Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριώνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

23 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Την Κυριακή που μας έρχεται στην Ελβετία γίνεται δημοψήφισμα, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ είναι ψευδής. Στην Ελβετία, η ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών απέναντι στον γάμο και την υιοθεσία έχει τεθεί νομικά σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022, ύστερα από δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στο οποίο τα 2/3 του ελβετικού λαού υπερψήφισαν τον νόμο.

Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 20/1 στο κανάλι OPEN υποστήριξε ψευδώς ότι “την Κυριακή που μας έρχεται στην Ελβετία γίνεται δημοψήφισμα”, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, στην Ελβετία, η ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο έχει τεθεί νομικά σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022, ύστερα από δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Πλήθος δημοσιευμάτων αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό του Μητροπολίτη Γαβριήλ, χωρίς να εξηγεί το ισχύον νομικό καθεστώς της Ελβετίας, το οποίο ανατρέπει τα λεγόμενά του.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: ethnos.gr, topontiki.gr, pentapostagma.gr, indicator.gr, maleviziotis.gr, pellasimera.gr, flash.gr, newsbomb.gr, primenews.press, tromaktiko.gr, fonaklas.blogspot.com, crete-news.gr, taxalia.blogspot.com, dexiextrem.blogspot.com, exofitsio.blogspot.com

Πλαίσιο

Το τελευταίο διάστημα, μεγάλη έκταση έχει λάβει στον δημόσιο διάλογο το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο να προτείνει δημοψήφισμα και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να απορρίπτει την πρόταση.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 20 Ιανουαρίου στην εκπομπή “Τώρα Μαζί” του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, προέβη σε έναν ψευδή ισχυρισμό, υπερθεματίζοντας την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελβετίας, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι “την Κυριακή που μας έρχεται γίνεται δημοψήφισμα για το ίδιο ακριβώς θέμα [σ.σ. του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών]“.

Αναλυτικότερα, παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης. Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ:

Δημοσιογράφος: Έχουμε αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που λέει Σεβασμιότατε στη Δημοκρατία ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποφασίζονται με δημοψηφίσματα. Πολλοί θα λέγανε ότι ήταν μια σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στη σκέψη του Αρχιεπισκόπου. […] Ταυτόχρονα φωνές από τον πολιτικό χώρο και από την Αντιπολίτευση επαναφέρουν το θέμα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Μητροπολίτης Γαβριήλ: [….] Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έδωσε την απάντησή του. Θα ήθελα απλά να ενημερώσω τους αγαπητούς τηλεθεατές, ότι την Κυριακή που μας έρχεται, σε μια χώρα, η οποία ναι μεν δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Ελβετία, γίνεται δημοψήφισμα για το ίδιο ακριβώς θέμα και ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει διότι έτσι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελβετίας, του ομοσπονδιακού κράτους που έχει να αποφασίζει για αντίστοιχα θέματα.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της είδησης, πολλά δημοσιεύματα παρέθεσαν τη δήλωση του Μητροπολίτη, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν στο ισχύον νομικό καθεστώς της Ελβετίας, το οποίο ανατρέπει τα λεγόμενα του Μητροπολίτη, καθώς ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελβετία είναι σε νομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022.

Μάλιστα, αρκετά από τα δημοσιεύματα συμπεριέλαβαν τη δήλωση του Μητροπολίτη Γαβριήλ στον τίτλο τους, δίνοντας, έτσι, την εντελώς λανθασμένη εντύπωση ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιούνταν δημοψήφισμα στην Ελβετία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. [Παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ].

Τι ισχύει

Η Ελβετία αναγνωρίζει επίσημα και επιτρέπει νομικά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από την 1η Ιουλίου 2022, ύστερα από το δημοψήφισμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2021, στο οποίο ο νόμος “Γάμος για όλους” εγκρίθηκε από τον λαό με μεγάλη πλειοψηφία. Το δημοψήφισμα είχε κατατεθεί από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ελβετίας. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Πηγή: Swissinfo

Στην ανακοίνωση Τύπου της Κυβέρνησης της Ελβετίας λίγο καιρό μετά το δημοψήφισμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2021 διαβάζουμε τα εξής:

Βέρνη, 17.11.2021 – Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να παντρεύονται ή να μετατρέπουν την καταχωρισμένη συμβίωσή τους σε γάμο από την 1η Ιουλίου 2022. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε στη συνεδρίασή του στις 17 Νοεμβρίου 2021 να θέσει σε ισχύ το νομοσχέδιο για τον “γάμο για όλους” από την ημερομηνία αυτή.

Ο “Γάμος για όλους” εγκρίθηκε με σαφή πλειοψηφία των ψηφοφόρων και όλων των καντονιών στο δημοψήφισμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2021.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελβετικής Βουλής διαβάζουμε σχετικά:

Μετά την τελική ψηφοφορία, το σχέδιο εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο με 136 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 9 αποχές, και από το Συμβούλιο των Κρατών με 24 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 1 αποχή. Η πλειοψηφία της ομάδας UDC και της ομάδας του Κέντρου τάχθηκε κατά του νόμου.

(Πηγή: Έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου- Επίσημο Δελτίο)

Το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τον λαό στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 με ποσοστό 64,1% των ψήφων.

Ο νόμος, που πρώτα έγινε δεκτός από το Κοινοβούλιο της Ελβετίας και κατόπιν από τον ελβετικό λαό, προωθεί την ισότητα απέναντι στον γάμο και την υιοθεσία παιδιών, καθώς και μια σειρά άλλων νομικών διευκολύνσεων. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυβέρνησης της Ελβετίας διαβάζουμε τα εξής:

Χρονολόγιο κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για τροποποίηση του Αστικού Κώδικα με το σχέδιο νόμου “Γάμος για όλους”

1. Το νομοσχέδιο “Γάμος για όλους” (Ehe für alle) υπήρξε μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του κόμματος Green Liberal, η οποία ξεκίνησε το 2013, με στόχο τη διεύρυνση στο δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας όλων των ζευγαριών, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. [πηγή]

2. Στις 18 Δεκεμβρίου 2020, ο νόμος υπερψηφίστηκε από το ελβετικό κοινοβούλιο με την υποστήριξη άλλων επτά κομμάτων, ενώ οι πολίτες είχαν το δικαίωμα, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, να καταθέσουν αίτηση για τροποποίηση του νόμου, μέσα από προαιρετικό δημοψήφισμα μέχρι τις 10 Απριλίου 2021.

3. Στις 12 Απριλίου 2021 το αίτημα δημοψηφίσματος υποβλήθηκε προς την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία από τις πολιτικές δυνάμεις του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, του Δημοκρατικού Χριστιανικού Κόμματος και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης, ενώ στις 26 Απριλίου, η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία αποφάσισε ότι ο νόμος “Γάμος για όλους” θα ετίθετο προς ψηφοφορία. [πηγή]

Στις 19 Μαΐου το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε πως το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, όπου τελικά ο νόμος εγκρίθηκε και από τον λαό με ποσοστό 64,1% των ψήφων. [πηγή]

Αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 26ης Σεπτεμβρίου 2021, Πηγή

Τέλος, κανένας σχετικός νόμος δεν βρίσκεται προς ψήφιση κατά την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ελβετικής Καγκελαρίας (Federal Chancellary), η οποία είναι υπεύθυνη για τα δημοψηφίσματα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ ότι την Κυριακή 21/1/2024 θα πραγματοποιούνταν δημοψήφισμα στην Ελβετία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι ψευδής. Στην Ελβετία, η ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών απέναντι στον γάμο έχει τεθεί νομικά σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022, ύστερα από δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.