Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Ιταλίας ΔΕΝ αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με τα εμβόλιαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Ιταλίας ΔΕΝ αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με τα εμβόλια

14 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντζα, διώκεται ποινικά με κατηγορίες για απόκρυψη παρενεργειών και θανάτων από τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε μία καταγγελία που είχε εξαρχής απορριφθεί από την Ιταλική Εισαγγελία και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δίκη. Ο Σπεράντζα είχε βρεθεί υπόλογος ως μέρος της κυβέρνησης για υποτίμηση του κινδύνου του κορονοϊού στις αρχές του 2020, χωρίς όμως να καταδικαστεί.

Εδώ και κάποιο καιρό αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο δημοσιεύσεις που ισχυρίζονται πως οι ιταλικές δικαστικές αρχές διεξάγουν έρευνα κατά του πρώην Υπουργού Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα, ως ύποπτο για απόκρυψη παρενεργειών και θανάτων εξαιτίας των εμβολιασμών. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι τελείως διαφορετική.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: lumi-news.gr, anazitiseis.gr, aegeanews.gr, nikolaosanaximandros.gr, katohika.gr, 0minus.substack.com

Τι ισχύει

Ο Ρομπέρτο Σπεράντζα είναι Ιταλός πολιτικός, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Articolo Uno μέχρι το 2023, όταν και διαλύθηκε. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Ιταλίας από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, οπότε είχε την υποχρέωση να διαχειριστεί την έξαρση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ιταλία, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ο ισχυρισμός φαίνεται πως έλαβε διάδοση από ένα πρωτοσέλιδο της ιταλικής εφημερίδας “La Verità” (Η Αλήθεια) στις 23 Νοεμβρίου 2023 (η αυτόματη μετάφραση μπερδεύεται ελαφρώς, καθώς “speranza” είναι επίσης η λέξη για την ελπίδα) :

Το άρθρο που συνόδευε το πρωτοσέλιδο υπάρχει ανεβασμένο και στην ιστοσελίδα της με την ίδια ημερομηνία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή φήμη σε θέματα επιστήμης και εγκυρότητας στο θέμα των εμβολιασμών. Ο ιταλικός οργανισμός ελέγχου γεγονότων Open είχε ασχοληθεί μαζί της σχετικά τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο “αυθεντικός” ισχυρισμός στην Ιταλία βασίστηκε στην είδηση πως, εξαιτίας φερόμενων βλαβών που προκλήθηκαν από το εμβόλιο και της απόκρυψης αυτών από τον Υπουργό, ομάδες υπεράσπισης, ενώσεις αστυνομικών και η Οικονομική Αστυνομία κατέθεσαν νομικές καταγγελίες, τόσο κατά του Σπεράντζα όσο και κατά του Νίκολα Μαγκρίνι, πρώην διευθυντή του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με έγγραφο στο αρχείο της Εισαγγελίας της Ρώμης.

Το συγκεκριμένο κομμάτι μετέδωσε και η La Repubblica, επίσης στις 23 Νοεμβρίου, προσθέτοντας όμως πως η Εισαγγελία είχε ήδη ζητήσει οι έρευνες να μην προχωρήσουν. Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rai News 24 ανέφερε πως η υπόθεση έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας με αίτημα για απόρριψή της, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σπεράντζα.

Εξαιτίας της (παρελθούσας) υπουργικής θέσης του Σπεράντζα, το δικαστήριο θα όφειλε να δημοσιοποιήσει τα πλάνα του για τυχόν έρευνες στο πρόσωπό του, αν αυτά υπήρχαν, σύμφωνα με δηλώσεις καθηγητή διεθνούς δικαίου στο AFP.

Αναζήτηση στο διαδίκτυο για περαιτέρω ειδησεογραφία δεν έφερε αποτελέσματα στα αγγλικά. Αλλάζοντας τους όρους στα ιταλικά, βρίσκουμε και κάποια άλλα σχετικά άρθρα, τα οποία όμως κυρίως επικαλούνται ως πηγή είτε το άρθρο της La Verità ή ονομαστικά τον Μάριο Τζιορντάνο, δημοσιογράφο και συντάκτη στη La Verità που έχει κατηγορηθεί ανά τα χρόνια για ξενοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο Σπεράντζα είχε όντως υπάρξει ο αποδέκτης κατηγορίας κακοδιαχείρισης της πανδημίας, όχι όμως ατομικά, αλλά ως κομμάτι της κυβέρνησης. Τον Μάρτιο του 2023, 17 κυβερνητικά στελέχη κατηγορήθηκαν πως στην αρχή της πανδημίας δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές για την προστασία της δημόσιας υγείας και άργησαν να υποβάλουν περιορισμούς στην περιοχή της Λομβαρδίας αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα τις εικόνες τραγωδίας που ακολούθησαν στην περιοχή. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου 2023 η υπόθεση είχε ήδη κλείσει, αφού το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν υπήρχε ευθύνη του Σπεράντζα και του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Δικές μας προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας, τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα

Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντζα, δεν διώκεται ποινικά με κατηγορίες σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Η Εισαγγελια ζήτησε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταγγελία που έγινε εις βάρος του Σπεράντζα και έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για την αρχειοθέτησή της. Εφόσον το δικαστήριο σχεδίαζε να ερευνήσει πιθανές ευθύνες υπουργού, θα όφειλε να δημοσιοποιήσει αυτά τα πλάνα. Νωρίτερα το 2023 ο Σπεράντζα, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, είχε αθωωθεί από δικαστήριο για κατηγορίες σχετικά με την αργοπορημένη λήψη περιοριστικών μέτρων στις αρχές του 2020.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης