Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλιό βίντεο με αντιπλοϊκούς πυραύλους της Χεζμπολάχ παρουσιάζεται ως πρόσφατοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παλιό βίντεο με αντιπλοϊκούς πυραύλους της Χεζμπολάχ παρουσιάζεται ως πρόσφατο

13 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τους αντιπλοϊκούς πυραύλους της γράφοντας: "Το μέλλον είναι κοντά", ως απάντηση στην πρόσφατη άφιξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο Θάλασσα, εν μέσω της πρόσφατης διαμάχης Ισραήλ-Χαμάς.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2019 από το κανάλι της Χεζμπολάχ, Al-Manar, και δείχνει πλάνα από τον αντιπλοϊκό πύραυλο που χρησιμοποίησε στον πόλεμο που είχε με το Ισραήλ το 2006. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός, καθώς δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση του βίντεο με την τωρινή σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ούτε με τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ που μίλησε για κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης.

Στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ένα βίντεο κυκλοφορεί ως πρόσφατο στο διαδίκτυο, συνοδευόμενο με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για δημοσίευση – επίδειξη της λιβανέζικης, σιιτικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ, ως απάντηση στα αεροπλανοφόρα πλοία που έστειλαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο. Ας δούμε όμως τι ισχύει για το συγκεκριμένο βίντεο.

Αναπαραγωγές στο διαδίκτυο: flight.com.gr, press-gr.com, warnews247.gr

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο:

Τι ισχύει

Αρχικά πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Yandex με χαρακτηριστικά καρέ και βρήκαμε το βίντεο, με καλύτερη ανάλυση, δημοσιευμένο στις 16 Αυγούστου 2019 στην ιστοσελίδα Iran Press, με τίτλο:

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι C-802 της Χεζμπολάχ.

Κάτω από το βίντεο αναγράφεται:

Βίντεο που απεικονίζει αντιπλοϊκούς πυραύλους C-802 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά. Ανήκαν στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το βίντεο είναι παλαιότερο και δεν δημοσιεύτηκε εν μέσω της πρόσφατης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Ψάχνοντας την αρχική πηγή του βίντεο οδηγηθήκαμε σε άρθρο του Times of Israel στις 16 Αυγούστου 2019, στο οποίο διαβάζουμε ότι το λιβανέζικο κανάλι ιδιοκτησίας της Χεζμπολάχ, Al-Manar, είχε δημοσιεύσει ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για τον εορτασμό των 13 χρόνων από τον πόλεμο με το Ισραήλ που διεξήχθη το 2006. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στο ντοκιμαντέρ μεταδόθηκαν πλάνα από την επίθεση της Χεζμπολάχ στο ισραηλινό πολεμικό πλοίο INS Hanit, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες το 2006.

Έπειτα, αναζητώντας στο διαδίκτυο με λέξεις – κλειδιά, βρήκαμε άρθρο δημοσιευμένο στις 15 Αυγούστου 2019 από την ιστοσελίδα του Al-Manar. Στο εν λόγω άρθρο χρησιμοποιήθηκε ως κεντρική εικόνα μία φωτογραφία από το πλαϊνό μέρος ενός εκ των πυραύλων με το σήμα της σημαίας της Χεζμπόλαχ να γίνεται εύκολα διακριτό. Στο κείμενο αναφέρεται ότι το ντοκιμαντέρ δείχνει πλάνα από τον αντιπλοϊκό πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ το 2006. Ο τίτλος του άρθρου είναι:

Army To Be Drowned: Το ντοκιμαντέρ του Al-Manar που προκαλεί έκπληξη στο Ισραήλ.

Παρακάτω βλέπουμε στιγμιότυπο οθόνης από το άρθρο στην ιστοσελίδα Al-Manar το 2019 (αριστερά) και στιγμιότυπο οθόνης από το βίντεο του ισχυρισμού (δεξιά), εντοπίζοντας αρκετές ομοιότητες.

Το εξεταζόμενο βίντεο είχε πράγματι δημοσιευτεί από τη Χεζμπολάχ, κάτι που μπορούμε να διακρίνουμε και από το λογότυπο πάνω στους πυραύλους και τα κοντέινερ που τους περιέχουν, το οποίο είναι ίδιο με το σήμα που έχει στη σημαία της.

Δύο στιγμιότυπα οθόνης από το βίντεο του ισχυρισμού
Η επίσημη σημαία της Χεζμπολάχ

Επιπρόσθετα, σε άρθρο του Israel Defense στις 16 Αυγούστου 2019, βρήκαμε εικόνα από το εν λόγω βίντεο να χρησιμοποιείται ως κεντρική ενώ το ίδιο εντοπίσαμε και σε άλλες περιπτώσεις (εδώ κι εδώ). Στο κείμενο αναφέρεται:

Η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που τραβήχτηκαν σε αποθήκη που περιέχει αντιπλοϊκούς πυραύλους C-802, του ίδιου τύπου που έπληξαν τη φρεγάτα πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραηλινού Στρατού Hanit κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2006.

Κάτω από την κεντρική εικόνα αυτού του άρθρου αλλά και μέσα σε αυτό υπάρχει link για βίντεο στο You Tube, που ωστόσο δεν είναι διαθέσιμο. 

Στη συνέχεια αναζητήσαμε πληροφορίες για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους C-802. Όπως βλέπουμε (εδώ κι εδώ) οι συγκεκριμένοι πύραυλοι κινέζικης κατασκευής, δόθηκαν στη Χεζμπολάχ από το Ιράν – το οποίο τη χρηματοδοτούσε – και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεσή της στο πολεμικό πλοίο του Ισραήλ, INS Hanit, τον Ιούλιο του 2006. Να σημειώσουμε πως δεν έχει διευκρινιστεί εάν επρόκειτο για C-802 ή C-701 [πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3].

Αξίζει να προσθέσουμε ότι εν μέσω του εν εξελίξει πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον πόλεμο και προειδοποίησε για γενικότερη σύρραξη λόγω των πολεμικών πλοίων που ανέπτυξαν στην ανατολική Μεσόγειο (εδώ κι εδώ) δηλώνοντας στις 3 Νοεμβρίου 2023:

«Η Αμερική είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τον λαό της και το Ισραήλ είναι απλώς ένα εργαλείο εκτέλεσης.Όποιος θέλει να αποτρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο – και αυτό απευθύνεται στους Αμερικανούς – πρέπει να σταματήσει γρήγορα την επίθεση στη Γάζα. Εσείς οι Αμερικανοί ξέρετε καλά ότι αν γίνει πόλεμος στην περιοχή, ο στόλος σας δεν θα είναι χρήσιμος, ούτε η αεροπορική μάχη θα βοηθήσει. Τα συμφέροντά σας, οι στρατιώτες σας και ο στόλος σας θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το τίμημα». 

Τέλος, δεν βρέθηκε καμία είδηση από ξένα μέσα στο διαδίκτυο που να αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ δημοσίευσε το εν λόγω βίντεο, ενώ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί ελέγχου ειδήσεων κατέρριψαν τον ισχυρισμό (εδώ, εδώ κι εδώ).

Επομένως, ο ισχυρισμός εμφανίζεται σε ένα υπάρχον κλίμα ανησυχίας για μία γενικότερη πολεμική σύρραξη στην περιοχή. Η διάδοσή του ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου 2023, δηλαδή τρεις μέρες μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της Χεζμπολάχ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο πράγματι είχε δημοσιευτεί από τη Χεζμπολάχ δείχνοντας αντιπλοϊκούς πυραύλους της, ωστόσο αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 2019 στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ του καναλιού Al-Manar. Το ντοκιμαντέρ αυτό είχε σκοπό να αναδείξει όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ, στη μεταξύ τους διαμάχη τον Ιούλιο του 2006, με αφορμή την επέτειο 13 χρόνων από τον εν λόγω πόλεμο.

Εν κατακλείδι, τα παραπάνω στοιχεία μας δείχνουν ότι το εν λόγω βίντεο χρησιμοποιείται παραπλανητικά και παρουσιάζεται εσφαλμένα ως να δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και των πρόσφατων δηλώσεων του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.