Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για αποστολή στρατευμάτων στο Τέξας από τον Μπάιντεν, λόγω αντιπαράθεσης για τη διαχείριση των συνόρωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση για αποστολή στρατευμάτων στο Τέξας από τον Μπάιντεν, λόγω αντιπαράθεσης για τη διαχείριση των συνόρων

5 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Το καθεστώς Μπάιντεν, στέλνει στρατό και τεθωρακισμένα οχήματα στο Τέξας να αντιμετωπίσουν την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία της Πολιτείας με τη βία.

Συμπέρασμα

Καμία επίσημη, κυβερνητική αναφορά και κανένα έγκυρο ειδησεογραφικό Μέσο δεν επιβεβαιώνει την αποστολή στρατού στο Τέξας από τον Τζο Μπάιντεν, με σκοπό τη σύγκρουση με την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε άρθρο αναξιόπιστης ιστοσελίδας που συστηματικά δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2024 διαμοιράστηκε σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες ο ισχυρισμός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποστέλλει στρατεύματα στα σύνορα με το Μεξικό εν μέσω της αντιπαράθεσής του με την Πολιτεία του Τέξας για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τον διαδιδόμενο ισχυρισμό, ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να προχωράει σε αυτή την κίνηση με σκοπό να αντιμετωπίσει την Εθνική Φρουρά και τις πολιτειακές αστυνομικές δυνάμεις.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: fornews.gr, ideopigi.blogspot.com, newskamatero.eu, katohika.gr, maxh.com.cy, oparlapipas.gr, karditsastakra.com, taxalia.blogspot.com, pronews.gr, greeknewsondemand.com, esykpdamth.blogspot.com, pentapostagma.gr, newsing.gr, anazitiseis.gr, e-synews.gr, greek-observatory.gr, makeleio.gr, revolution.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο 

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναταραχή στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας και τα σύνορα με το Μεξικό, με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να επιδιώκει να αναλάβει τη διαχείριση των συνόρων και την Πολιτεία του Τέξας να αντιτίθεται στην απόφαση αυτή, θέλοντας να κρατήσει εκτός αυτών τους εισερχόμενους μετανάστες. 

Μάλιστα, 25 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες πολιτειών των ΗΠΑ, υπέγραψαν τη στήριξή τους στην Πολιτεία του Τέξας, με επίσημη ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών. 

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ μπορούν να απομακρύνουν το συρματόπλεγμα που έχουν εγκαταστήσει αξιωματούχοι του Τέξας κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικό (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5, πηγή 6).

Η τοποθέτηση της περίφραξης με συρματόπλεγμα είχε εγκριθεί από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ενώ υπήρξε και μία ευρύτερη προσπάθεια απώθησης – αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της πολιτειακής επιχείρησης Operation Lone Star μεταξύ του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας και του Στρατιωτικού Τμήματος του Τέξας στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτραπεί στους ομοσπονδιακούς πράκτορες να συνεχίσουν να κόβουν το συρματόπλεγμα, που είχαν τοποθετήσει οι πολιτειακές Αρχές του Τέξας, υποστηρίζοντας ότι αφενός η επιτήρηση των συνόρων των ΗΠΑ και η εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας ανήκει στην δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφετέρου πως το συρματόπλεγμα βλάπτει τους μετανάστες. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με πλειοψηφία 5-4, της 22ας Ιανουαρίου 2024, ανέστειλε προσωρινά την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε αναγκάσει τους ομοσπονδιακούς πράκτορες να σταματήσουν να κόβουν τα συρματοπλέγματα (κονσερτίνες) κοντά στο Eagle Pass του Τέξας.

Τι ισχύει

Στις δημοσιεύσεις του ισχυρισμού, διαβάζουμε: 

Στρατιωτικός εξοπλισμός και ομοσπονδιακά τεθωρακισμένα οχήματα αποστέλλονται στα σύνορα του Τέξας καθώς το καθεστώς Μπάιντεν προετοιμάζεται να εκκαθαρίσει τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς και την Αστυνομία της Πολιτείας με τη βία.

Αναζητώντας τον εξεταζόμενο ισχυρισμό σε διεθνή Μέσα, οδηγούμαστε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας The People’s Voice από τις 27 Ιανουαρίου 2024, με τίτλο: “Ομοσπονδιακά στρατεύματα, τεθωρακισμένα οχήματα μετακινούνται μαζικά στο Τέξας καθώς το καθεστώς Μπάιντεν ετοιμάζεται να εκκαθαρίσει την Εθνική Φρουρά”.

Με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουμε ασχοληθεί πολλάκις στο παρελθόν (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), καθώς διαδίδει τακτικά ψευδείς ισχυρισμούς. Πρόκειται για απολύτως αναξιόπιστο μέσο καθώς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές συστηματικής διασποράς ψευδών ειδήσεων παγκοσμίως. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία της αναλύονται σε άρθρο του mediabiasfactcheck.

Ερευνώντας τον ισχυρισμό, δεν εντοπίζεται καμία αναφορά από επίσημο ή κυβερνητικό φορέα, αλλά ούτε και από έγκυρο ειδησεογραφικό Μέσο, που να αναφέρει μεταφορά στρατευμάτων στο Τέξας με σκοπό τη σύγκρουση με την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία της πολιτείας. 

Ελέγχοντας την επίσημη ιστοσελίδα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου αλλά και του Πενταγώνου, δεν υπάρχει καμία αναφορά για αποστολή στρατευμάτων στο Τέξας.  

Τελευταία αναφορά που εντοπίζεται σχετικά με αποστολή στρατευμάτων στα νότια σύνορα του Τέξας από τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι στις 2 Μαΐου 2023 (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Αυτή η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό, όπως αναφέρεται, οφείλονταν στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για τη COVID-19.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο στρατηγός Patrick S. Ryder, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, οι στρατιώτες θα αναλάμβαναν την κάλυψη κενών στις μεταφορές, την υποστήριξη αποθηκών, την ανίχνευση ναρκωτικών, την εισαγωγή δεδομένων αλλά και άλλους τομείς, ενώ πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα θα είναι οπλισμένα για αυτοάμυνα, αλλά δεν θα έχουν ρόλο επιβολής του νόμου.

Παράλληλα, φωτογραφία που χρησιμοποιείται σε αρκετά από τα άρθρα που διαμοιράζουν τον ισχυρισμό είναι παλιά. Μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, εντοπίζουμε πως προέρχεται από άρθρο του BBC στις 18 Δεκεμβρίου 2011, με τίτλο: “Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα που εγκαταλείπουν το Ιράκ διασχίζουν τα σύνορα του Κουβέιτ” και του Al Jazeera στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους με τίτλο: “Ιράκ: Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν”.

Η εικόνα
Πηγή
Πηγή

Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως αυτή η εικόνα, που απεικονίζει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα να αποχωρούν από το Ιράκ το 2011, είναι παλιά και δεν σχετίζεται με την τωρινή αντιπαράθεση του κυβερνήτη του Τέξας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Συμπέρασμα 

Δεν προκύπτει από πουθενά η πληροφορία ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με το Μεξικό στο Τέξας με σκοπό να “εκκαθαρίσει” την εθνοφρουρά και τις αστυνομικές δυνάμεις της Πολιτείας. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από μία αναξιόπιστη ιστοσελίδα με ιστορικό συστηματικής διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Εν μέσω αντιπαράθεσης της πολιτείας του Τέξας με τον Λευκό Οίκο για το μεταναστευτικό, το εγχώριο Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες να αφαιρέσουν τα συρματοπλέγματα από τα σύνορα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά για σύγκρουση ομοσπονδιακών στρατευμάτων με την αστυνομία του Τέξας και την Εθνική Φρουρά.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.