Ποιοι είμαστε
Αρχική Πρόσφατη διαδήλωση στο Κίεβο δεν σχετίζεται με τη συνέντευξη του Πούτιν στον Tucker CarlsonΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Πρόσφατη διαδήλωση στο Κίεβο δεν σχετίζεται με τη συνέντευξη του Πούτιν στον Tucker Carlson

17 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Μετά τη συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Tucker Carlson, Ουκρανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ζητώντας την παραίτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Η διαμαρτυρία μερίδας Ουκρανών πολιτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έγινε στον απόηχο της αποπομπής του Βάλερι Ζαλούζνι ως στρατηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ζητώντας την επιστροφή του στη θέση του και όχι με αφορμή τη συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Tucker Carlson.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο δείχνει μία κίνηση διαμαρτυρίας πολιτών στο Κίεβο. Στον ισχυρισμό που πλαισιώνει το βίντεο αναφέρεται πως η συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Tucker Carlson ήταν αυτή που οδήγησε στη διαδήλωση και προκάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να βγουν στους δρόμους και να ζητήσουν την παραίτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο:

Τι ισχύει

Στις 8 Φεβρουαρίου 2024 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την αποπομπή του Βάλερι Ζαλούζνι από στρατηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την αντικατάστασή του από τον Συνταγματάρχη Ολεξάντρ Σίρσκι (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5). 

Μετά από πρόταση του Ουκρανού Προέδρου, ο Ζαλούζνι παρέμεινε ως μέλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4).

Μάλιστα, την ίδια μέρα δημοσίευσε και ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, με την οποία ανακοίνωσε:

“Συναντήθηκα με τον στρατηγό Βάλερι Ζαλούζνι. Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας. Συζητήσαμε την ανανέωση που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Συζητήσαμε επίσης ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανανεωμένη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Ζαλούζνι να παραμείνει μέρος της ομάδας. Θα κερδίσουμε σίγουρα! Δόξα στην Ουκρανία!”.

Μετά από λίγη ώρα δημοσίευσε και εκτενέστερο κείμενο μαζί με βίντεο που τον ευχαριστεί.

Στις αναπαραγωγές του ισχυρισμού διαβάζουμε: 

Η συνέντευξη του Tucker Carlson και του Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε τη διαφορά; Διαδηλωτές στο Κίεβο έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ζελένσκι. «Ζελού (Ζελένσκι) Φύγε! (Ζελένσκι) Φύγε».

Στο βίντεο που κυκλοφορεί μαζί με τον ισχυρισμό, φαίνεται μικρό πλήθος διαδηλωτών να έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία ανεξαρτησίας του Κιέβου ζητώντας την επιστροφή του Ζαλούζνι στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού.

Όπως εντοπίζεται σε δημοσιεύματα ουκρανικών Μέσων – και όχι μόνο- η διαμαρτυρία δεν σχετίζονταν με τη συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου, Πούτιν, στον Tucker Carlson, αλλά με τη “καρατόμηση” του Βάλερι Ζαλούζνι (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3).

Σε μερικά εξ αυτών, διαβάζουμε πως ο πολιτικός αναλυτής Karl Voloch, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως ο ίδιος ο εμπνευστής της δράσης. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν ένα απλό ερώτημα που δεν χρειαζόταν καν να συζητηθεί.

«Ως επί το πλείστον, οι συγκεντρωμένοι εδώ θεωρούν την απομάκρυνση του Ζαλούζνι ένα μεγάλο λάθος των αρχών».

Διαπιστώνεται λοιπόν πως η συγκέντρωση αποτελούσε διαμαρτυρία για την αποπομπή του Βάλερι Ζαλούζνι από τη θέση του στρατηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και όχι έκκληση για παραίτηση του Ζελένκσι μετά την πρόσφατη συνέντευξη του Πούτιν στον Tucker Carlson.

Τέλος, τον ισχυρισμό κατέρριψε και ο ελεγκτής ειδήσεων του BBC, Shayan Shardarizadeh.

Συμπέρασμα

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός χαρακτηρίζεται από έλλειψη θεματικού περιεχομένου. Η μικρή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, είχε ως αφορμή την απόφαση του Ζελένσκι να απομακρύνει τον Ζαλούζνι από τον ρόλο του στρατηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.