Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει την άφιξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει την άφιξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023

26 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει τον Μπάιντεν κατά την άφιξή του στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το βίντεο όντως δείχνει την επίσκεψη του Μπαίντεν στο Ισραήλ, όμως η χρονική τοποθέτησή του είναι εσφαλμένη.

Από τα μέσα περίπου Οκτωβρίου 2023, στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, αναπαράγεται ένα βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει την άφιξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο εβραϊκό κράτος. Πράγματι, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επισκεφτεί τον Πρωθυπουργό της χώρας, Benjamin Netanyahu, αλλά το εν λόγω βίντεο λειτουργεί παραπλανητικά καθώς η πλαισίωση είναι εσφαλμένη. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ, θα επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, όπου σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντουλάχ Β’, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ερευνώντας καρέ του βίντεο με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, γίνεται αντιληπτό ότι στα πλάνα δεν παρουσιάζεται η πρόσφατη επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023, αλλά μία παλαιότερη, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 13 έως 15 Ιουλίου 2023. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας παραπέμπουν σε βίντεο που βρίσκουμε δημοσιευμένο στο YouTube από τις 13 Ιουλίου 2023. Το επίμαχο στιγμιότυπο εντοπίζεται στο σημείο 23:30. 

Όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα της τότε περιόδου (εδώ, εδώ), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε τη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να είναι ο πρώτος του σταθμός, όπου παρέμεινε για δύο ημέρες, πριν αναχωρήσει για τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντούσε τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Mahmoud Abbas και τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, αντίστοιχα. Το πρόγραμμα των συναντήσεων και εκδηλώσεων που θα παρευρισκόταν ο Τζο Μπάιντεν είχε δημοσιεύσει και η αμερικανική πρεσβεία του Ισραήλ. Αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης που έπληττε τις ΗΠΑ, με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται, σκοπός του ήταν η διαπραγμάτευση της επέκτασης της παραγωγής πετρελαίου για τη μείωση της τιμής των καυσίμων στην Αμερική. Άλλωστε, η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται δεύτερη στα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, κατέχοντας το 16,2% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πηγή

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν αποσκοπούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία. Παρά τη μεταξύ τους έχθρα, αφού η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, οι δύο χώρες παραμένουν πολύ ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν

Στις 16 Οκτωβρίου 2023, με Δελτίο Τύπου από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε πως ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ στις 18 του ίδιου μήνα, ως ένδειξη στήριξης στη χώρα, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από χίλιους ανθρώπους, 31 εκ των οποίων ήταν Αμερικανοί πολίτες. Έτσι, με νέο Δελτίο Τύπου γνωστοποιήθηκαν οι πρώτες ενέργειές του επί ισραηλινού εδάφους.

Βίντεο από την άφιξη του Μπάιντεν στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ:

Όπως αναγράφεται στο πρώτο Δελτίο Τύπου παραπάνω, ο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Amman, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi, και τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Mahmoud Abbas, σε σύσκεψη που θα διοργάνωνε ο Βασιλιάς της χώρας, Abdullah II. Ωστόσο, μετά την έκρηξη στις 17 Οκτωβρίου 2023 στους χώρους του νοσοκομείου Al-Ahli στην πόλη της Γάζας και τον θάνατο μη εξακριβωμένου ακόμη αριθμού ανθρώπων, γεγονός για το οποίο τα μουσουλμανικά κράτη κατηγόρησαν το Ισραήλ, όλες οι διπλωματικές ενέργειες ματαιώθηκαν, πράγμα που δυσχεραίνει τις σχέσεις Ισραήλ-Ιορδανίας.

Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών, Ayman Safadi, που ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης Μπάιντεν:

Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε τώρα για τίποτα άλλο εκτός από το να σταματήσουμε τον πόλεμο.

Αρνούμενος τις κατηγορίες, υπεύθυνος επικοινωνίας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων τόνισε:

Ένα νοσοκομείο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κτίριο και όχι στόχος των IDF. Οι IDF διερευνούν επί του παρόντος και όπως πάντα δίνουν προτεραιότητα στην ακρίβεια.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το βίντεο όντως δείχνει την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ, όμως η χρονική τοποθέτησή του είναι εσφαλμένη. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023 και όχι αυτή της 18ης Οκτωβρίου 2023, μετά την επίθεση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.