Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ανθρώπους στην Ουκρανία να χαιρετούν τον Ρωσικό στρατόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ανθρώπους στην Ουκρανία να χαιρετούν τον Ρωσικό στρατό

26 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει κόσμο στους δρόμους να χαιρετάει ενθουσιωδώς στρατιώτες της Ρωσίας στην πόλη Avdiivka της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα

Το βίντεο προέρχεται από την αρχή του πολέμου το 2022 και δεν τραβήχτηκε σε Ουκρανικό έδαφος αλλά σε κωμόπολη της Ρωσίας.

Ένα παραπλανητικό βίντεο έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του σε άρθρα ελληνικών ιστοσελίδων, παρουσιάζοντας Ρώσους στρατιώτες να χαιρετούνται από κόσμο και να δέχονται προμήθειες, με τον ισχυρισμό πως το παραπάνω συμβαίνει καθώς διέρχονται από την Ουκρανική πόλη Avdiivka. Το βίντεο όμως δεν τραβήχτηκε στην Ουκρανία, καθώς προέρχεται από πόλη της Ρωσίας.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: el.gr, triklopodia.gr, opennews.gr

Τι ισχύει

Οι αναπαραγωγές χρησιμοποιούν ως πειστήριο μια δημοσίευση από το X, η οποία ισχυρίζεται πως το βίντεο προέρχεται από την Avdiivka, μια μικρή πόλη έξω από το Ντόνετσκ, στην περιοχή Ντονμπάς με τις αυτοανακηρυγμένες ανεξάρτητες από την Ουκρανία περιφέρειες.

Η Avdiivka αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, όταν τελικώς κατελήφθη, κατεστραμμένη πια, από την Ρωσία. Καθώς λοιπόν τα κτίρια στο βίντεο φαίνονται σε καλή κατάσταση, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι από την πόλη όπως είναι σήμερα.

Με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μερικών στιγμιοτύπων του βίντεο στην πλατφόρμα Yandex, εντοπίζουμε την πραγματική προέλευση του βίντεο στο YouTube, με ημερομηνία τις 9 Απριλίου 2022. Πρόκειται για ακριβώς το ίδιο βίντεο που παρουσιάζεται στα άρθρα με τον ισχυρισμό. Ακούγονται τα αλλεπάλληλα “σπασίμπα” (ευχαριστώ) και ξεχωρίζει η κυρία με την σημαία της Σοβιετικής Ένωσης μπροστά στο λευκό λεωφορείο. Ο τίτλος του βίντεο μεταφράζεται σε “Οι στρατιώτες του ρωσικού στρατού συναντήθηκαν με χαρά με τους κατοίκους της περιοχής Oryol”. Ως “περιοχή Oryol” εννοείται το ομώνυμο όμπλαστ (περιφέρεια), που βρίσκεται βόρεια των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία. Υπάρχει επίσης και αυτό το βίντεο, με την ίδια ημερομηνία, που φαίνεται να προέρχεται από άλλο όχημα στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.

Περαιτέρω αναζήτηση φέρνει αποτελέσματα από την ρωσική πλατφόρμα VK. Μία δημοσίευση, πάλι από τις 9 Απριλίου 2022, τοποθετεί το συμβάν στην κωμόπολη Dmitrovsk, όπου αναφέρει πως επί δέκα μέρες οι κάτοικοι έβλεπαν στρατιωτικές πομπές να περνάνε από την πόλη, δίνοντάς τους τροφή και νερό.

Δεδομένου του μικρού μεγέθους του Dmitrovsk, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε αν στοιχεία από το περιβάλλον του βίντεο ταυτίζονται με το περιβάλλον της κωμόπολης στους Χάρτες της Google. Παρότι δεν παρέχεται Street View, ένα σημείο στον κεντρικό δρόμο (Ulitsa Sovetskaya) είναι αρκετό για να διασταυρώσουμε μερικά στοιχεία:

Μπορούμε να παρατηρήσουμε τουλάχιστον τρία σημεία που επιβεβαιώνονται με στιγμές του βίντεο. Στην εικόνα της Google φαίνεται ξεκάθαρα ο μεταλλικός πύργος που έχουμε σημειώσει με κόκκινο στα στιγμιότυπα του βίντεο, με μπλε το μακρύ ροζ κτίριο πριν τα δέντρα, ενώ το σημειωμένο με πράσινο κατάστημα με την κόκκινη επιγραφή βρίσκεται στην πίσω μεριά της εικόνας.

Μπορούμε, συνεπώς, να είμαστε βέβαιοι πως το βίντεο τραβήχτηκε στο Dmitrovsk, σχεδόν δύο χρόνια πριν την εμφάνιση του ισχυρισμού που το παρουσιάζει ως τωρινό.

Συμπέρασμα

Το βίντεο με τους Ρώσους στρατιώτες δεν προέρχεται από την ουκρανική, ρωσοκρατούμενη Avdiivka, αλλά από το Dmitrovsk της περιφέρειας Oryol στην Ρωσία. Ακόμη, το βίντεο δεν είναι πρόσφατο αλλά τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 2022, όταν ακόμη η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πρόσφατο γεγονός. Συνήθως τέτοια ετερόχρονα βίντεο έχουν σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για την Ρωσία, δίνοντας την εντύπωση της αποδοχής του ρωσικού στρατού από τον τοπικό πληθυσμό.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης