Ποιοι είμαστε
Αρχική ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Απάτη το φτηνό «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» από Βουλγαρία.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ SCAMS

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Απάτη το φτηνό «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» από Βουλγαρία.

22 Νοε
2023

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός:

Ελληνικό Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 1 λίτρου πωλείται στην Βουλγαρία 7.56 λέβα δηλαδή 4€.

Συμπέρασμα:

Κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας, τα Ellinika Hoaxes προμηθευτήκαμε δείγματα του εν λόγω προϊόντος. Κατά τη χημική ανάλυση του περιεχομένου αποδείχθηκε ότι αποτελεί προϊόν νοθείας, συγκεκριμένα μείγμα φυτικών λιπαρών χρωματισμένο με χλωροφύλλη, και κατά συνέπεια προϊόν απάτης. Το δοχείο δεν αναφέρει τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όλες τις μονάδες παραγωγής και συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας, ούτε τα στοιχεία του παραγωγού. Επιπροσθέτως, το εν λόγω δοχείο φαίνεται να έχει αγοραστεί άδειο από ελληνικό κατάστημα, και στη συνέχεια να προστέθηκε το περιεχόμενο σε αυτό προτού πωληθεί. Τέλος, σε έρευνα μας σε καταστήματα της πόλης Πετρίτσι στη Βουλγαρία διαπιστώσαμε πως η μέση τιμή πώλησης ενός λίτρου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι 26.29 λέβα, δηλαδή 13,43 ευρώ.

Μεγάλη απάτη αποκαλύπτουν σήμερα τα Ellinika Hoaxes, που αφορά την πώληση μείγματος φυτικών ελαίων ως «έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο» σε κατάστημα της Βουλγαρίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέξαμε κατά την επιτόπια έρευνά μας στο εν λόγω κατάστημα, καθώς και από τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης που ζητήσαμε από πιστοποιημένο εργαστήριο, πρόκειται για προϊόν λαδιού από μαζέματα διάφορων σπορέλαιων, χρωματισμένα με χλωροφύλλη.

Η αποκάλυψη αυτή βασίστηκε σε σημαντική διάδοση που γνώρισε φωτογραφία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2023, η οποία παρουσίαζε δοχείο “εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου” ενός λίτρου από κατάστημα της Βουλγαρίας, με τιμή μόλις 7,55 λέβα, δηλαδή 3,85 ευρώ. Όπως θα δούμε στη συνέχεια όμως, το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι Ελληνικό, ούτε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά μείγμα διάφορων σπορέλαιων χρωματισμένο με πράσινη χρωστική ουσία, και κατά συνέπεια αποτελεί προϊόν απάτης.

Παραδείγματα: press-gr.com, katohika.gr, oparlapipas.gr, korakas-news.gr, blogvirona.blogspot.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Στις υπό εξέταση αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

4/11/2023 Ελληνικό Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 1λιτρου στην Βουλγαρία 7.56Leva δηλαδή 4€… τιμή ίδιου λαδιού στην Ελλάδα 13€.. Αλλά ξέχασα. 41 τακατό.

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ!!!
Το συγκεκριμένο Ελληνικό λάδι, πωλείται στην Βουλγαρία, έναντι 7,55 λέβα.
Δηλαδή κάνει 4 ευρώ.
Στην Ελλάδα πωλείται 13 ευρώ το λίτρο!!!
Κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν με τα νεύρα μας και την ανέχεια μας…

Τι ισχύει

Καταρχάς έκπληξη προκαλεί η υπερβολικά χαμηλή τιμή του προϊόντος, στα 7,55 λέβα, δηλαδή 3,85 ευρώ το λίτρο, καθώς αυτή την περίοδο οι τιμές πώλησης εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από Έλληνες παραγωγούς, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία, στη Λακωνία, και στη Λέσβο, κυμαίνεται μεταξύ 7.40 ευρώ και 9.25 ευρώ το κιλό (το βάρος ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αντιστοιχεί σε περίπου 0,91 κιλά). Επιπλέον, η εξέλιξη τιμών ελαιόλαδου στην Ισπανία όπως καταγράφεται από το αγροτικό δημοσιογραφικό portal agro24.gr, παραμένει σε ανάλογα επίπεδα τους τελευταίους μήνες, μεταξύ 8,00 και 8,46 ευρώ ανά κιλό:

Επιπροσθέτως, κατά την έρευνά μας βρήκαμε το συγκεκριμένο δοχείο να πωλείται (άδειο) σε ελληνικό κατάστημα στην τιμή των 2 ευρώ:

Πηγή εικόνας: dropbydrop.gr

Συνεπώς, με κόστος δοχείου 2 ευρώ και κόστος αγοράς ενός λίτρου ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, στην καλύτερη των περιπτώσεων 7 ευρώ, θα ήταν ασύμφορο για οποιονδήποτε εισαγωγέα να πουλά το τελικό προϊόν στα 4 ευρώ, καθώς όχι απλά δεν θα είχε κέρδος, αλλά ζημία ύψους τουλάχιστον 5 ευρώ ανά τεμάχιο.

Κατά την έρευνά μας, εντοπίσαμε το εν λόγω κατάστημα στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας, το οποίο βρίσκεται σε παράδρομο της οδού Svoboda στα βόρεια της πόλης:

Επισκεφτήκαμε το κατάστημα και εντοπίσαμε τη συγκεκριμένη συσκευασία στο ράφι του καταστήματος:

Εκτός από το ελληνικό κείμενο που βρίσκεται τυπωμένο στο δοχείο, η καρτέλα της τιμής επίσης αναφέρει πως πρόκειται για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με μεταπωλητή την εταιρεία TONI MARKOV EOOD:

Η εταιρεία TONI MARKOV EOOD, με έδρα το Πετρίτσι της Βουλγαρίας ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2006 και δραστηριοποιείται στον κλάδο χονδρεμπόρων εμπόρων παντοπωλείου. Σύμφωνα με την καταχώρηση της εταιρείας στη μηχανή αναζήτησης εμπορικού μητρώου papagal.bg, η TONI MARKOV EOOD αποτελεί Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μεταποίηση, μεταπώληση, και παραγωγή προϊόντων:

Δραστηριότητα: αγορά αγαθών ή άλλων αντικειμένων με σκοπό τη μεταπώλησή τους στην αρχική, επεξεργασμένη ή μεταποιημένη μορφή τους, πώληση αγαθών ιδίας παραγωγής, πώληση τροφίμων, εμπορική αντιπροσώπευση και διαμεσολάβηση, προμήθειες, μεταφορικές και μεταφορικές συναλλαγές στη χώρα και στο εξωτερικό, προσφορές αποθήκης, συμφωνίες αδειοδότησης, έλεγχος αποθεμάτων, συμφωνίες πνευματικής ιδιοκτησίας, προγράμματα και επιχειρηματικές υπηρεσίες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, διαφήμιση, πληροφορίες, αγορά, κατασκευή ή επίπλωση ακίνητης περιουσίας με σκοπό την πώληση ή μίσθωση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, εξετάσαμε επίσης τιμές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε άλλα καταστήματα της πόλης. Οι τιμές για συσκευασίες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ενός λίτρου, προέλευσης ελληνικής ή μη, κυμαίνονται από 22,60 λέβα/11,54 ευρώ έως 29,99 λέβα/15,34 ευρώ, σε μια μέση τιμή 26.29 λέβα, δηλαδή 13,43 ευρώ:

Σε κάποιες από τις φωτογραφίες που λάβαμε, εμφανίζεται καθαρά και ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης της επιχείρησης σε ελαιόλαδα Ελληνικής προέλευσης, ο οποίος απουσιάζει από το δοχείο που παρουσιάζεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις αν και, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι υποχρεωτικός για όλες τις επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου στη χώρα μας:

Εξέταση των δοχείων και του περιεχομένου τους

Κατά την έρευνα μας προμηθευτήκαμε δύο δοχεία του συγκεκριμένου προϊόντος, ένα εκ των οποίων στείλαμε για χημική ανάλυση του περιεχομένου στο πιστοποιημένο εργαστήριο αναλύσεων Androulakis & Partners. Προτού αναφερθούμε στα αποτελέσματα της ανάλυσης, ας εξετάσουμε το δοχείο του προϊόντος.

Επάνω σε αυτό αναγράφεται στα Ελληνικά, στα Βουλγάρικα, και σε άλλες γλώσσες, πως πρόκειται για “εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο”, και “Ελληνικό προϊόν”.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στη χάρτινη ετικέτα στο πίσω μέρος, αυτή φαίνεται να έχει κοπεί με ψαλίδι και να έχει κολληθεί στο δοχείο.

Μεταφράζοντας το κείμενο στην ετικέτα, αυτό αναφέρει μόνο πως πρόκειται για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τον τρόπο παραγωγής του, τις συνθήκες φύλαξής του, καθώς και την προέλευσή του.

Μετάφραση μέσω Google Translate: ΑΜΕΤΑΠΟΙΗΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΥΨΗΛΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ. ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΔΡΟΣΕΡΟ ΜΕΡΟΣ. [ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ] ΕΩΣ 31/12/2024. ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ.

Αφαιρώντας τη χάρτινη ετικέτα που έχει κολληθεί στο δοχείο, βλέπουμε πως πίσω από αυτή εμφανίζεται στα Ελληνικά και σε άλλες γλώσσες το εξής κείμενο:

Υπεύθυνος για την ποιότητα του περιεχομένου είναι ο παραγωγός.

Επιπροσθέτως, υπάρχει άσπρο πλαίσιο με τα λατινικά γράμματα EL ήδη τυπωμένα, ώστε εκεί να τοποθετηθεί ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μονάδας τυποποίησης, ο οποίος όμως ούτε εκεί σημειώνεται. Παρατηρούμε ακόμα ένα επιπλέον άσπρο πλαίσιο μεγαλύτερου μεγέθους για τη τοποθέτηση barcode και την αναφορά των στοιχείων του παραγωγού ή προμηθευτή.

Η έλλειψη αριθμού έγκρισης υποδεικνύει πως το προϊόν δεν είναι ελληνικής προέλευσης

Κατά την εξέταση του δοχείου, είδαμε πως δεν αναφέρεται ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης του προϊόντος, ούτε τα στοιχεία του παραγωγού. Ο κωδικός έγκρισης, σύμφωνα με τους Κανόνες Εμπορίας & Επισήμανσης Ελαιολάδου της Διεύθυνσης Αξιολόγησης και Εγκρίσεων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αλλά και σύμφωνα με την υπ. Αριθ. 1018/104012/15.04.2020 Υπουργική Απόφαση «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012 της Επιτροπής, για τα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου (ΕΕ L 12, της 14.1.2012, σ.14)» [πηγή], πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στις ετικέτες της συσκευασίας των παρθένων ελαιόλαδων που διακινούνται στο στάδιο του λιανικού εμπορίου.

Όπως αναφέρει το εγχειρίδιο Κανόνες Εμπορίας & Επισήμανσης Ελαιολάδου της Διεύθυνσης Αξιολόγησης και Εγκρίσεων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):


Κεφάλαιο 4 (σελ. 21)
Παράγραφος 4.2. Επισήμανση ελαιολάδων
Παράγραφος 4.2.1. Υποχρεωτικές ενδείξεις

[…]

9. Ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης

Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων υποχρεούνται να εγκρίνονται και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Ελαίας της Διεύθυνσης Π.Α.Π. Δενδροκηπευτικής). Η ένδειξη αυτή θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά μαζί με την αναγραφή της καταγωγής στις περιπτώσεις των έξτρα παρθένων και παρθένων ελαιολάδων.

Οι παραπάνω ενδείξεις αναγράφονται επί της συσκευασίας με χαρακτήρες ευανάγνωστους, ανεξίτηλους και ευδιάκριτους σε σχέση με το μέγεθος της ετικέτας, ώστε να ξεχωρίζουν από το υπόβαθρο στο οποίο είναι τυπωμένες και να διακρίνονται σαφώς από το σύνολο των άλλων γραπτών ενδείξεων και σχεδίων που μπορεί να υπάρχουν στη σήμανση. Στην περίπτωση που τα προϊόντα προορίζονται για κατανάλωση στην ελληνική επικράτεια οι παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά και στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο οι υποχρεωτικές ενδείξεις που αφορούν:

• Την ονομασία πώλησης
• Τον προσδιορισμό της καταγωγής
Τον αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης (μόνο για τα παρθένα ελαιόλαδα)
• Καθαρή ποσότητα
• Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας

Αναγράφονται στην κύρια ετικέτα.

Ως κύρια ετικέτα νοείται αυτή που συσχετίζεται με το κύριο οπτικό πεδίο. «Κύριο οπτικό πεδίο» θεωρείται το οπτικό πεδίο της συσκευασίας το οποίο είναι το πιο πιθανό να δει ο καταναλωτής με την πρώτη ματιά, κατά το χρόνο της αγοράς, και το οποίο δίνει την δυνατότητα στο καταναλωτή να αναγνωρίζει αμέσως ένα προϊόν όσον αφορά το χαρακτήρα ή τη φύση του και, κατά περίπτωση, την εμπορική του ονομασία.

Επιπροσθέτως, η υπ. Αριθ. 1018/104012/15.04.2020 Υπουργική Απόφαση «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012 της Επιτροπής, για τα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου (ΕΕ L 12, της 14.1.2012, σ.14)» [πηγή] αναφέρει πως:


Άρθρο 3 (σελ. 2)
Έγκριση επιχειρήσεων

1. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις συσκευασίας ελαίων του άρθρου 1 στη χώρα, λαμβάνουν έγκριση και αλφαριθμητικό κωδικό αναγνώρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εφεξής ΥΠΑΑΤ), σε εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 9 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012.

[…]

4. Η έγκριση των επιχειρήσεων συσκευασίας ελαίων και η χορήγηση του αλφαριθμητικού κωδικού αναγνώρισης τους, ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε επιχείρηση, δίδεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Ελαίας Ελαιολάδου και Επ. Ελιάς, της Δ/νσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ. Ο αλφαριθμητικός κωδικός αναγνώρισης αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλες τις συσκευασίες των ελαίων που συσκευάζει η επιχείρηση.

5. Ο αλφαριθμητικός κωδικός αναγνώρισης έχει την κάτωθι μορφή:
ΕL 40 XXX

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος συχνά προβαίνει σε ανακλήσεις προϊόντων που μέσω ανάλυσης διαπιστώνεται πως, ενώ διαφημίζονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, περιέχουν κατώτερης ποιότητας έλαια, σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου τονίζει ότι:

Με αφορμή την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν από την απάτη ακολουθώντας τα εξής:

• Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

• Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:
– την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΈΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ).
τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _).
τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.

Δεδομένης της έλλειψης των ανωτέρω στοιχείων στη συσκευασία του ελαιόλαδου που παρουσιάζεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις, η Ελληνική προέλευση του προϊόντος κρίνεται τουλάχιστον αμφίβολη. Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ και όπως ορίζει η Ελληνική νομοθεσία, εάν το προϊόν είχε παραχθεί ή συσκευαστεί στη χώρα μας, θα έπρεπε στη συσκευασία του να αναγράφεται τουλάχιστον ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (με μορφή EL-40-_ _ _), όπως συμβαίνει με άλλες συσκευασίες ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που βρήκαμε κατά την επιτόπια έρευνα μας στη Βουλγαρία.

Τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης του «ελαιόλαδου» στα δοχεία

Όπως προαναφέραμε, ένα από τα δοχεία που προμηθευτήκαμε από την επιτόπια έρευνά μας στο κατάστημα, εστάλη για ανάλυση στο πιστοποιημένο εργαστήριο αναλύσεων Androulakis & Partners, το οποίο μεταξύ άλλων εκτελεί χημικές αναλύσεις τροφίμων και νερών.

Τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης έδειξαν πως το περιεχόμενο του δοχείου παρουσίαζε οξύτητα 0,08%, συντελεστή απόσβεσης Κ232 με τιμή 3,42 και μεταβλητότητα της ειδικής απόσβεσης με τιμή 0,11.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό αριθ. 1348/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και με τις μεθόδους προσδιορισμού, και με βάση τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζει συντελεστή απόσβεσης Κ232 μικρότερο ή ίσο του 2,50%, και μεταβλητότητα ειδικής απόσβεσης (ΔΚ) μικρότερη ή ίση του 0,01.

Πηγή εικόνας: εκτελεστικός κανονισμός αριθ. 1348/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων καθώς και με τις μεθόδους προσδιορισμού / Παράρτημα 1

Ωστόσο, όπως πως σημειώνεται και στις παρατηρήσεις της χημικής ανάλυσης του δείγματος, όσον αφορά τον συντελεστή απόσβεσης Κ232 και τη μεταβλητότητας ειδικής απόσβεσης, το περιεχόμενο του δοχείου παρουσιάζει τιμές κατά πολύ υψηλότερες από τα όρια τα οποία έχει θέσει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 για την κατηγορία των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων αλλά και των παρθένων ελαιόλαδων.

Επιπροσθέτως, σε επιπλέον ανάλυση του δείγματος, ανιχνεύτηκε πως αυτό περιέχει την πράσινη χρωστική ουσία Ε141, δηλαδή σύµπλοκα των χλωροφυλλών µε χαλκό:

Σύμφωνα με καταχώρηση της ιστοσελίδας food-info.gr, η οποία παρουσιάζει πληροφορίες για συστατικά και πρόσθετα τροφίμων, το συνθετικό σύμπεγμα χλωροφύλλης με χαλκό, με αριθμό Ε141, είναι μια φυσική ουσία η οποία χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό τροφίμων. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται συχνά στη νοθεία μειγμάτων σπορελαίου ώστε αυτά να πάρουν το χρώμα του ελαιόλαδου και στη συνέχεια να πωληθούν ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε χαμηλή, συγκριτικά με το πραγματικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τιμή.

Όπως δήλωσε στα Ellinika Hoaxes ο κ. Πέτρος Ανδρουλάκης, αναλυτής στο εργαστήριο Androulakis & Partners, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης:

Από τις αναλύσεις προκύπτει ότι το δείγμα δεν συμμορφώνεται με τον κώδικα τροφίμων και ποτών και τον κανονισμό ΕΟΚ 2568/91 για το προφίλ λιπαρών οξέων. Το λάδι αυτό ουσιαστικά είναι μείγμα φυτικών λιπαρών (μαζέματα). Για τους εξοικειωμένους με το εμπόριο τροφίμων, η τιμή με την οποία διατίθεται θα ήταν αρκετή για να καταλάβει ο καταναλωτής ότι δεν είναι ελαιόλαδο. Αυτό και μόνο είναι αποδεικτικό για τη φύση του λαδιού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του εργαστηρίου μας, το λάδι το οποίο παραλάβαμε δεν είναι δείγμα ελαιόλαδου, ούτε καν μοιάζει -στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά- με αυτό! Πρόκειται, για ένα φθηνό λάδι, από μαζέματα διάφορων σπορέλαιων, που είχε απλώς στόχο να παρασκευαστεί και έπειτα να παρουσιαστεί ως ευκαιρία ελαιόλαδου, με γνώμονα το γεγονός ότι η τιμή του ελαιόλαδου πλέον είναι αρκετά υψηλή, άρα και το ελαιόλαδο δυσεύρετο.

Στο συγκεκριμένο λάδι δεν υπάρχει κανένα γευστικό χαρακτηριστικό ελαιόλαδου. Τα θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου, όπως πικρή γεύση ή/και πικάντικη γεύση, καθώς και το φρουτώδες άρωμα, απουσιάζουν πλήρως από το δείγμα. Αυτό το δείγμα δεν είναι ελαιόλαδο (ούτε καν κακής ποιότητας ελαιόλαδο), κάτι που γίνεται σαφές και από το προφίλ λιπαρών οξέων, όπου φαίνεται πως δεν έχει κοινά λιπαρά οξέα με το ελαιόλαδο, και όσα έχει, υπάρχουν με διαφορετικά ποσοστά.

Η συγκεκριμένη νοθεία παρουσιάζει ενδιαφέρον τώρα, που είμαστε σε μια χρονική περίοδο που το ελαιόλαδο έχει ακραίως ανεβασμένη τιμή πώλησης στην ελληνική αγορά, οπότε έχουν αυξηθεί και οι πωλητές με νοθευμένα λάδια, που κυρίως περιέχουν σπορέλαιο, αλλά και διάφορα άλλα φυτικά έλαια τα οποία όλα μαζί -ως μαζέματα- δίνουν ένα λάδι το οποίο έστω οπτικά θα μοιάζει κάπως με ελαιόλαδο. Το συγκεκριμένο λάδι δεν προσομοίαζε οπτικά πλήρως με ελαιόλαδο όπως θα ήθελαν να έχει, αλλά επίσης απουσίαζε πλήρως και η μυρωδιά του ελαιόλαδου. Για το χρώμα, προστέθηκε η γνωστή χρωστική Ε141 (σύμπλοκα των χλωροφυλλών με χαλκό).

Τέλος, ένα χαρακτηριστικό των πολύ καλών έξτρα παρθένων ελαιόλαδων είναι η χαμηλή οξύτητα. Στο συγκεκριμένο δείγμα η οξύτητα είναι υπερβολικά χαμηλή (0,08%) κάτι που δεν συναντάται σε κανένα ελαιόλαδο, παρά μόνο στα εξευγενισμένα σπορέλαια.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως η υπό εξέταση φωτογραφία δεν είναι η πρώτη που εμφανίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τον ισχυρισμό πως παρουσιάζει «Ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» να πωλείται στη γείτονα χώρα σε (συγκριτικά με τη χώρα μας) υπερβολικά χαμηλή τιμή. Με ανάλογο ισχυρισμό ασχοληθήκαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, στο οποίο αποδείξαμε πως αυτό που παρουσιαζόταν ως «ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» ήταν στην πραγματικότητα προϊόν πρόσμιξης ελαιόλαδου και ηλιέλαιου και, αντίθετα με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, δεν πωλούταν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά ως μείγμα για σαλάτες.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, ο ισχυρισμός πως το προϊόν που βλέπουμε στις υπό εξέταση αναρτήσεις είναι Ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ψευδής.

Κατά τη χημική ανάλυση του περιεχομένου αποδείχθηκε ότι αποτελεί προϊόν νοθείας, συγκεκριμένα μείγμα φυτικών λιπαρών χρωματισμένο με χλωροφύλλη, και κατά συνέπεια προϊόν απάτης. Το δοχείο δεν αναφέρει τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για όλες τις μονάδες παραγωγής και συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας, ούτε τα στοιχεία του παραγωγού. Επιπροσθέτως, το εν λόγω δοχείο φαίνεται να έχει αγοραστεί άδειο από ελληνικό κατάστημα, και στη συνέχεια να προστέθηκε το περιεχόμενο σε αυτό προτού πωληθεί.

Τέλος, σε έρευνα μας σε καταστήματα της πόλης Πετρίτσι στη Βουλγαρία διαπιστώσαμε πως η μέση τιμή πώλησης ενός λίτρου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι 26.29 λέβα, δηλαδή 13,43 ευρώ.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.