Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο στρατός ΔΕΝ συνέλαβε επιστημονική σύμβουλο του ΜπάιντενHOAXES

Όχι, ο στρατός ΔΕΝ συνέλαβε επιστημονική σύμβουλο του Μπάιντεν

17 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο στρατός των ΗΠΑ προέβη σε σύλληψη της Arati Prabhakar, επικεφαλούς επιστημονικού συμβούλου του Τζο Μπάιντεν, με κατηγορίες για προδοσία λόγω πρότασης που έκανε για μόλυνση του νερού με εμβόλια κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα

Καμία σχετική σύλληψη δεν έλαβε χώρα καθώς η είδηση είναι κατασκευασμένη. Η Prabhakar δεν έκανε ποτέ τέτοια πρόταση και υπάρχουν νέα της μετά την υποτιθέμενη σύλληψη, την οποία δεν μετέδωσε κανένα άλλο μέσο.

Ένας νέος ισχυρισμός έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με βάση μία δημοσίευση Αμερικανού “δημοσιογράφου”, υποστηρίζεται πως ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών συνέλαβε την επικεφαλής επιστημονική σύμβουλο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν με την κατηγορία της προδοσίας. Η είδηση ωστόσο είναι ψευδής και η ίδια εξακολουθεί να είναι ελεύθερη.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η αρχική πηγή του ισχυρισμού προέρχεται από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων Real Raw News, το οποίο εμφανίζεται στις αναπαραγωγές είτε άμεσα με υπερσύνδεσμο, είτε μέσω της μεταφοράς του σε βίντεο στην πλατφόρμα Rumble, γνωστή για τη φιλοξενία της σε δημιουργούς περιεχομένου της Αμερικανικής ακροδεξιάς.

Το εν λόγω δημοσίευμα ισχυρίζεται πως η Arati Prabhakar συνελήφθη με τις κατηγορίες της προδοσίας, εξαιτίας πρότασης που υποτίθεται πως είχε υποβάλει για μόλυνση του δημοσίου νερού με εμβόλια κατά της COVID-19. Επικαλούμενες πηγές είναι ανώνυμοι παράγοντες από το γραφείο του Eric Smith, Στρατηγού Σώματος Πεζοναυτών, αλλά και “White Hats”, ορολογία στους συνωμοσιολογικούς κύκλους Qanon για τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, μια τέτοια ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστεί εν αγνοία του ο πληθυσμός που αρνούνταν να κάνει το εμβόλιο, απλά πίνοντας το νερό της βρύσης. Αναλογία της τάξης του 1 προς 1000 θα χρειαζόταν για να “εμβολιαστεί” επαρκώς κάποιος που πίνει τέσσερα ποτήρια νερό την ημέρα.

Ένα τέτοιο πλάνο, όμως, θα ήταν ανέφικτο στην πραγματικότητα για παραπάνω από έναν λόγους. Αρχικά, τα περισσότερα εμβόλια χρειάζεται να αποθηκεύονται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες το νερό θα είχε προ πολλού παρέλθει σε στέρεα, παγωμένη μορφή. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μεταξύ -90 και -60 βαθμών Κελσίου και της Moderna μεταξύ -50 και -15 βαθμών Κελσίου. Από τα εμβόλια που αναφέρονται στο άρθρο, μόνο αυτό της Novavax δεν θα χρειαζόταν να καταψυχθεί, καθώς οι οδηγίες αποθήκευσής του συνιστούν μεταξύ 2 και 8 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που μπορεί να υποστηρίξει πως, με την παρούσα τεχνολογία τουλάχιστον, τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά μέσω της κατάποσης ή/και της διάλυσής τους στο νερό. Η ιδέα δεν είναι πρωτάκουστη και υπάρχουν έρευνες που εξερευνούν τις δυνατότητες στον χώρο, όμως εμπόδια όπως η αποσύνθεση της ενεργής ουσίας μέσα στο πεπτικό σύστημα κάνουν αυτή την πιθανότητα να είναι επί του παρόντος μόνο ένα σενάριο για το μέλλον, πόσο μάλλον όταν το σχέδιο είναι το εμβόλιο να περάσει στα αποθέματα νερού ολόκληρων πόλεων που υπόκεινται σε μακρές μετακινήσεις μέχρι την εκάστοτε βρύση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται συνωμοσιολογικά σενάρια μίξης των εμβολίων κατά της COVID-19 με το νερό των δικτύων ύδρευσης. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αντίστοιχοι ισχυρισμοί που ήθελαν την Νέα Ζηλανδία να προχωράει στην ίδια ενέργεια, όπως επίσης και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη που θα μπορούσε να στηρίξει πως η Prabhakar έκανε ποτέ πραγματικά μία τέτοια πρόταση.

Σχετικά με την υποτιθέμενη σύλληψη της Arati Prabhakar, το άρθρο με τον ισχυρισμό δημοσιεύτηκε από το Real Raw News την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 και ισχυρίζεται πως η σύλληψη έλαβε χώρα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023. Πέραν της έλλειψης οποιασδήποτε σχετικής αναφοράς από όλα τα ειδησεογραφικά μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει ειδησεογραφία που παρουσιάζει δράσεις της μετά τις 31 Δεκεμβρίου, όταν υποτίθεται πως ήταν ήδη υπό κράτηση.

Τέλος, το Real Raw News είναι μια ιστοσελίδα που, με τον μανδύα της παρωδίας και της σάτιρας, διαμοιράζει κατ’ εξακολούθηση ψευδείς ειδήσεις συνωμοσιολογικού περιεχομένου. Συχνά, τα δημοσιεύματά της προωθούν παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά της COVID-19 και ανυπόστατους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες συλλήψεις διαφόρων δημοσίων προσώπων με κατηγορίες προδοσίας ή ακόμη και δημόσιες εκτελέσεις αξιωματούχων.

Σε μία από τις παλαιότερες καταρρίψεις άρθρων του Real Raw News, που διαμοιράζονται ως πραγματικά, είχαμε σταθεί στον μοναδικό συντάκτη της ιστοσελίδας, με το ψευδώνυμο Michael Baxter, και τα σχόλια που άφηνε σε συζητήσεις κάτω από τα άρθρα του αναφορικά με την έλλειψη αξιοπιστίας που έχει στα “MSM” (Mainstream Media) και τον “πόλεμο” που δέχεται από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων. Από έρευνα που πραγματοποίησε ο συντάκτης Bill McCarthy του Politifact, διαπίστωσε πως το πραγματικό όνομα του “Michael Baxter” είναι Michael Tuffin και πως στο παρελθόν διατηρούσε τουλάχιστον άλλους τρεις ιστότοπους και κανάλια στο Youtube με ακραία συνωμοσιολογικό περιεχόμενο.

Καθώς φαίνεται πως συχνά άρθρα της σελίδας δεν αντιμετωπίζονται ως σατιρικά και διαμοιράζονται σαν πραγματικές ειδήσεις, με την περίπτωσή έχει ασχοληθεί και το Ινστιτούτο Poynter.

Συμπέρασμα

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συνέλαβε καμία συνεργάτιδα του Τζο Μπάιντεν για προδοσία. Ο ισχυρισμός προέρχεται από ιστοσελίδα με βαρύ ιστορικό σε διασπορά ψευδών ειδήσεων και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μπορεί να στηρίξει ούτε ότι η ίδια πρότεινε ποτέ να προστεθούν εμβόλια στο νερό, ούτε πως συνελήφθη για μια τέτοια πρόταση. Υπάρχουν αποδείξεις στον Τύπο για τις κινήσεις της Arati Prabhakar και μετά την υποτιθέμενη σύλληψή της.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης