Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν αφορούν μόνο τους Χριστιανούς οι συγκρούσεις στη ΝιγηρίαΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Δεν αφορούν μόνο τους Χριστιανούς οι συγκρούσεις στη Νιγηρία

6 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Τα θύματα της πρόσφατης κρίσης στην κεντρική Νιγηρία ήταν αποκλειστικά Χριστιανοί.

Συμπέρασμα

Στην κοινότητα Μάνγκου της κεντρικής Νιγηρίας, ξέσπασε πρόσφατα μια διαμάχη μεταξύ του αγροτικού πληθυσμού της χριστιανικής και της μουσουλμανικής φυλής που κατοικεί στην περιοχή, με θύματα αμάχους και τόπους λατρείας και από τις δύο πλευρές.

Στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην κεντρική Νιγηρία αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Κυριάκος Βελόπουλος, ισχυριζόμενος ότι τα θύματα των συγκρούσεων ήταν αποκλειστικά Χριστιανοί. Ωστόσο, πληθώρα επίσημων πηγών κάνει λόγο για μια φυλετική και θρησκευτική διαμάχη μεταξύ αντιμαχόμενων αγροτικών φυλών, ενώ καταγράφηκε διψήφιος αριθμών θυμάτων τόσο από τη χριστιανική όσο και από τη μουσουλμανική κοινότητα, με τζαμιά και εκκλησίες να έχουν καταστραφεί.

Πλαίσιο

Τα τελευταία 24ωρα ένα νέο κύμα βίαιων συγκρούσεων ξέσπασε μεταξύ μουσουλμάνων κτηνοτρόφων και χριστιανικών αγροτικών κοινοτήτων στην περιοχή Μάνγκου (Mangu) της πολιτείας Plateau (Οροπέδιο) στην κεντρική Νιγηρία, όπου πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινήθηκε πληθώρα οπτικοακουστικού υλικού από τις βίαιες συγκρούσεις, ενώ κυρίαρχη είναι η εντύπωση ότι η επίθεση αφορούσε αποκλειστικά τη χριστιανική φυλή Μουαγκαφούλ (Mwagaful), η οποία δέχθηκε επίθεση από τη μουσουλμανική φυλή Φουλάνι (Fulani), με αναφορές μέχρι και για “γενοκτονία”. (Παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ).

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανάρτησε ένα βίντεο, το οποίο εντοπίσαμε να διακινείται μεταξύ πολλών χρηστών του X διεθνώς (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ). Στην ανάρτησή του σημείωσε τα εξής:

Καινε και βιάζουν γυναίκες,καίνε εκκλησίες σκοτώνουν εν ψυχρώ παιδιά στην Νιγηρία, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται!Γιατί ;Διότι αφορά χριστιανούς !μιλήστε μας για ρατσισμό! #Βελοπουλος

Το συγκεκριμένο βίντεο ακούγεται μια γυναίκα να ζητάει βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη χριστιανική εκκλησία καίγεται. Δείτε το βίντεο:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την αναφορά του Ερυθρού Σταυρού, 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν μέσα σε διάστημα δύο ημερών από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, ύστερα από την εισβολή ενόπλων στην κοινότητα Μάνγκου, της πολιτείας Plateau στην κεντρική Νιγηρία. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Αφορμή για την κρίση που ξέσπασε στην κοινότητα Μάγνκου, κατά το πρώτο 24ωρο, φαίνεται πως στάθηκε ένα περιστατικό μεταξύ κτηνοτρόφων της χριστιανικής φυλής Μουαγκαφούλ και βοσκών της μουσουλμανικής φυλής Φουλάνι που διαμένουν στην κοινότητα, με τις δύο φυλές να βρίσκονται συχνά σε διαμάχη μεταξύ τους για τη διαχείριση της γης.

“Η κρίση πυροδοτήθηκε από διάφορους παράγοντες, όπως η απόπειρα ζωοκλοπής και η δολοφονία ενός άνδρα του Μάνγκου από πολιτοφυλακή κτηνοτρόφων”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στρατού, υποστράτηγος Έντουαρντ Μπούμπα.

Ειδικότερα, η κατάσταση οξύνθηκε όταν ένας άνδρας της χριστιανικής φυλής Μουαγκαφούλ, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, έπεσε πάνω σε κοπάδι βοοειδών που διέσχιζε το δρόμο στις 22 Ιανουαρίου 2024, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή πυρών με βοσκούς της μουσουλμανικής φυλής Φουλάνι. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5]

Εξαιτίας του περιστατικού αυτού, ξέσπασε ταχύτατα ένα κύμα αντεκδίκησης μεταξύ των δύο φυλών, με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια να καούν, ενώ επτά τζαμιά και τέσσερις χριστιανικές εκκλησίες καταστράφηκαν. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5]

Σύμφωνα με το άρθρο του New Vision σε συνεργασία με το AFP, ο Τζαφάρου Μούσα, πρόεδρος του παραρτήματος της μουσουλμανικής οργάνωσης Τζαμά’ατου Νασρίλ Ισλάμ (JNI) στην πολιτεία Plateau, δήλωσε πως “25 μουσουλμάνοι ανασύρθηκαν νεκροί και τα σώματά τους φυλάσσονται στο τοπικό τζαμί“.

Η κλιμάκωση της βίας με την εισβολή ενόπλων

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αγγλόφωνη νιγηριανή εφημερίδα Daily Trust ο σύμβουλος ασφαλείας του κυβερνήτη της πολιτείας Plateau, ταξίαρχος εν αποστρατεία Σιπί Γκακί:

Τα σημερινά γεγονότα στο Μάνγκου είναι αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης μεταξύ δύο μερών που κλιμακώθηκε. [Ό]πως συμβαίνει συνήθως σε τέτοια περιστατικά, κουκουλοφόροι και κακοποιοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να δημιουργήσουν χάος, κάτι που είναι ένα από τα πράγματα που οδήγησαν σε κλιμάκωση και στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Μάγκου“.

Παρά την 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου από τον κυβερνήτη της πολιτείας Plateau, Κεϊλέμπ Μουτφουάνγκ, μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε από ένα σημείο ελέγχου, χωρίς να συναντήσει καμιά αντίσταση στην κοινότητα Μάνγκου, και επιτέθηκε αδιακρίτως σε αμάχους, σκοτώνοντας κυρίως γυναίκες και παιδιά. [πηγή]

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ένοπλη εισβολή στην κοινότητα [πηγή], ενώ δυνάμεις της ειδικής ομάδας ασφαλείας Operation Safe Haven αναπτύχθηκαν με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης, με την αστυνομία να πραγματοποιεί τουλάχιστον 17 συλλήψεις [πηγή 1] [πηγή 2]

Οι αντιδράσεις των εθνοτικών και θρησκευτικών οργανώσεων

Η εθνοτική οργάνωση της φυλής Μουαγκαφούλ (Mwaghavul Development Association), κατηγόρησε τους μουσουλμάνους βοσκούς Φουλάνι για την επίθεση στο χωριό Κουχασλαλέκ, έναν τόπο που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα. [πηγή 1] [πηγή 2]

Ο πρόεδρος της Χριστιανικής Ένωσης της Νιγηρίας (CAN) της πολιτείας Plateau, αιδεσιμότατος Τίμοθι Ντάλουκ, μέσα από ένα βίντεο που γνώρισε μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (παραδείγματα εδώ κι εδώ), κατηγόρησε τον νιγηριανό στρατό ότι “επέβλεπε τις δολοφονίες Χριστιανών“, σημειώνοντας πως θα οργανώσει όλους τους Χριστιανούς ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. [πηγή]

Οι ισχυρισμοί του αντικρούστηκαν από τον νιγηριανό στρατό, αλλά και από εκπροσώπους άλλων χριστιανικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, η αγγλόφωνη νιγηριανή εφημερίδα Daily Trust, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αιδεσιμότατο Σάμιουελ Τσουκούμα της χριστιανικής οργάνωσης Lighthouse of All Nations Assembly, αναφέρει:

Ο Τσουκούμα δήλωσε ότι οι παραποιημένες αφηγήσεις που ενισχύθηκαν στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιδείνωσαν τη σοβαρότητα των συγκρούσεων και αύξησαν τον αριθμό των πολύτιμων ζωών που χάθηκαν. Προειδοποίησε τους θρησκευτικούς ηγέτες να μην συμβάλλουν στην κλιμάκωση της κρίσης μέσω των δηλώσεών τους και καταδίκασε τον πρόεδρο της Χριστιανικής Ένωσης της Νιγηρίας (CAN), επειδή επιδίδεται στο επικίνδυνο παιχνίδι της αναζωπύρωσης των συναισθημάτων και ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο αθώες ζωές. [πηγή]

Από την πλευρά τους οι μουσουλμανικές οργανώσεις Τζαμά’ατου Νασρίλ Ισλάμ (JNI) και MURIC καταδίκασαν τα γεγονότα βίας και τις καταστροφές που υπέστησαν οι τόποι λατρείας, τόσο των Χριστιανών όσο και των Μουσουλμάνων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα ελλιπή μέτρα του κράτους για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της πολιτείας Plateau, Αλάμπο Άλφρεντ, σημείωσε πως τα γεγονότα εξελίχθηκαν σε μια “εθνο-θρησκευτική κρίση” και δήλωσε τα ακόλουθα:

“Καλέσαμε τις ηγεσίες και των δύο θρησκειών να ζητήσουν από τους οπαδούς τους να συμμορφωθούν και να διασφαλίσουν την απόλυτη τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Και τα δύο μέρη υποσχέθηκαν να συμμορφωθούν προς το συμφέρον της ειρήνης στις κοινότητές τους.

Η περιοχή είναι επιρρεπής σε εντάσεις, οι οποίες συχνά παίρνουν τη μορφή θρησκευτικής και εθνοτικής βίας, με την πιο πρόσφατη σύγκρουση να σημειώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου μεταξύ νομαδικών ομάδων βοσκών και τοπικών αγροτών, όταν 140 άτομα σκοτώθηκαν.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι τα θύματα της πρόσφατης κρίσης στην κεντρική Νιγηρία ήταν αποκλειστικά Χριστιανοί δεν αληθεύει. Σύμφωνα με πληθώρα επίσημων στοιχείων, μαρτυριών και αναφορών των τοπικών ειδησεογραφικών μέσων, δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους, ενώ τόσο χριστιανικοί όσο και μουσουλμανικοί τόποι λατρείας καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα μιας φυλετικής διαμάχης χωρικών της κοινότητας Μάνγκου.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.