Ποιοι είμαστε
Αρχική Κατασκευασμένο το εξώφυλλο του TIME το οποίο αποδίδει στον Νετανιάχου τον τίτλο “Δολοφόνος της χρονιάς”ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ HOAXES ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Κατασκευασμένο το εξώφυλλο του TIME το οποίο αποδίδει στον Νετανιάχου τον τίτλο “Δολοφόνος της χρονιάς”

5 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Το περιοδικό TIME δημοσίευσε εξώφυλλο απεικονίζοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως τον "Δολοφόνο της χρονιάς".

Συμπέρασμα

Το περιοδικό Time Magazine δεν δημοσίευσε εξώφυλλο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδίδοντάς του τον τίτλο "Δολοφόνος της Χρονιάς" για το 2023. Η διακινούμενη φωτογραφία είναι προϊόν τροποποίησης.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε μια εικόνα που φέρεται να απεικονίζει το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ το οποίο αποδίδει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον τίτλο “Δολοφόνος της Χρονιάς”. Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς είναι προϊόν κατασκευής.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: diktiospartakos.blogspot.com, podemos.gr

Πλαίσιο

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το ψεύτικο εξώφυλλο αναπαράχθηκε από πληθώρα χρηστών σε Facebook, X (πρώην Twitter) και Instagram. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, πλαισιωμένο από ανθρώπινα κρανία, με φερόμενη ως επικεφαλίδα του εξωφύλλου τον τίτλο “Δολοφόνος της Χρονιάς”. Στο κάτω αριστερά μέρος υπάρχει το κείμενο: “Υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, Απαρτχάιντ, Γενοκτονία”.

Σε μια ανάρτηση διαβάζουμε τα εξής (με μετάφραση μέσω Google):

ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πιο κακός και μοχθηρός άνθρωπος που περπάτησε στη γη. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβόητος για την ενορχήστρωση του Ολοκαυτώματος της σύγχρονης εποχής, θα μείνει ως ένα από τα πιο απεχθή πλάσματα της ιστορίας.

Το ψευδές εξώφυλλο αναπαράχθηκε και στο ελληνικό Facebook και X (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ):

Τι ισχύει

Κάθε χρόνο το περιοδικό TIME ανακοινώνει το πρόσωπο, την ομάδα ή την έννοια που διαμόρφωσε περισσότερο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, για καλό ή για κακό. [πηγή]

Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, το περιοδικό TIME ανακοίνωσε την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Taylor Swift ως το πρόσωπο της χρονιάς, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του OpenAI Sam Altman ως τον CEO της χρονιάς και τον ποδοσφαιριστή Lionel Messi ως τον αθλητή της χρονιάς, με βάση “την εκτίμηση των συντακτών για τα άτομα που διαμόρφωσαν περισσότερο τα πρωτοσέλιδα κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο”. Καμία αναφορά δεν εντοπίζεται στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: TIME

Το όνομα του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στη λίστα με τα υποψήφια ονόματα που δημοσίευσε το περιοδικό TIME στις 4 Δεκεμβρίου.

Τα Ελληνικά Hoaxes δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι υπήρξε τέτοιο εξώφυλλο από το περιοδικό TIME. [πηγή]

Στοιχεία που υποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για αυθεντικό εξώφυλλο είναι η λανθασμένη θέση της ημερομηνίας στο κάτω δεξιό άκρο του ψευδούς εξωφύλλου και η απουσία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας του περιοδικού.

Στα αυθεντικά εξώφυλλα του περιοδικού TIME, όπως εν προκειμένω στο παρακάτω εξώφυλλο με τον Έλον Μασκ, που δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2023, η ημερομηνία τοποθετείται σταθερά σε ένα από τα δύο επάνω άκρα και εντός του κόκκινου πλαισίου, κάτι που δεν υπάρχει στο ψευδές εξώφυλλο.

Σύγκριση αυθεντικού εξωφύλλου του περιοδικού TIME, με το ψευδές

Επιπλέον, η ηλεκτρονική διεύθυνση time.com, που εμφανίζεται σε όλα τα εξώφυλλα του περιοδικού, τοποθετείται σταθερά στο κάτω δεξιό άκρο, κάτι που δεν συμβαίνει με το ψευδές εξώφυλλο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει βρεθεί στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME δύο φορές στο παρελθόν: στις 28 Μαΐου 2012 και στις 22 Ιουλίου 2019. Στην πρώτη περίπτωση περιγράφεται ως “βασιλιάς του Ισραήλ”, ενώ στη δεύτερη ως “ο άνθρωπος που δοκιμάζει τα όρια της εξουσίας”, καθώς μετά την τελευταία του νίκη στις εκλογές έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Είναι ψευδές ότι το περιοδικό Time Magazine δημοσίευσε εξώφυλλο με τίτλο “Δολοφόνος της Χρονιάς” για το 2023 με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.