Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Στρατός των ΗΠΑ ΔΕΝ καταδίκασε την Όπρα σε θάνατοHOAXES

Ο Στρατός των ΗΠΑ ΔΕΝ καταδίκασε την Όπρα σε θάνατο

22 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την Όπρα Γουίνφρεϊ σε θάνατο.

Συμπέρασμα

Καμία σχετική καταδίκη δεν έλαβε χώρα καθώς η είδηση είναι κατασκευασμένη. Η Όπρα δεν συνελήφθη ποτέ και υπάρχουν νέα της μετά την υποτιθέμενη σύλληψη, την οποία δεν μετέδωσε κανένα άλλο μέσο.

Ένας νέος ισχυρισμός έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με βάση μία δημοσίευση Αμερικανού “δημοσιογράφου”, υποστηρίζεται πως ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών συνέλαβε την γνωστή Αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια, Όπρα Γουίνφρεϊ, και την καταδίκασε σε θάνατο, για υποκίνηση εγκληματιών και συμβολή στην απώλεια ζωών στις πυρκαγιές της Χαβάης τον Αύγουστο του 2023. Η ιστορία αυτή, ωστόσο, αποτελεί αποκύημα της φαντασίας μιας ιστοσελίδας που δημοσιεύει κατ’ εξακολούθηση παραπλανητικό υλικό.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η αρχική πηγή του ισχυρισμού προέρχεται από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων Real Raw News, στο οποίο βασίζονται και οι αναπαραγωγές στο Facebook.

Το εν λόγω δημοσίευμα ισχυρίζεται πως η Όπρα Γουίνφρεϊ καταδικάστηκε σε θάνατο από τον αμερικανικό Στρατό, αφού είχε συλληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2023 από τον Γενικό Εισαγγελέα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (JAG), ο οποίος την έστειλε στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Το αδίκημα, που υποτίθεται πως διέπραξε, είναι η “παρότρυνση εγκληματιών του Βαθέος Κράτους” και “συνεισφορά σε κακόβουλη απώλεια ζωής κατά τη διάρκεια της κόλασης του Μάουι του περασμένου καλοκαιριού”.

Αναζήτηση της είδησης στο Google δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα που θα υποστήριζε τον ισχυρισμό, ούτε για σύλληψη, ούτε για θανατική καταδίκη. Αναζήτηση με το όνομα της Όπρα στην ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αναμενόμενα, δεν επιστρέφει κανένα αποτέλεσμα.

Η ίδια η Όπρα έχει παραμείνει ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά την υποτιθέμενη σύλληψή της. Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024 και στο Facebook στις 18 Φεβρουαρίου 2024. Ακόμη, η Όπρα εμφανίζεται και σε βίντεο στο YouTube από τις 14 Φεβρουαρίου 2024, στο οποίο παίρνει συνέντευξη από μία συγγραφέα.

Επίσης, δεν προκύπτει από κάπου η “υποκίνηση εγκληματιών” ή η “συμβολή στην απώλεια ζωών”. Στον απόηχο των πυρκαγιών του Μάουι στην Χαβάη τον Αύγουστο του 2023, η Όπρα ξεκίνησε έρανο για την συγκέντρωση χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων, μετά από αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η αρχική της στάση να φτάσει στον τόπο της καταστροφής με τηλεοπτικό συνεργείο.

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί πως με την ομοσπονδιακή νομοθετική πράξη “Posse Comitatus” (εδώ, εδώ, εδώ), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιουνίου 1878 υπό την προεδρία του Rutherford B. Hayes, ο Στρατός δεν έχει δικαιοδοσία εμπλοκής στην επιβολή πολιτικών νόμων, παρά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες που επιτρέπονται ρητά από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ή από νόμο του Κογκρέσου. Το προσωπικό του Στρατού δεν έχει δηλαδή το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες. Η νομοθετική πράξη, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί, περιόριζε μόνο τον Στρατό Ξηράς από την εμπλοκή στην επιβολή των πολιτικών νόμων, όμως με επακόλουθες τροποποιήσεις το 1956 και το 2021, στις διατάξεις του νόμου εμπίπτουν η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό, το Σώμα των Πεζοναυτών καθώς και η Διαστημική Δύναμη.

Δεν πρέπει επίσης να παραληφθεί η αναφορά στην πηγή της “είδησης”, το Real Raw News. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που, με τον μανδύα της παρωδίας και της σάτιρας, διαμοιράζει κατ’ εξακολούθηση ψευδείς ειδήσεις συνωμοσιολογικού περιεχομένου. Συχνά, τα δημοσιεύματά της προωθούν παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά της COVID-19 και ανυπόστατους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες συλλήψεις διαφόρων δημοσίων προσώπων με κατηγορίες προδοσίας ή ακόμη και δημόσιες εκτελέσεις αξιωματούχων.

Σε μία από τις παλαιότερες καταρρίψεις άρθρων του Real Raw News, που διαμοιράζονται ως πραγματικά, είχαμε σταθεί στον μοναδικό συντάκτη της ιστοσελίδας, με το ψευδώνυμο Michael Baxter, και τα σχόλια που άφηνε σε συζητήσεις κάτω από τα άρθρα του αναφορικά με την έλλειψη αξιοπιστίας που έχει στα “MSM” (Mainstream Media) και τον “πόλεμο” που δέχεται από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων. Από έρευνα που πραγματοποίησε ο συντάκτης Bill McCarthy του Politifact, διαπίστωσε πως το πραγματικό όνομα του “Michael Baxter” είναι Michael Tuffin και πως στο παρελθόν διατηρούσε τουλάχιστον άλλους τρεις ιστότοπους και κανάλια στο Youtube με ακραία συνωμοσιολογικό περιεχόμενο.

Όπως προκύπτει, συχνά τα δημοσιεύματα της εν λόγω σελίδας δεν αντιμετωπίζονται ως σατιρικά και διαμοιράζονται σαν πραγματικές ειδήσεις, με την περίπτωση της σελίδας αυτής να έχει ασχοληθεί και το Ινστιτούτο Poynter.

Συμπέρασμα

Η Όπρα Γουίνφρεϊ δεν καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνδυασμός αποδείξεων από το διαδίκτυο δείχνουν πως εξακολουθεί να είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα πρόβλημα με τον νόμο. Η προέλευση του ισχυρισμού είναι μια ιστοσελίδα που κατ’ εξακολούθηση παράγει ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν συλλήψεων και εκτελέσεων.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης