Ποιοι είμαστε
Αρχική Το MSNBC ΔΕΝ μετέδωσε υποτιθέμενη απόπειρα δωροδοκίας του ηθοποιού Danny Trejo από τον ΖελένσκιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το MSNBC ΔΕΝ μετέδωσε υποτιθέμενη απόπειρα δωροδοκίας του ηθοποιού Danny Trejo από τον Ζελένσκι

13 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Το αμερικανικό δίκτυο MSNBC, μετέδωσε μια καταγγελία του ηθοποιού Danny Trejo, που αρνήθηκε πρόταση δωροδοκίας από τον Ζελένσκι

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το αναπαραγόμενο βίντεο που οικειοποιείται το λογότυπο του MSNBC δεν προέρχεται από τον ειδησεογραφικό σταθμό, αφού δεν εντοπίζεται πουθενά στις επίσημες πλατφόρμες του. Επιπλέον, όπως επιβεβαιώθηκε από το περιβάλλον του ηθοποιού, ουδέποτε συνέβη οτιδήποτε αναφέρεται στο βίντεο.

Από τα τέλη Νοεμβρίου 2023 εντοπίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο τη διάδοση του ισχυρισμού, πλαισιωμένου από ένα βίντεο, σύμφωνα με τον οποίο, το αμερικανικό δίκτυο MSNBC, μετέδωσε μια καταγγελία του ηθοποιού Danny Trejo, που αρνήθηκε πρόταση δωροδοκίας από τον Ζελένσκι. Πιο συγκεκριμένα, η υποτιθέμενη αποκάλυψη έγινε από τον μάνατζερ του, Ryan Davis, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. Τον Μάιο του 2023 υποτίθεται ότι ζητήθηκε από τον ηθοποιό να μεταβεί στο Κίεβο ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Ουκρανίας στο πλαίσιο βελτίωσης της εικόνας και των δημοσίων σχέσεων του τελευταίου. Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το υποτιθέμενο ρεπορτάζ, ο ηθοποιός θα λάμβανε 150 χιλιάδες δολάρια, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα έπρεπε να επιστραφεί στους βοηθούς του επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, Andryi Yermak. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η ιστορία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: ekfrasi.net

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Το αμερικανικό δίκτυο MSNBC, μετέδωσε μια καταγγελία του ηθοποιού Danny Trejo, που αρνήθηκε να πάει τελικά στο Κίεβο για … συμπαράσταση στον Ζελένσκι, παρά την προσφορά αμοιβής 100.000 δολαρίων + έξοδα για μια φωτογραφία του με τον Ουκρανό Φύρερ!
Ο λόγος της άρνησης;
Δείτε το ρεπορτάζ: Του ζητήθηκε από το γραφείο του Ζελένσκι, να υπογράψει συμβόλαιο κι “απόδειξη” είσπραξης 150.000 δολαρίων και να επιστρέψει 50.000 μετρητά στο διευθυντή του γραφείου του Ζελένσκι, Γέρμακ!
Αν μετρήσουμε τους “σταρ” που βρέθηκαν στο Κίεβο, κάτι Σων Πεν, Αντζελίνα Τζολί, Μπέν Στίλλερ, Ορλάντο Μπλουμ και δε θυμάμαι ποιοι άλλοι, κι αυτοί έβγαλαν καλό μεροκάματο και ο Ζελένσκι από τις … επιστροφές!

Όπως παρατηρούμε από τα πρώτα δευτερόλεπτα, το οπτικοακουστικό υλικό φέρει το λογότυπο του ειδησεογραφικού οργανισμού MSNBC, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι προϊόν δικής του παραγωγής. Παρόλα αυτά, ερευνώντας τόσο στην ιστοσελίδα με λέξεις-κλειδιά, όσο και στο επίσημο κανάλι του οργανισμού στο YouTube, το εν λόγω βίντεο δεν εμφανίζεται πουθενά.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με το δίκτυο MSNBC απευθύνοντας ερώτημα σχετικά με την αυθεντικότητα του παραπάνω οπτικοακουστικού υλικού. Θα γίνει σχετική ενημέρωση στο άρθρο αν λάβουμε απάντηση.

Περί το έκτο δευτερόλεπτο του βίντεο αναφέρεται ότι η υποτιθέμενη ιστορία δημοσιοποιήθηκε μέσω του ατζέντη του Danny Trejo, Ryan Davis, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο TMZ.

Στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο

Τέτοια εκπομπή όμως, δεν εμφανίζεται πουθενά στην ιστοσελίδα του σταθμού. Επίσης, ο ατζέντης του Αμερικανού ηθοποιού δεν είναι άνδρας, ούτε ονομάζεται Ryan Davis. Όπως βλέπουμε στη φόρμα επικοινωνίας της επίσημης σελίδας του ηθοποιού, η ατζέντης του ονομάζεται Gloria Hinojosa και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μπορούμε να δούμε κοινές τους φωτογραφίες. 

Αριστερά ο Danny Trejo και δίπλα η ατζέντης του, Gloria Hinojosa – Πηγή

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε στο Deadline αντιπρόσωπος του Danny Trejo, ο ηθοποιός δεν έχει ούτε είχε ποτέ ατζέντη ονόματι Ryan Davis, ενώ διέψευσε εξ ολοκλήρου τον ισχυρισμό λέγοντας:

Δε συνέβη ποτέ. Κάποιος επινοεί πράγματα.

Τέλος, την ιστορία διέψευσε και η δημοσιογράφος του BBC, Olga Robinson, κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας με την ατζέντη του ηθοποιού. 

Πηγή

Μετάφραση: Αυτό το βίντεο που ισχυρίζεται ότι ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Danny Trejo αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ουκρανικές αρχές λόγω της διαφθοράς τους δεν είναι αληθινό. 
Η ατζέντης του ηθοποιού μου επιβεβαίωσε ότι το βίντεο είναι ψεύτικο.
Επίσης, δεν υπάρχει πουθενά στον ιστότοπο του MSNBC ή στο κανάλι του YouTube.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το αναπαραγόμενο βίντεο που οικειοποιείται το λογότυπο του MSNBC δεν προέρχεται από τον ειδησεογραφικό σταθμό, αφού δεν εντοπίζεται πουθενά στις επίσημες πλατφόρμες του. Επιπλέον, όπως επιβεβαιώθηκε από το περιβάλλον του ηθοποιού, ουδέποτε συνέβη οτιδήποτε αναφέρεται στο βίντεο, ενώ κανείς με το όνομα Ryan Davis δε διατέλεσε χρέη ατζέντη για τον ηθοποιό. Η ατζέντης του ονομάζεται Gloria Hinojosa και έπειτα από επικοινωνία με δημοσιογράφο του BBC διέψευσε τα όσα διαδίδονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.