Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό ΔΕΝ είναι ρεπορτάζ του Euronews από τις διαμαρτυρίες των αγροτών στο ΠαρίσιFAKE NEWS

Αυτό ΔΕΝ είναι ρεπορτάζ του Euronews από τις διαμαρτυρίες των αγροτών στο Παρίσι

19 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Ρεπορτάζ του Euronews δείχνει Γάλλους αγρότες να ρίχνουν κοπριά στην πρεσβεία της Ουκρανίας στο Παρίσι.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν είναι πραγματικό ρεπορτάζ του Euronews και δεν δείχνει την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Παρίσι να βανδαλίζεται από τους Γάλλους αγρότες, αλλά ένα κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Ντιζόν τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών ανά την Ευρώπη έχουν χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δημιουργία αρκετών παραπλανητικών ιστοριών. Μία από αυτές κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ελλάδας και δείχνει υποτιθέμενο ρεπορτάζ του Euronews, στο οποίο Γάλλοι αγρότες πετάνε κοπριά στην Ουκρανική πρεσβεία του Παρισιού. Ωστόσο, η σκηνή δεν είναι ούτε από ρεπορτάζ του Euronews, ούτε έλαβε χώρα στο Παρίσι.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αρχικά, ολόκληρο το βίντεο με τον ισχυρισμό:

Ψάχνοντας για το σχετικό άρθρο του ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Euronews, δεν εντοπίζουμε κανένα σχετικό αποτέλεσμα, ούτε στα αγγλικά, ούτε στα γαλλικά. Αντίστοιχη αναζήτηση στο Google δεν εμφανίζει επίσης τίποτα που θα υποστήριζε τον ισχυρισμό, εμφανίζει όμως δημοσίευση από το X από δημοσιογράφο του BBC που αποκαλεί την ιστορία ψευδή και προπαγανδιστική υπέρ της Ρωσίας.

Βρίσκουμε επίσης την Ουκρανική πρεσβεία στους Χάρτες της Google και παρατηρούμε πως δεν συμφωνεί με το κτίριο του βίντεο. Ενώ το βίντεο δεν έχει καθαρή εικόνα, διακρίνονται δέντρα ανάμεσα στον δρόμο και το κτίριο, όπως και σκαλιά στην πρόσοψή του κτιρίου, χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από την εικόνα της Google.

Στο βίντεο συμπεριλαμβάνεται και μία δήθεν ανακοινωση της πρεσβείας από τις 7 Φεβρουαρίου 2024 που καλεί τους Γάλλους αγρότες να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες. Κανένα σχετικό έγγραφο δεν υπάρχει όμως στις ανακοινώσεις της πρεσβείας στην ιστοσελίδα της. Η μόνη ανακοίνωση από τις 7 Φεβρουαρίου κι έπειτα αφορά συζήτηση που είχε ο Ζελένσκι με τον Μακρόν για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, θέμα χωρίς καμία σύνδεση με τον ισχυρισμό.

Με μερικά στιγμιότυπα από το βίντεο πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και δεν αργήσαμε να βρούμε την πηγή του υλικού. Βίντεο στο TikTok από τις 23 Δεκεμβρίου 2023 τοποθετεί το συμβάν στη Ντιζόν, πόλη περί τα 300 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

@screenshothq

Replying to @http_alex Farmers have dumped a mountain of manure and straw in front of the Regional Council of Dijon. French farmers have been protesting against high taxes levied on the agricultural sector by driving through the French streets in tractors, dumping tyres in the middle of the road and covering buildings in manure. The 2023 French budget was published on 30th December 2022 and has proposed to double the tax rate on agricultural insurance policies. The tax rate on the agriculture sector has risen from 5.5% to 11% as of January 1st 2023. #france #frenchprotests #frenchfarmers #franceprotest #europe #trending #politics #protests

♬ Benjamins Deli – JRitt

Στην λεζάντα αναφέρεται πως το περιστατικό έλαβε χώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ντιζόν, το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο “Hôtel de région de Bourgogne” στο κέντρο της πόλης. Η εικόνα από τους χάρτες της Google αυτή τη φορά συμφωνεί με την σκηνή του αρχικού βίντεο.

Με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες μπορούμε πια να βρούμε και ρεπορτάζ του περιστατικού όπως αυτό, αυτό και αυτό που επιβεβαιώνουν την ιστορία. Γίνεται αντιληπτό πως το Euronews δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα, όπως και πως δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο η Ουκρανία. Είναι αρκετά πιθανό το εν λόγω “ρεπορτάζ” να αποτελεί μέλος της καμπάνιας παραπληροφόρησης “Doppelganger” της Ρωσίας, η οποία διαμοιράζει ψεύτικα άρθρα και πληροφορίες κατά της Ουκρανίας με τον μανδύα γνωστών και αξιόπιστων μέσως ενημέρωσης.

Συμπέρασμα

Το συγκεκριμένο βίντεο δεν αποτελεί πραγματικό ρεπορτάζ του Euronews, ούτε δείχνει βανδαλισμό της Ουκρανικής πρεσβείας στο Παρίσι από αγρότες. Το πλάνο προέρχεται από διαμαρτυρία στη Ντιζόν, άσχετη με την Ουκρανία. Το έγγραφο, που δήθεν προέρχεται από την πρεσβεία και καλεί τους αγρότες να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες, δεν υπάρχει πουθενά στην ιστοσελίδα της πρεσβείας και πιθανότατα έχει πλαστογραφηθεί για τις ανάγκες της ιστορίας.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης