Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από τον Κ. Βελόπουλο περί «επίσημα αναγνωρισμένου συλλόγου κτηνοβατών» στη ΓερμανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση από τον Κ. Βελόπουλο περί «επίσημα αναγνωρισμένου συλλόγου κτηνοβατών» στη Γερμανία

31 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Στη Γερμανία υπάρχει αναγνωρισμένος σύλλογος κτηνοβατών, σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Συμπέρασμα

Στη Γερμανία η κτηνοβασία έχει απαγορευτεί με νομοθεσία του 2012. Άτυπη ομάδα με το όνομα «Zeta Verein», που αποσκοπεί στην αποποινικοποίηση της πράξης, υπάρχει μεν, ωστόσο, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της, η αίτηση επίσημης αναγνώρισης από τα γερμανικά δικαστήρια έχει επανειλημμένα απορριφθεί. Τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έχει, επίσης, απορρίψει - ύστερη της θεσμοθέτης του νόμου - προσφυγή κατά της απαγόρευσης της κτηνοβασίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία ζευγαριών ίδιου φύλου, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και μίλησε σχετικά με το θέμα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για το γεγονός πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη νομοθετήσει παρόμοιες διατάξεις, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στη Γερμανία, ισχυριζόμενος πως εκεί υπάρχει «αναγνωρισμένος σύλλογος κτηνοβασίας». Ωστόσο, ο ισχυρισμός καταρρίπτεται. Πάμε να εξετάσουμε τι ισχύει.

Το εν λόγω σημείο που θα απασχολήσει τον υπό εξέταση ισχυρισμό ακούγεται στο βίντεο που παραθέτουμε παρακάτω:

Τι ισχύει

Το πρωί της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου 2024, ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», παρευρέθη στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Antenna TV, με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, και μίλησε για τις ενστάσεις του ιδίου αλλά και του κόμματος σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Ερωτώμενος πώς λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι πλήθος ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη υιοθετήσει παρόμοιες νομοθεσίες, ο κ. Βελόπουλος αντιπαρήλθε της ερώτησης και αναφέρθηκε σε φερόμενο «επίσημα αναγνωρισμένο Σύλλογο Κτηνοβατών» που υπάρχει στη Γερμανία.

Σ. Κοτρώτσος: Το ότι τόσες πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει αυτό το πράγμα (σ.σ. αναφορά σε νομοσχέδια περί γάμο και τεκνοθεσίας ζευγαριών ίδιου φύλου) δεν σας προβληματίζει;

Κ. Βελόπουλος: Ξέρετε στη Γερμανία υπάρχει και σύλλογος κτηνοβατών, αναγνωρισμένος. Κτηνοβατών σας λέω. Παντρεύονται τους σκύλους τους.

Μ. Αναστασοπούλου: Τι σχέση έχει αυτό; Τι σχέση έχει η κτηνοβασία με την ομοφυλοφιλία κ. Βελόπουλε;

Κ. Βελόπουλος: Όχι, στην Ευρώπη ισχύει αυτό. Στην Ευρώπη η Fox (σ.σ. Megan Fox – αμερικανίδα ηθοποιός) κάνει τα παιδιά της από αγοράκια, κοριτσάκια. Ακούστε, ό,τι είναι ξενόφερτο δεν είναι και καλό.

Προκειμένου να ελέγξουμε την εγκυρότητα του ισχυρισμού, προβήκαμε σε αναζήτηση μέσα από σχετικές λέξεις-κλειδιά. Όπως προκύπτει, στη Γερμανία υπάρχει μια άτυπη, μη αναγνωρισμένη, ομάδα προσώπων με το όνομα «Zeta Verein» (Zoophiles commitment for tolerance and awareness) που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, δρουν «ως μεσολαβητές μεταξύ της ζωόφιλης και της μη ζωόφιλης κοινότητας». Ωστόσο, διαβάζοντας προσεκτικά το κομμάτι που αφορά την «Ηθική» της ομάδας αυτής, αντιλαμβανόμαστε ότι ο παραπάνω όρος χρησιμοποιείται από την εν λόγω ομάδα «για εκείνους που η αγάπη για τα ζώα εκτείνεται και στις σεξουαλικές σχέσεις».

Στη Γερμανία η κτηνοβασία ήταν παράνομη έως και το 1969. Τη χρονιά εκείνη, πλήθος διατάξεων του γερμανικού ποινικού κώδικα υπέστησαν αλλαγές, στο πλαίσιο μιας φιλελευθεροποίησης νόμων που σχετιζόταν με σεξουαλικές πράξεις και ταυτότητες, με σημαντικά παραδείγματα την αποποινικοποίηση της μοιχείας και της ομοφυλοφιλίας (με ηλικία συναίνεσης τα 21 χρόνια· η ολοκληρωτική αποποινικοποίηση έγινε το 1994). Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλήφθηκε και η αποποινικοποίηση της κτηνοβασίας, με την έννοια ότι αφαιρούσε την ίδια την πράξη από τα αξιόποινα αδικήματα εκτός εάν το ζώο είχε υποστεί «σημαντική βλάβη» [πηγή].

Το 2012, ψηφίστηκε στη Γερμανία η ενίσχυση της νομοθεσία της κατά της κτηνοβασίας, ορίζοντας πρόστιμο έως και 25.000€ για τους παραβάτες, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η καλή διαβίωση των ζώων. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο πέρασε από την Κάτω Βουλή το 2012 και επικυρώθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το 2013 [πηγή]. Η απαγόρευση, η οποία ως αδίκημα εντάσσεται στα πλημμελήματα, είναι μια τροποποίηση του νόμου για την προστασία των ζώων και είναι μέρος της νομοθεσίας που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τις δοκιμές προϊόντων σε ζώα και την ευρύτερη κακοποίησή τους.

Η Angela Merkel, η κυβέρνηση της οποίας διαμόρφωσε την αλλαγή του νόμου, είχε αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο στην νομοθετική αυτή προσθήκη είναι η αναγνώριση πως «η σεξουαλική δραστηριότητα ζώων με ανθρώπους ορίζεται ως ακατάλληλη για τα ζώα». Το διάστημα εκείνο, παρότι πολλές από τις οργανώσεις που δρουν για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, χαιρέτισαν τη συγκεκριμένη νομοθετική προσθήκη, τόνισαν ότι «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να χαθεί η προσοχή από πιο διαδεδομένα και πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με την ευημερία των ζώων» [πηγή].

Η «Zeta Verein», ήδη από το 2009, είχε καταθέσει έγγραφα ενώπιον δικαστηρίου με σκοπό να αναγνωριστεί επίσημα. Σε ξεχωριστή σελίδα του ιστοτόπου της αναγράφεται αναλυτικά το ιστορικό προσπάθειας επίσημης αναγνώρισής της και οι συνεχείς απορρίψεις από το γερμανικό δικαστικό σύστημα [πηγή]. Το 2010, η πρώτη απόρριψη από το δικαστήριο ήρθε με τους εξής λόγους: «Η κτηνοβασία παραβιάζει την δημόσια ευπρέπεια» και «Τα ζώα βασανίζονται κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών πράξεων». Την επόμενη χρονιά η ίδια ομάδα υποβάλει νέα αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Συλλόγων/Σωματείων (Vereinsregister) αλλά απορρίπτεται ξανά. Παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην αίτησή τους και ενώ επιχείρησαν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του Δικαστηρίου, το αίτημά τους απορρίφθηκε για 3η φορά τον Δεκέμβριο του 2012.

Μάλιστα, η προσφυγή δύο ατόμων (τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει γνωστά) στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, με σκοπό να εξετασθεί εάν η νομοθεσία που θεσμοθετήθηκε το 2012 σχετικά με την κτηνοβασία είναι αντισυνταγματική, δεν καρποφόρησε [πηγή 1][πηγή 2].

Συμπέρασμα

Στη Γερμανία η κτηνοβασία έχει απαγορευτεί με νομοθεσία του 2012. Άτυπη ομάδα με το όνομα «Zeta Verein», που αποσκοπεί στην αποποινικοποίηση της πράξης, υπάρχει μεν, ωστόσο, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της, η αίτηση επίσημης αναγνώρισης από τα γερμανικά δικαστήρια έχει επανειλημμένα απορριφθεί. Τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έχει, επίσης, απορρίψει – ύστερη της θεσμοθέτης του νόμου – προσφυγή κατά της απαγόρευσης της κτηνοβασίας.



Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.