Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει φλεγόμενο αμερικανικό πλοίο μετά από επίθεση των ΧούθιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει φλεγόμενο αμερικανικό πλοίο μετά από επίθεση των Χούθι

22 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει το πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, Bonhomme Richard, που χτυπήθηκε από τους Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το εικονιζόμενο πλοίο είναι πράγματι το Bonhomme Richard του πολεμικού στόλου των ΗΠΑ, όμως η χρονική πλαισίωση του βίντεο είναι εσφαλμένη. Η ανάφλεξή του δεν επήλθε από χτύπημα των Χούθι, καθώς το περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2020 στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Με αφορμή τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι, μετά τον βομβαρδισμό στόχων στρατηγικής σημασίας στην Υεμένη, που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου 2024 ως αντίποινα στην επίθεση των τελευταίων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα, διαμοιράζεται ένα βίντεο που απεικονίζει ένα φλεγόμενο αμερικανικό πλοίο το οποίο υποτίθεται ότι χτυπήθηκε από τους Χούθι. Ωστόσο, διερευνώντας τον ισχυρισμό, ανακαλύπτουμε πως η αιτία πρόκλησης της φωτιάς είναι εντελώς διαφορετική ενώ το περιστατικό είναι προγενέστερο των συγκρούσεων. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Στις 11 Ιανουαρίου 2024 οι Χούθι, μια ένοπλη σιϊτική πολιτική οργάνωση που από το 2014 διεξάγει εμφύλιο πόλεμο κατά της διεφθαρμένης, όπως υποστηρίζουν, κυβέρνησης της Υεμένης, εκτόξευσαν αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά διεθνών εμπορικών πλοίων που διέρχονταν νότια της Ερυθράς θάλασσας στον κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. Ήταν η 27η επίθεση των Χούθι από την έναρξη της ένοπλης διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Με αυτό τον τρόπο αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της ισραηλινής οικονομίας και έχουν δηλώσει ότι θα στοχεύουν κάθε πλοίο με προορισμό το εβραϊκό κράτος, αφού τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Παλαιστίνης

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου 2024, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξουδετέρωσαν 18 drones και τρεις πυραύλους που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στόχευαν αμερικανικά πλοία. Ήταν η “μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επίθεση” των Χούθι από την έναρξη του πολέμου, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προειδοποιεί σε περίπτωση που οι επιθέσεις συνεχιστούν. 

Οι επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα στην Ερυθρά θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου 2023 έως τις 11 Ιανουαρίου 2024:

Πηγή

Λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα δρομολόγια που εκτελούν τα πλοία τους, προκειμένου να αποφύγουν τα στενά της Ερυθράς θάλασσας, πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής, όπως φαίνεται παρακάτω:

Πηγή

Στις 12 Ιανουαρίου 2024, δηλαδή μία μέρα μετά την τελευταία επίθεση των Χούθι, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν συντονισμένη πυραυλική επίθεση σε περισσότερες από 16 τοποθεσίες της Υεμένης, χρησιμοποιώντας δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού από κοινού με την πολεμική αεροπορία. Ήταν η πρώτη επίθεση που σημειώθηκε σε έδαφος της Υεμένης από το 2016. Η Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι επλήγησαν περισσότεροι από 60 στόχοι, συμπεριλαμβανομένων “κόμβων διοίκησης και ελέγχου, αποθηκών πυρομαχικών, συστημάτων εκτόξευσης, εγκαταστάσεων παραγωγής και συστημάτων ραντάρ αεράμυνας“. Ο βομβαρδισμός επήλθε μετά την αποτυχία των διπλωματικών μέσων και προσεκτικής διαβούλευσης ενώ μέσω αυτού οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι δεν θα ανεχθούν τις επιθέσεις της ένοπλης οργάνωσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Τζο Μπάιντεν μέσω ανακοίνωσης δήλωσε:

Αυτά τα χτυπήματα αποτελούν άμεση απάντηση στις πρωτοφανείς επιθέσεις των Χούθι κατά διεθνών θαλάσσιων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων για πρώτη φορά στην ιστορία. Δεν θα διστάσω να θέσω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, όπως απαιτείται.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, υποστήριξε ότι:

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε περιορισμένη, αναγκαία και αναλογική δράση σε αυτοάμυνα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες με μη επιχειρησιακή υποστήριξη από την Ολλανδία, τον Καναδά και το Μπαχρέιν κατά στόχων που συνδέονται με αυτές τις επιθέσεις, για να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι και να προστατεύσει την παγκόσμια ναυτιλία. 

Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 150 βλήματα, ενώ δεν αναμένονταν υψηλές απώλειες, καθώς οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν σε αγροτικές περιοχές. 

Ο βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή πέντε μαχητών των Χούθι, με την στρατιωτική οργάνωση να διαμηνύει ότι η Αμερική και η Βρετανία έχουν πλέον γίνει “νόμιμοι στόχοι”, ενώ η κίνησή τους θα έχει συνέπειες.

Ο αμερικανικός και βρετανικός εχθρός φέρει την πλήρη ευθύνη για την εγκληματική του επίθεση εναντίον του λαού της Υεμένης και δεν θα μείνει αναπάντητη και ατιμώρητη.

Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χωρίς όμως, αυτή τη φορά, να υπάρξουν υλικές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γραμματέα Πληροφοριών των Χούθι, Nasreddin Amer.

Τι ισχύει

Το βίντεο που εξετάζουμε:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Το πολεμικό πλοίο USS Bonhomme Richard που στοχοποιήθηκε χθες από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, γίνεται αντιληπτό ότι το οπτικοακουστικό δεν σχετίζεται με τα τεκταινόμενα μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι, καθώς το συμβάν που απεικονίζεται χρονολογείται τον Ιούλιο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό αφορά το αμφίβιο επιθετικό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού στόλου, USS Bonhomme Richard, που ήταν αγκυροβολημένο στη ναυτική στρατιωτική βάση του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Στις 12 Ιουλίου 2020, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο τραυματίζοντας περίπου εξήντα άτομα, 36 εκ των οποίων μέλη του πληρώματος. 

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά βίντεο (εδώ, εδώ) από διαφορετικές λήψεις:

Ενώ αρχικά τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς παρέμεναν άγνωστα, με την ολοκλήρωση της έρευνας, έναν χρόνο αργότερα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εμπρησμού κατά ενός μέλους του πληρώματος που φέρεται να ξεκίνησε την πυρκαγιά από εχθρότητα προς τους διοικητές. Όμως, ευθύνες για τη λανθασμένη αντιμετώπιση του συμβάντος φέρουν πολλοί. Σύμφωνα με την έκθεση υπήρξαν σημαντικές αποτυχίες στην ιεραρχία και έλλειψη ανταπόκρισης, γεγονός που βοήθησε τη φωτιά να εξαπλωθεί.

Οι εμπλεκόμενοι δεν ειδοποίησαν τους υπόλοιπους για την ύπαρξη φωτιάς για 10 ολόκληρα λεπτά μετά τον εντοπισμό της και δεν ενεργοποίησαν ποτέ το σύστημα πυροσβεστικού αφρού, αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, “ένα μοτίβο αποτυχημένων ασκήσεων, ελάχιστη συμμετοχή του πληρώματος, απουσία βασικών γνώσεων σχετικά με την πυρόσβεση άφησε τους ναύτες απροετοίμαστους και ανίκανους να συντονίσουν σωστά τις προσπάθειες πυρόσβεσης με τους πολιτικούς αξιωματούχους”.

Έτσι, τον Ιούλιο του 2022, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε πειθαρχικές ποινές σε περισσότερα από είκοσι μέλη του πληρώματος για το ρόλο τους στην πυρκαγιά του Ιουλίου του 2020 που κατέστρεψε το πλοίο Bonhomme Richard.

Αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν να καταστραφεί το πλοίο αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 920 εκατομμύρια ευρώ) και, συνεπακόλουθα, επήλθε η απόφαση να παροπλιστεί.  

Συμπέρασμα

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το εικονιζόμενο πλοίο είναι πράγματι το Bonhomme Richard του πολεμικού στόλου των ΗΠΑ, όμως η χρονική πλαισίωσή του είναι εσφαλμένη. Η ανάφλεξή του δεν επήλθε από χτύπημα των Χούθι, καθώς το περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2020 στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Όπως προέκυψε από την έρευνα υπεύθυνο για την έναρξη της φωτιάς είναι ένα μέλος του πληρώματος που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό. Το πλοίο, αξίας ενός δισ. δολαρίων, καταστράφηκε αφού φλεγόταν επί τέσσερις ημέρες και εν συνεχεία παροπλίστηκε.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.