Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός συνοδεύει βίντεο ενδοοικογενειακής βίας από το ΠακιστάνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής ισχυρισμός συνοδεύει βίντεο ενδοοικογενειακής βίας από το Πακιστάν

14 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Ένας μουσουλμάνος άντρας παντρεύεται μια 12χρονη, εκείνη αρνείται να πάει στο συζυγικό κρεβάτι, προσβάλλεται η ανδρική του τιμή και έτσι παίρνει το όπλο του για να τη σκοτώσει.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Στο διαμοιραζόμενο βίντεο, το κορίτσι που φαίνεται να κλαίει είναι η κόρη του άντρα ο οποίος, σύμφωνα με αναφορές της Αστυνομίας της Lahore και του πακιστανικού Τύπου, συνελήφθη μετά από επίθεση προς τη γυναίκα του, κατά της οποίας ύψωσε και όπλο τύπου Kalashnikov.

Σε βίντεο, που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συναντάται ο ισχυρισμός ότι ένας μουσουλμάνος άντρας βιαιοπραγεί κατά της 12χρονης συζύγου του, επειδή αυτή αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του. Ο ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Τι ισχύει

Στις δημοσιεύσεις που αναπαράγουν τον ισχυρισμό διαβάζουμε:

Ένας πιστός και καλός Μουσουλμάνος παντρεύεται ένα κορίτσι 12 ετών. Αυτή αρνείται να πάει στο συζυγικό κρεβάτι. Αυτό πληγώνει τα συναισθήματα του άντρα, οπότε πηγαίνει να βρει το όπλο του και να τη σκοτώσει. “Όχι, όχι” λένε οι φίλοι του. “Δεν είμαστε άγριοι. Δείξε τη δύναμή σου ως άντρας. Βίασέ τη!”

Το βίντεο κυκλοφορεί και στο εξωτερικό με τον ίδιο ισχυρισμό, συγκεντρώνοντας χιλιάδες προβολές (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ).

Μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνων με καρέ του βίντεο, βρίσκουμε το ίδιο βίντεο δημοσιευμένο στο X στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 από έναν χρήστη με το όνομα Imtiaz Chandio, που αναφέρει στο προφίλ του πως είναι δημοσιογράφος. Στη λεζάντα της δημοσίευσης ο χρήστης εξηγεί:

«Κάποιος έστειλε αυτό το βίντεο, στο οποίο ένας σύζυγος προσπάθησε να σκοτώσει τη σύζυγό του με Kalashnikov κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής διαμάχης στο South Cantonment. Οι συγγενείς έσωσαν τη σύζυγο από τη δολοφονία. Όπως ελήφθη».

Εξετάζοντας τα σχόλια της δημοσίευσης, βλέπουμε ένα σχόλιο από την Αστυνομία της πακιστανικής επαρχίας Παντζάμπ (Punjab Police Official), που παραθέτει δημοσίευση από την Αστυνομία της Lahore (Λαχόρη), της δεύτερης μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης του Πακιστάν, στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, στην οποία αναγράφεται:

Στιγμιότυπο οθόνης από το σχόλιο στη δημοσίευση του δημοσιογράφου

«Για το περιστατικό αυτό έχει καταχωρηθεί υπόθεση υπ’ αριθμ. 3426/23 στο Αστυνομικό Τμήμα South Cantonment, περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από το ερευνητικό τμήμα της Αστυνομίας της Lahore συνεχίζεται».

Στιγμιότυπο οθόνης από την αστυνομία της Lahore

Στην παραπάνω δημοσίευση, έχει αναφερθεί με ετικέτα (tag) ο επίσημος λογαριασμός στο X της πτέρυγας ερευνών της Αστυνομίας της Lahore.

Διεξάγοντας περαιτέρω αναζήτηση στα oυρντού, επίσημη γλώσσα του Πακιστάν, εντοπίσαμε άρθρο από την ιστοσελίδα aaj.tv (του πακιστανικού τηλεοπτικού καναλιού Aaj News), στο οποίο υπάρχει καρέ από το εξεταζόμενο βίντεο ως κεντρική εικόνα και γίνεται αναφορά στο συμβάν. Σύμφωνα με τον εν λόγω ιστότοπο, πρόκειται για βίντεο που σχετίζεται με ενδοοικογενειακή βία. 

Ο άντρας, που αναφέρεται με το όνομα Khurram Shabbir, σηκώνει θυμωμένος την κόρη του που κλαίει και τη σπρώχνει μακριά. Αργότερα, η σύζυγος υπέβαλε καταγγελία κατά του συζύγου της, με αποτέλεσμα την σύλληψή του. 

Συνεχίζοντας την έρευνα στον πακιστανικό Τύπο, οδηγούμαστε σε άρθρα των ενημερωτικών τοπικών ιστοσελίδων express.pk, zaraye.com, newshook.pk, στα οποία χρησιμοποιούνται εικόνες από το εξεταζόμενο βίντεο ως κεντρική εικόνα, όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες.

Σε αυτά, διαβάζουμε πως ένας άντρας ονόματι Khurram Shabbir, φαίνεται σε ένα βίντεο να θυμώνει και να σηκώνει όπλο τύπου Kalashnikov προς τη γυναίκα του, ενώ ταυτόχρονα άλλα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται εκεί προσπαθούν να τον σταματήσουν. Έπειτα, αναφέρουν πως ο άντρας σηκώνει θυμωμένος την κόρη του, η οποία κλαίει, από το χέρι και τη σπρώχνει μακριά. Τέλος, συμπληρώνεται πως η γυναίκα του υπέβαλε καταγγελία κατά του συζύγου της. Σε κανένα μέσο δεν αναφέρεται το κορίτσι ως σύζυγος του εξαγριωμένου άντρα.

Σε μήνυμα που αποστείλαμε στον δημοσιογράφο Imtiaz Chandio, μας απάντησε ότι:

«Πρόκειται για μία κόρη που προσπαθεί να προστατεύσει τη μητέρα της».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αφότου ο άντρας τραβάει από το χέρι το μικρό κορίτσι, αυτό ακούγεται να φωνάζει “mama” και “ma” (μαμά στα ελληνικά, ماں στα Ούρντου) και να αγκαλιάζει ένα άτομο που δεν διακρίνεται καθαρά, πιθανότατα τη μητέρα του. 

Τέλος, επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία της Lahore και το Τμήμα Ερευνών για περαιτέρω πληροφορίες και θα ενημερώσουμε το άρθρο μόλις λάβουμε απάντηση.

Συμπέρασμα 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούμε να επαληθεύσουμε πως ο διαμοιραζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής. Το κορίτσι το οποίο διακρίνεται στο βίντεο να κλαίει μπροστά στον εκνευρισμένο άντρα που στη συνέχεια σηκώνει όπλο, είναι η κόρη του και όχι η 12χρονη γυναίκα του που αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του, όπως μας επιβεβαίωσε και δημοσιογράφος που δημοσίευσε το βίντεο.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Lahore του Πακιστάν και ο εν λόγω άντρας συνελήφθη μετά από καταγγελία της γυναίκας του όπως διαβάζουμε από την αστυνομία και τον εγχώριο Τύπο, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται το μικρό κορίτσι ως σύζυγος του άντρα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.