουμε πως η εν λόγω εικόνα δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023 στη σελίδα υποστηρικτών της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Twitter, Atletico Universe. 

Ενσωματώσαμε την εικόνα σε τρία εργαλεία για να εντοπίσουμε εάν πρόκειται για δημιούργημα AI. Το AI Art Detector, το AI or Not και το Hive Detector. Το πρώτο μας έδειξε ότι η εικόνα είναι κατά 75% τεχνητή, το δεύτερο ανέφερε ότι η εικόνα είναι πιθανώς φτιαγμένη με AI, ενώ το τρίτο έβγαλε ότι είναι τεχνητή σε ποσοστό 99.9%, δείχνοντάς μας ότι δημιουργήθηκε μέσω του Bing Image Creator. Το Bing Image Creator είναι ένα εργαλείο που δημιουργεί εικόνες AI ανάλογα με το κείμενο που γράφει ο χρήστης.

Παρατηρώντας την εικόνα προσεκτικά φαίνονται παραμορφωμένοι άνθρωποι, με περίεργα διαμορφωμένα τα κεφάλια ή τα χέρια τους και χωρίς παλάμες. Αυτό δείχνει ότι η εικόνα έχει δημιουργηθεί ψηφιακά, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ και οι άνθρωποι στον αγωνιστικό χώρο μοιάζουν αρκετά ψεύτικοι.

Πηγή
Πηγή

Σε κατάρριψη του ίδιου ισχυρισμού, η ιστοσελίδα India Today, αναφέρει πως επικοινώνησε με τον διαχειριστή της σελίδας Atletico Universe μέσω e-mail και έλαβε την απάντηση ότι η εικόνα είναι τεχνητή, ενώ και η ιστοσελίδα BoomLive αναφέρει πως επικοινώνησε μαζί του μέσω Instagram και έλαβε την ίδια απάντηση.

«Έφτιαξα αυτή τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το Bing Image Creator. Είχε σκοπό να μεταφέρει την υποστήριξή μας στην υπόθεση της Παλαιστίνης».

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η φωτογραφία των οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης που κρατούν μια γιγάντια σημαία της Παλαιστίνης δεν είναι ένα γνήσιο γεγονός αλλά προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Ο δημιουργός της δήλωσε στο India Today ότι την έφτιαξε μέσω του Bing Image Creator.

Επίσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε μας φανερώνουν ότι η εικόνα είναι τεχνητή, ενώ εμφανίζει σε ορισμένα σημεία παραμορφωμένους ανθρώπους με κεφάλια να προεξέχουν και χέρια να έχουν δυσανάλογα σχήματα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.