Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο εσφαλμένα παρουσιάζεται ως προσπάθεια επιβολής της ΣαρίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο εσφαλμένα παρουσιάζεται ως προσπάθεια επιβολής της Σαρία

14 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο από λογομαχία σε λεωφορείο στην Ινδία παρουσιάζει νεαρές μουσουλμάνες να παρενοχλούν λεκτικά μια ινδουίστρια γυναίκα επειδή επιβιβάστηκε στο όχημα χωρίς μπούρκα.

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει ληφθεί τον Οκτώβριο του 2023 στην πολιτεία Kerala της Ινδίας και απεικονίζει λεκτική διαμάχη μεταξύ γυναικών μέσα σε λεωφορείο. Η λογομαχία οφείλεται στον εκνευρισμό της γυναίκας και στην μετέπειτα επίπληξή της προς τις νεαρές φοιτήτριες, καθώς εξαιτίας της πεζής διαμαρτυρίας τους το λεωφορείο αναγκάστηκε να σταματήσει την πορεία του.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντήσαμε βίντεο που παρουσιάζει λεκτικό διαπληκτισμό μεταξύ γυναικών εντός λεωφορείου στην Ινδία. Οι περιγραφές των αναρτήσεων που συνόδευαν το βίντεο ισχυρίζονται πως ο καβγάς αφορούσε ομάδα νεαρών μουσουλμάνων κοριτσιών που απαίτησαν από μια ινδουίστρια κυρία να φορέσει μπούρκα εφόσον ήθελε να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο, επιβάλλοντάς της ουσιαστικά τη Σαρία (ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης). Ωστόσο, ο ισχυρισμός καταρρίπτεται. Ας εξετάσουμε τι ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Τι ισχύει

Προκειμένου να εξακριβώσουμε τι συνέβη, προβήκαμε σε αναζήτηση μέσω λέξεων-κλειδιών στην Google με σκοπό να εντοπίσουμε εγχώρια και τοπικά μέσα που να αναφέρονται στο περιστατικό. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εντοπίσαμε, λοιπόν, μεγαλύτερο μέρος του ίδιου βίντεο αναρτημένο στη σελίδα του Third Eye Media στο Facebook στις 21 Οκτωβρίου 2023.

Στο βίντεο βλέπουμε καρέ με νεαρές μουσουλμάνες να βρίσκονται στη μέση του δρόμου μπροστά από ένα σταματημένο λεωφορείο. Μερικές από αυτές καθώς και κάποιοι περαστικοί λογομαχούν με τον οδηγό του λεωφορείου, ενώ στη συνέχεια σε δεύτερη λήψη βλέπουμε το αρχικό βίντεο από το εσωτερικό του λεωφορείου. Στην περιγραφή της δημοσίευσης αναγράφεται πως το λεωφορείο δεν σταμάτησε στη στάση και έτσι οι μαθήτριες σταμάτησαν το λεωφορείο στο δρόμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αναφέρεται πως το συμβάν έλαβε χώρα στον δρόμο μεταξύ των πόλεων Kumbla-Mulleria της περιφέρειας Kasargod, στη νότια ινδική πολιτεία της Kerala.

Στη συνέχεια εντοπίσαμε άρθρα από τοπικά μέσα. Το πρώτο από την ιστοσελίδα True News Malayalam, δημοσιευμένο την 21η Οκτωβρίου 2023, εξηγεί ότι το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Οι νεαρές κοπέλες που εμφανίζονται στο βίντεο είναι φοιτήτριες του Khansa Women’s College for Advanced Studies. Στο παραπάνω άρθρο, όπως και σε άλλα δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι οι φοιτήτριες έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με τους οδηγούς, καθώς τα λεωφορεία δεν σταματάνε έξω από το Κολέγιό τους παρότι υπάρχει στάση η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι φοιτήτριες έπρεπε να περπατούν καθημερινά μισό χιλιόμετρο έως την πλησιέστερη στάση, καθώς οι οδηγοί έδιναν προτεραιότητα στους επιβάτες χωρίς φοιτητική έκπτωση. [πηγή]

Η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι ο διαπληκτισμός μεταξύ της ινδουίστριας γυναίκας και των νεαρών μουσουλμάνων φοιτητριών αφορούσε την κατάσταση με τα λεωφορεία και δεν είχε θρησκευτικό υπόβαθρο, σε αντίθεση με όσα κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα αποκτώντας μεγάλη απήχηση.

[πηγή]

Τέλος, το India Today κατάφερε να επικοινωνήσει με την γυναίκα που ενεπλάκη στο συμβάν. Η ίδια διέψευσε τους ισχυρισμούς περί θρησκευτικού λόγου πίσω από την λογομαχία με τις νεαρές φοιτήτριες και ανέφερε πως, ενώ επιβιβαζόταν στο λεωφορείο, μία από κοπέλες πάτησε κατά λάθος το πόδι της, γεγονός που την εξόργισε με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διαπληκτισμός. Στη συνέχεια, η γυναίκα επέπληξε τις νεαρές επειδή μπλόκαραν τον δρόμο του λεωφορείου, το οποίο αποτελεί και το κομμάτι που βιντεοσκοπήθηκε.

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει ληφθεί τον Οκτώβριο του 2023 στην πολιτεία Kerala της Ινδίας και απεικονίζει λεκτική διαμάχη μεταξύ γυναικών μέσα σε λεωφορείο. Η λογομαχία τους οφείλεται στον εκνευρισμό της γυναίκας και στην μετέπειτα επίπληξή της προς τις νεαρές φοιτήτριες, καθώς εξαιτίας της πεζής διαμαρτυρίας τους το λεωφορείο αναγκάστηκε να σταματήσει την πορεία του.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.