Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη οικειοποιείται την επωνυμία του ΟΑΣΑSCAMS

Απάτη οικειοποιείται την επωνυμία του ΟΑΣΑ

15 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο ΟΑΣΑ χαρίζει κάρτες δωρεάν μετακινήσεων για έναν χρόνο

Συμπέρασμα

Οι εξεταζόμενες αναρτήσεις αποτελούν απάτη. Ο σύνδεσμος των δημοσιεύσεων οδηγεί σε περιβάλλον που προτρέπει τον χρήστη να εισάγει τα προσωπικά και τραπεζικά του στοιχεία. Η σελίδα, από την οποία ξεκίνησε η απάτη, οικειοποιείται παράνομα την επωνυμία του ΟΑΣΑ, ο οποίος εφιστά την προσοχή των επιβατών και έχει προχωρήσει στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Αναρτήσεις στο Facebook, χρησιμοποιώντας την επωνυμία του ΟΑΣΑ, υπόσχονται απόκτηση δωρεάν καρτών απεριόριστων μετακινήσεων με τα μέσα συγκοινωνίας για έναν χρόνο. Ωστόσο, πρόκειται για απάτη. Ας την αποδομήσουμε βήμα-βήμα.

Παράδειγμα διάδοσης της απάτης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Αρχικά, επισκεπτόμενοι τον λογαριασμό της σελίδας “Ath.ena Card για τους κατοίκους της Αθήνας” και επιλέγοντας το πεδίο “διαφάνεια σελίδας”, βλέπουμε ότι το προφίλ δημιουργήθηκε μόλις στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Παράλληλα, παρατηρούμε ότι ο αριθμός ακολούθων της σελίδας είναι ελάχιστος, στοιχείο που υποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για πραγματική επώνυμη σελίδα. 

Πηγή

Επιπρόσθετα, κάτω από τις αναρτήσεις συναντούμε ένα ύποπτο μοτίβο από σχόλια ψεύτικων λογαριασμών (bots) που, για να κάνουν αληθοφανή την απάτη, ισχυρίζονται ότι συμμετείχαν και κέρδισαν το πάσο δωρεάν μετακινήσεων.

Βήμα 1

Οι δημοσιεύσεις προτρέπουν τους χρήστες να ακολουθήσουν έναν σύνδεσμο και, μόλις το κάνουν, μεταφέρονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο φαινομενικά καλούνται να απαντήσουν σε μια σύντομη έρευνα, όπως φαίνεται παρακάτω:

Βήμα 2

Μετά το πέρας των ερωτήσεων, οι απαντήσεις των οποίων δεν παίζουν ωστόσο κανέναν ρόλο, εμφανίζεται πάντα ένα μήνυμα που προτρέπει τον χρήστη να επιλέξει ένα κουτί με την ελπίδα ότι μέσα εκεί κρύβεται η κάρτα δωρεάν μετακινήσεων. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε κουτί και αν επιλεγεί, η κάρτα εμφανίζεται πάντα με την δεύτερη προσπάθεια.

Βήμα 3

Έπειτα ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία:

Βήμα 4

Και, τέλος, ζητούνται τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, καθώς, σύμφωνα με την απάτη, πρέπει να καταβληθεί ένα μικρό αντίτιμο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό – παρότι αρχικώς η ιστοσελίδα υποσχόταν δωρεάν κάρτα:

Αξίζει να σημειωθεί πως επί του θέματος έχει τοποθετηθεί ο ΟΑΣΑ, τονίζοντας πως μια παραπλανητική σελίδα στο Facebook οικειοποιείται την επωνυμία του οργανισμού. Εφιστά παράλληλα την προσοχή των επιβατών, ενώ αναφέρει πως έχει δρομολογήσει τις νόμιμες διαδικασίες κατά των ιθυνόντων.

Συμπέρασμα

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι εξεταζόμενες αναρτήσεις αποτελούν απάτη. Ο σύνδεσμος των δημοσιεύσεων οδηγεί σε περιβάλλον που προτρέπει τον χρήστη να εισάγει τα προσωπικά και τραπεζικά του στοιχεία. Η σελίδα, από την οποία ξεκίνησε η απάτη, οικειοποιείται παράνομα την επωνυμία του ΟΑΣΑ, ο οποίος εφιστά την προσοχή των επιβατών και έχει προχωρήσει στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.