Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βιβλίο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης ΔΕΝ διδάσκεται στα ελληνικά σχολείαHOAXES ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βιβλίο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης ΔΕΝ διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία

25 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Το εικονιζόμενο χωρίο προέρχεται από βιβλίο του ελληνικού δημοτικού σχολείου.

Συμπέρασμα

Το Υπουργείο Παιδείας διέψευσε στα Ellinika Hoaxes τον εξεταζόμενο ισχυρισμό. Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο της κ. Τζάκι Μπέιλι με τίτλο «Μα... τι μου συμβαίνει». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το εν λόγω βιβλίο δεν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο διδασκαλίας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο το οποίο, σύμφωνα με χρήστες, προέρχεται από βιβλίο που διδάσκεται στο ελληνικό δημοτικό σχολείο. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει. 

Παράδειγμα:


Τι ισχύει;

Αξιοποιώντας τα δημόσια διαθέσιμα σχόλια χρηστών κάτω από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλήξαμε στον τίτλο «Μα… τι μου συμβαίνει;».

Πρόκειται για ένα βιβλίο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που κυκλοφορεί από το 2016 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αγοράσαμε το βιβλίο της κ. Τζάκι Μπέιλι και στη σελίδα 43 βρήκαμε το υπό εξέταση απόσπασμα.

Το εξεταζόμενο χωρίο στη σελίδα 43 του βιβλίου «Μα… τι μου συμβαίνει;».

Διαψεύδει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α

Σε ό,τι αφορά τον εξεταζόμενο ισχυρισμό, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μας εξήγησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του στις 22 Νοεμβρίου, πως το εν λόγω απόσπασμα δεν προέρχεται από σχολικό βιβλίο και πως, κατόπιν έρευνας από την πλευρά του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν προέκυψε η χρήση του στο πλαίσιο διδασκαλίας, εργαστηρίων δεξιοτήτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Περαιτέρω, ενημερωθήκαμε πως βασική προϋπόθεση για την ένταξη ενός εγχειριδίου στο εκπαιδευτικό υλικό είναι η έγκριση από το ΙΕΠ, ωστόσο το «Μα… τι μου συμβαίνει» δεν έχει τέτοια έγκριση.

«Δεν το ξέραμε αυτό το βιβλίο», μας είπαν.

Ι.Ε.Π.: Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) είναι επιτελικός, επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το Υ.ΠΑΙ.Θ. στα θέματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο ελληνικό σχολείο σήμερα

Σήμερα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί υποθεματική σε εκπαιδευτικές δράσεις που εντάχθηκαν – σε πρώτη φάση πιλοτικά – στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2020-2021. Αυτές οι δράσεις ονομάζονται Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Η εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κατέστη δυνατή χάρη στην ψήφιση του υπ’αριθμόν 4692/2020 νόμου (ΦΕΚ 2539/τ.Β΄/24-6-2020). Στο πρώτο του άρθρο διαβάζουμε:

ΝΟΜΟΣ 4692/2020.

Άρθρο 1
.

H διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» εισάγεται στο πρόγραμμα σπουδών και στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τύπων σχολικών μονάδων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ορίζονται ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των θεματικών κύκλων της διδακτικής ενότητας και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εκ των θεματικών κύκλων, ο αριθμός και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και κάθε άλλο σχετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων για τους εκπαιδευτικούς.

Σημείωση: Το άρθρο 1 του 4692/2020 εντοπίζεται πλέον στον 4807/2021, παράρτημα ΣΤ’ άρθρο 52.

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση (Φ.31/94185/Δ1/2021) τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εφαρμόζονται από το σχολικό έτος 2021-2022 σε όλες τις τάξεις σε όλη τη χώρα.

Άρθρο 2

Στο Δημοτικό τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αντικαθιστούν τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης, καθώς ο σκοπός τους ταυτίζεται με τον σκοπό και τη θεματολογία της. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εμπλουτίζουν τη θεματολογία της «Ευέλικτης Ζώνης Διαθεματικών και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» με συγκεκριμένες θεματικές Ενότητες, απαραίτητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την απόκτηση ικανοτήτων και τη διαμόρφωση στάσεων, ενισχύοντας την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, με στόχο να αντισταθμίσουν την ανελαστικότητα, τις μονομέρειες και τον πολυκερματισμό του παραδοσιακού σχολείου και να διαποτίσουν με τις αρχές τους και τις πρακτικές τους την καθημερινή διδακτική πράξη.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εφαρμόζονται και στο τρέχον σχολικό έτος. Αυτή η πληροφορία επαληθεύτηκε άμεσα από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, αλλά και έμμεσα, με τον εντοπισμό δημόσια διαθέσιμων προσκλήσεων για την υποβολή αιτημάτων για Εργαστήρια Δεξιοτήτων μέσα σε εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α (βλ. 66694/Δ7/14-06-2023).


Οι στόχοι των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών με σκοπό την ανάπτυξη βασικών, ήπιων, δεξιοτήτων στους μαθητές. Οι δεξιότητες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κύκλους:

  • Πρώτος Κύκλος: Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα.
  • Δεύτερος Κύκλος: Δεξιότητες της ζωής.
  • Τρίτος Κύκλος: Δεξιότητες της τεχνολογίας.
  • Τέταρτος Κύκλος: Δεξιότητες του νου.

Ομοίως, το εκπαιδευτικό υλικό χωρίζεται σε 4 ενότητες:

  • Πρώτη Ενότητα: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ
  • Δεύτερη Ενότητα: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Τρίτη Ενότητα: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ
  • Τέταρτη Ενότητα: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Η υποθεματική «Γνωρίζω το σώμα μου- Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» βρίσκεται στην πρώτη ενότητα και διδάσκεται σε μαθητές της Γ’ και ΣΤ’ δημοτικού καθώς και σε μαθητές της Β’ γυμνασίου.

Μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στις στις ιστοσελίδες του iep.edu.gr και elearning.iep.edu.gr. Σε αυτό το υλικό καλύπτονται μεταξύ άλλων ενότητες όπως Διατροφή-Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη και Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση.

Συμπέρασμα

Είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι το χωρίο που διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζεται σε βιβλίο του ελληνικού δημοτικού σχολείου. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο της κ. Τζάκι Μπέιλι με τίτλο «Μα… τι μου συμβαίνει». Το σύγγραμμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ήδη από το 2016. Η επίσημη θέση του Υπουργείου Παιδείας γνωστοποιήθηκε στα Ellinika Hoaxes ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. «Το “Μα…τι μου συμβαίνει” δεν είναι σχολικό βιβλίο και, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο διδασκαλίας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή των εργαστηρίων δεξιοτήτων». Υπενθυμίζουμε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί υποθεματική που διδάσκεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).