Ποιοι είμαστε
Αρχική Κήρυξε ο Πούτιν με πρόσφατο διάταγμα παράνομη την πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Κήρυξε ο Πούτιν με πρόσφατο διάταγμα παράνομη την πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ;

23 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω διατάγματος, χαρακτήρισε παράνομη την πώληση της Αλάσκας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1867.

Συμπέρασμα

Το διάταγμα που υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο δεν περιέχει καμία αναφορά στην Αλάσκα και την πώλησή της και το ρωσικό κράτος δεν προβάλει αξιώσεις προς το αμερικανικό κράτος για τη συγκεκριμένη πολιτεία. Το αναφερόμενο διάταγμα αφορούσε την παροχή κεφαλαίων για την εξεύρεση και την παροχή νομικής προστασίας για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν χαρακτήρισε παράνομη την πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2024 εμφανίστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω διατάγματος που υπέγραψε, χαρακτήρισε παράνομη την πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε το 1867. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. 

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 21 Ιανουαρίου 2024, ο ρωσικός ιστότοπος με την ονομασία Essa News δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ο Πούτιν εντείνει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, κηρύσσοντας παράνομη την πώληση της Αλάσκας το 1867”, παρερμηνεύοντας όσα ανέφερε σχετικό διάταγμα που είχε υπογραφεί από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο ισχυρισμός διαμοιράστηκε έπειτα και στα ΜΚΔ, με ανάρτηση στο X από ξένο λογαριασμό στις 22 Ιανουαρίου 2024 να ξεπερνάει τα 1,2 εκατομμύρια προβολές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πράγματι υπέγραψε διάταγμα στις 18 Ιανουαρίου 2024, το οποίο ωστόσο αφορά τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εξωτερικό. Όπως διαβάζουμε σε ρωσικά Μέσα, το διάταγμα ανέφερε πως η Ρωσική Ομοσπονδία θα διαθέσει κονδύλια για την “αναζήτηση, εγγραφή και νομική προστασία ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας” που βρίσκονται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων που αποκτήθηκαν στις περιόδους της ΕΣΣΔ και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3). 

Μάλιστα, η ρωσική ιστοσελίδα tass.ru, δημοσίευσε το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 18ης Ιανουαρίου 2024 αριθ. 21-rp, μέσω της ρωσικής πύλης νομικών πληροφοριών. Μεταφράζοντας το έγγραφο αρχικά στα αγγλικά και έπειτα στα ελληνικά, βλέπουμε πως το διάταγμα αναφέρει τα εξής:

μτφ. ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ. Σύμφωνα με το εδάφιο 1 της παραγράφου 2 του άρθρου 78 του Κώδικα Προϋπολογισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ορίζεται η ομοσπονδιακή κρατική ενιαία “Επιχείρηση Διαχείρισης Περιουσίας στο Εξωτερικό της Διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, ως αποδέκτης επιδότησης που παρέχεται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για την οικονομική στήριξη των δαπανών που συνδέονται με την αναζήτηση ακίνητης περιουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της πρώην ΕΣΣΔ, την ορθή καταγραφή των δικαιωμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την υπάρχουσα ομοσπονδιακή ακίνητη περιουσία και την ανευρεθείσα ακίνητη περιουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της πρώην ΕΣΣΔ και τη νομική προστασία της περιουσίας αυτής.

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, η ρωσική κυβέρνηση θα προωθήσει τη διάθεση κονδυλίων σε μία προσπάθεια να διεκδικήσει ακίνητη περιουσία της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και ακίνητα των οποίων η κυριότητα δεν μεταβιβάστηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Εν ολίγοις, το συγκεκριμένο διάταγμα αναφέρεται σε ακίνητη ιδιοκτησία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην αλλοδαπή, δηλαδή μία κατάσταση κατά την οποία μία χώρα ή εταιρεία έχει υπό την ιδιοκτησία της κάποια περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε έδαφος άλλου κράτους.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραφε πράγματι ένα διάταγμα που “ακυρώνει” την πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ, αυτό θα είχε αναφερθεί από τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, πιθανόν να είχε προκαλέσει και διπλωματική αναταραχή, κάτι που έπειτα από αναζήτηση, δεν προκύπτει. 

Εξάλλου, όπως προκύπτει με σαφήνεια από το κείμενό του, το εν λόγω διάταγμα σε καμία ακύρωση παρελθούσας πράξης πώλησης ή μεταβίβασης ακινήτων δεν προβαίνει. Επομένως, διαπιστώνεται πως ο Πούτιν δεν ακύρωσε την πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ το 1867, ούτε διέταξε ότι η πώληση της Αλάσκας στις ΗΠΑ ήταν “παράνομη” κηρύσσοντας την Αλάσκα ως κατεχόμενο έδαφος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του, Vedant Patel, απάντησε σε σχετική ερώτηση στις 22 Ιανουαρίου 2024:

«Λοιπόν, νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλων μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πω ότι σίγουρα δεν θα την πάρει πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Departnment σε ενημέρωση του τμήματος Τύπου.

Σημειώνεται πως τον ισχυρισμό κατέρριψαν και διεθνείς οργανισμοί ελέγχου γεγονότων όπως το AFP και το Snopes.

Συμπέρασμα

Καταληκτικά, δεδομένου ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν δεν χαρακτήρισε την πώληση της Αλάσκας το 1867 “παράνομη”, ούτε υπήρξε κάποια αναφορά στην Αλάσκα μέσα σε αυτό, ο ισχυρισμός κρίνεται ως ψευδής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.