Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει μέλος του Ερυθρού Σταυρού να τοποθετεί συσκευή εντοπισμού σε στρατιώτη της ΧαμάςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει μέλος του Ερυθρού Σταυρού να τοποθετεί συσκευή εντοπισμού σε στρατιώτη της Χαμάς

4 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει έναν υπάλληλο του Ερυθρού Σταυρού να προσπαθεί να κολλήσει μια αυτοκόλλητη συσκευή εντοπισμού σε έναν μαχητή της Χαμάς κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ομήρων. Η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής και η συσκευή ανακαλύφθηκε.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Η Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές διέψευσε με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρισμούς που αναφέρουν ότι προσπάθησε να κατασκοπεύσει εν μέσω ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Το βίντεο είναι κομμένο έτσι ώστε να παραπλανήσει, τονίζοντας την αντανάκλαση του κόκκινου φωτός επάνω στο μέλος του Ερυθρού Σταυρού και αποκρύπτοντας τη συνέχεια. Διαπιστώσαμε πως ο φωτισμός προήλθε από ένα βαν του Ερυθρού Σταυρού στο οποίο εισέρχονταν οι όμηροι και όχι από την υποτιθέμενη συσκευή εντοπισμού. Στο βίντεο που διαμοιράζεται, ο υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού δεν φαίνεται να τοποθετεί κάποια συσκευή στον στρατιώτη της Χαμάς.

Τις τελευταίες μέρες, εν μέσω της ανταλλαγής ομήρων ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, κοινοποιείται ένα βίντεο στο διαδίκτυο με τον ισχυρισμό ότι δείχνει ένα μέλος του Ερυθρού Σταυρού να τοποθετεί μία συσκευή εντοπισμού σε έναν στρατιώτη της Χαμάς κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ομήρων. 

Αναπαραγωγές: press-gr.com

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τον εν λόγω ισχυρισμό κοινοποίησε στο Facebook και ο Ανδρέας Καψαμπέλης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Alert TV.

Το υπό εξέταση βίντεο του ισχυρισμού: 

Τι ισχύει 

Αρχικά, η Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές (Delegation of the International Committee of the Red Cross in Israel and the Occupied Territories) διέψευσε τον διαμοιραζόμενο ισχυρισμό πως ο Ερυθρός Σταυρός επιχείρησε να παρακολουθήσει τη Χαμάς, δημοσιεύοντας στο X στις 25 Νοεμβρίου 2023 το παρακάτω μήνυμα:

«Η παραπληροφόρηση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού μας και των ανθρώπων που επιχειρούμε να βοηθήσουμε και εμποδίζει την προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε κοινότητες που πλήττονται από τη σύγκρουση. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να διατηρούμε τις ανθρώπινες αξίες και την ηθική σε όλες μας τις δράσεις στα μέρη όπου εργαζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος γεγονότων πριν κοινοποιήσετε κάτι και να αποφευχθεί η διασπορά της παραπληροφόρησης, ώστε να διατηρηθεί ο χώρος που χρειάζονται οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για να κάνουν τη σωτήρια δουλειά τους».

Στη λεζάντα της δημοσίευσης αναγράφει:

«Ψεύτικες πληροφορίες για εμάς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σχετικά με κατηγορίες για κατασκοπευτικές δραστηριότητες εν μέσω ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς».

Γίνεται αντιληπτό ότι η Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ αναφερόταν στον εξεταζόμενο ισχυρισμό καθώς αρνείται ότι επιχείρησε να κατασκοπεύσει, δηλαδή να τοποθετήσει συσκευή εντοπισμού στον στρατιώτη της Χαμάς, εν μέσω ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής ομήρων.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και με την ισραηλινή αντιπροσωπεία της και το άρθρο θα ενημερωθεί σχετικά μόλις ληφθεί απάντηση.

Πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνων από καρέ του βίντεο και οδηγηθήκαμε σε βίντεο που ανάρτησε στο X η πρώην επικεφαλής σύνταξης ομιλιών στην ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ, συγγραφέας και ομιλήτρια, Aviva Klompas, στις 24 Νοεμβρίου 2023, αναφέροντας στη λεζάντα:

«Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το βίντεο από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων νωρίτερα σήμερα».

Το αναφερόμενο βίντεο είναι διάρκειας 1:33 και όχι 00:27 όπως το βίντεο του ισχυρισμού.

Το βίντεο:

Στο βίντεο υπάρχει ένα κόκκινο φως που αντανακλάται στο μέλος του Ερυθρού Σταυρού που είναι πίσω ακριβώς από τον στρατιώτη της Χαμάς. Αυτό επισημαίνεται στο βίντεο του ισχυρισμού με το κόκκινο βέλος που έχει τοποθετηθεί ώστε να δείξει πως ο φωτισμός αποτελεί τεκμήριο του ισχυρισμού και προέρχεται από τη συσκευή εντοπισμού που υποτίθεται πως προσάρτησε το μέλος του Ερυθρού Σταυρού στον στρατιώτη της Χαμάς, τη στιγμή που βρίσκεται από πίσω του.

Στιγμιότυπο οθόνης από το βίντεο του ισχυρισμού όπου έχει τοποθετηθεί κόκκινο βέλος για να τονίσει το φως που αντανακλάται στο μέλος του Ερυθρού Σταυρού

Όπως παρατηρήσαμε, στην αρχή του βίντεο (00:01) το κόκκινο αυτό φως αντανακλάται και πάνω στον στρατιώτη της Χαμάς. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το φως διακρίνεται στο χέρι του ανθρώπου που ανοίγει την πόρτα από το βαν όσο και στο μέλος του Ερυθρού Σταυρού.

“Παγώνοντας” το βίντεο στο 00:15, διακρίνουμε το ίδιο φως πίσω από την ανοιχτή πόρτα του οχήματος.

Επιπρόσθετα, στο μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο βλέπουμε αυτόν τον φωτισμό χαρακτηριστικά και σε άλλες περιπτώσεις. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά παραδείγματα με στιγμιότυπα οθόνης στα οποία εντοπίζουμε τον κόκκινο φωτισμό στο εν λόγω βίντεο.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως κάποια άλλη είναι η πηγή του κόκκινου αυτού φωτός και όχι μία συσκευή ιχνηλάτησης, όπως υποστηρίζεται στον ισχυρισμό. Στη συνέχεια του βίντεο βλέπουμε πως ο στρατιώτης της Χαμάς βάζει ένα αγόρι με καπέλο μέσα σε ένα βαν, από του οποίου τα φώτα προέρχεται ο κόκκινος φωτισμός. 

Στιγμιότυπο οθόνης από τη στιγμή που ο στρατιώτης βάζει το αγόρι στο όχημα

Επομένως, το κόκκινο φως προήλθε από ένα από τα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί οι όμηροι, όπως βλέπουμε και από το παρακάτω καρέ, ενώ δεν φαίνεται πουθενά στο βίντεο η τοποθέτηση μίας τέτοιας αυτοκόλλητης συσκευής εντοπισμού στον στρατιώτη της Χαμάς.

Στιγμιότυπο οθόνης στο οποίο φαίνεται η προέλευση του κόκκινου φωτισμού

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Η Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά “ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με κατηγορίες για κατασκοπευτικές δραστηριότητες εν μέσω ανθρωπιστικών επιχειρήσεων”. Το βίντεο που χρησιμοποιείται στον ισχυρισμό είναι κομμένο και τονίζει παραπλανητικά το φως που αντανακλάται στον υπάλληλο του Ερυθρού Σταυρού ως αυτό να προέρχεται από την αναφερόμενη συσκευή εντοπισμού. Μέσω της έρευνάς μας, βρήκαμε μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο από το συμβάν, στο οποίο φαίνεται ότι το φως προέρχεται από όχημα του Ερυθρού Σταυρού στο οποίο επιβιβάστηκαν όμηροι στο πλαίσιο ανταλλαγής που έγινε ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Επίσης, ο εν λόγω φωτισμός εμφανίζεται σε διάφορα χρονικά σημεία και σε διαφορετικούς ανθρώπους στο βίντεο.

Επομένως, το φως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τεκμήριο του ισχυρισμού, διότι δεν προέρχεται από την υποτιθέμενη συσκευή εντοπισμού, αλλά από ένα όχημα. Τέλος, ο υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού δεν φαίνεται να προσαρτά καμία συσκευή στον στρατιώτη της Χαμάς. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.