Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Ανώτατο Δικαστήριο ΔΕΝ έκρινε ότι τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο ΔΕΝ έκρινε ότι τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά 

3 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Robert F. Kennedy Jr. κέρδισε μια υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενάντια σε φαρμακευτικές εταιρείες, στην οποία το κρίθηκε ότι τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επικίνδυνα τα εμβόλια κατά της COVID-19. Καμία απόδειξη δεν υπάρχει και για την υποτιθέμενη δικαστική νίκη του Robert F. Kennedy Jr.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη διάδοση δημοσιεύσεων σε διάφορους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι ο Robert F. Kennedy Jr. κέρδισε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενάντια σε φαρμακευτικές εταιρείες, με το δικαστικό πόρισμα να είναι ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Παραδείγματα αναπαραγωγών: luminews.gr, katohika.gr, anatropi.substack.com,

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Στον παραπάνω διαδιδόμενο ισχυρισμό προστίθεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «τα εμβόλια δεν είναι εμβόλια και η ζημιά που προκλήθηκε από γονιδιακές θεραπείες μέσω του εμβολίου mRNA της COVID-19 είναι ανεπανόρθωτες». Έπειτα, γίνεται λόγος για δήλωση του Kennedy περί μίας επιτυχίας που κατέστη εφικτή χάρη στη διεθνή συνεργασία επιστημόνων και δικηγόρων. 

«Σχεδόν κανείς δεν παρατήρησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι ο Kennedy Jr κέρδισε την υπόθεση εναντίον όλων των φαρμακευτικών λόμπι», αναφέρει το κείμενο που παρουσιάζεται αυτούσια στα παραπάνω Μέσα. «Στην απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η ζημιά που προκαλείται από τις γονιδιακές θεραπείες mRNA της COVID-19 είναι ανεπανόρθωτη. Καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχουν άλλες εφέσεις και οι επιλογές προσφυγής έχουν εξαντληθεί.

Στα άρθρα που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό, παρατίθεται και μία εντολή του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ralph Porzio, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2022 διέταξε την πολιτεία της Νέας Υόρκης να επαναπροσλάβει ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί και να λάβουν τα χρήματά τους αναδρομικά.

Τι ισχύει

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που να αφορούν κάποιο εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 και να αναφέρουν ότι δεν είναι ασφαλές. Πρόκειται για ανακύκλωση ενός αβάσιμου ισχυρισμού, που είχε καταρριφθεί στις 29 Αυγούστου 2022 από το AP. Ανακύκλωση του ίδιου ισχυρισμού κατέρριψε και το AFP στις 13 Μαρτίου 2023

Η εντολή επαναπρόσληψης ανεμβολίαστων εργαζομένων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που είχαν χάσει τη δουλειά τους, δεν περιέχει κανενός είδους κρίση του δικαστηρίου πως τα εμβόλια είναι ακατάλληλα ή επικίνδυνα, ούτε υποδηλώνει κάποια νίκη σε δικαστική διαμάχη με φαρμακευτικές εταιρείες. Τα κριτήρια επαναφοράς ανεμβολίαστων εργαζομένων στη Νέα Υόρκη παρατίθενται εδώ.

Αναζητώντας στα πρακτικά και στις αποφάσεις του Supreme Court (Ανώτατο Δικαστήριο) τις χρονιές 2020, 2021 και 2022 δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη απόφαση αναφορικά με την εν λόγω υπόθεση. Πληροφορίες για εκκρεμείς και τελεσίδικες αποφάσεις υπάρχουν διαθέσιμες με τη χρήση της ενότητας Docket Search στον επίσημο ιστότοπο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Καμία από τις υποθέσεις δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA, ούτε αναφέρει τον Kennedy Jr. στον ιστότοπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εκεί μπορεί κανείς να βρει όλες τις “γνωμοδοτήσεις του δικαστηρίου” για υποθέσεις που εξετάζονται επί του παρόντος και “εντολές του δικαστηρίου” με συνοπτική παράθεση αποφάσεων. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η δικαστική υπόθεση δεν υφίσταται, επομένως δεν προκύπτει κάποια νίκη του Kennedy.

Επιπροσθέτως, ένα στοιχείο του ισχυρισμού αναφέρει ότι ο Kennedy προχώρησε σε αρχικές δηλώσεις μετά την υποτιθέμενη νίκη στη δίκη. Αναζητώντας στον διεθνή και αμερικανικό Τύπο, αλλά και στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν βρέθηκε καμία τέτοια δήλωση περί επιτυχίας η οποία προήλθε μέσω διεθνούς συνεργασίας επιστημόνων και δικηγόρων. 

Παλαιότερα, ο ίδιος ο Kennedy είχε αρνηθεί την ύπαρξη υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με την απαγόρευση του καθολικού εμβολιασμού. Μιλώντας μάλιστα στο AP το 2021, τόνισε: «Το άρθρο για το Ανώτατο Δικαστήριο είναι παραπληροφόρηση. Το ίδιο άρθρο συνεχίζει να επανεμφανίζεται».

Στο παρελθόν, ο Robert F. Kennedy Jr. είχε έρθει ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο για τις απόψεις του περί των εμβολίων κατά της COVID-19. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2021, το Instagram τον απέκλεισε για συνεχή παραπληροφόρηση όσον αφορά τα εμβόλια και την ασφάλειά τους. Ο ίδιος έχει συγκεντρώσει έναν τεράστιο αριθμό θαυμαστών και ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δημοσιεύει συχνά αναπόδεικτους ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια. 

Για τους ψευδείς ισχυρισμούς του Robert F. Kennedy Jr σχετικά με τα mRNA εμβόλια μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο εδώ και για τον ισχυρισμό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον παγκόσμιο εμβολιασμό εδώ. Τέλος, σε δημοσιεύματα των Forbes και των New York Times αποτυπώνονται και άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί του Robert F. Kennedy Jr. που είναι αρκετά διαδομένοι στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω στοιχεία, αυτός ο ισχυρισμός, που έχει εμφανιστεί και παλαιότερα, κρίνεται ψευδής. Αφενός, δεν προκύπτει από πουθενά ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ζημιογόνα τα εμβόλια κατά της COVID-19 για τον άνθρωπο, αφετέρου δεν υπάρχει απόδειξη στα πρακτικά του Δικαστηρίου για κάποια δικαστική νίκη του Robert F. Kennedy Jr. ενάντια σε φαρμακευτικές εταιρείες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.