Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει μετανάστες που εντοπίστηκαν στη ΓαύδοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει μετανάστες που εντοπίστηκαν στη Γαύδο

6 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει μετανάστες που εντοπίστηκαν στη Γαύδο την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Από την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας προέκυψε ότι το βίντεο που εξετάζουμε είναι προγενέστερο του εντοπισμού προσφύγων και μεταναστών στα ανοιχτά της Γαύδου, στις 25 Φεβρουαρίου 2024. Το οπτικοακουστικό υλικό συναντάται στις πλατφόρμες TikTok και Instagram ήδη από τον Νοέμβριο του 2023.

Με αφορμή την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που καταφτάνουν στην Γαύδο και τη νότια Κρήτη από τους τελευταίους μήνες του 2023, άρχισε στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 να αναπαράγεται ένα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, του οποίο υποτίθεται ότι δείχνει μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίστηκαν πλησίον του νησιού την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Όπως φαίνεται παρακάτω, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: pronews.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Από τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους διαβάζουμε ότι στη Γαύδο καταγράφεται νέο δρομολόγιο των κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Ειδικά από τις αρχές του 2024 υπάρχουν πολλές αναφορές (εδώ, εδώ, εδώ) για εντοπισμό και συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών στο ακριτικό νησί. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο περιστατικό, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, η Λιμενική Αρχή Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου ενημερώθηκε, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ότι εντοπίστηκαν 114 μετανάστες στα ανοιχτά της Γαύδου. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε κτίριο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Εκεί, πέρα από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διενεργείται ανάκριση για τον εντοπισμό των διακινητών.

Με αφορμή τα παραπάνω, εμφανίστηκε ένα βίντεο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο, που υποτίθεται ότι απεικονίζει “παράνομους αλλοδαπούς που έφτασαν στη Γαύδο” την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024.

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Αυτοί οι «επενδυτές» κατοικοεδρεύουν πλέον στη Γαύδο.
Μαστουρωμένοι, επικίνδυνοι ψυχιατρικά διαταραγμένοι, φυλακόβιοι.

Ωστόσο, με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, παρατηρούμε ότι το υπό εξέταση βίντεο βρίσκεται δημοσιευμένο στην πλατφόρμα TikTok από τις 6 Νοεμβρίου 2023.

Πηγή

Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να σχετίζεται με τον πρόσφατο εντοπισμό μεταναστών και προσφύγων που προαναφέραμε. Επιπλέον, λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου 2023, συναντούμε το ίδιο βίντεο σε μια ανάρτηση στο Instagram.

Πηγή

Μετάφραση: Τους συκοφαντούν αλλά ο Θεός είναι μαζί τους. Θεού θέλοντος θα κερδίσουν αν πάνε στο δικαστήριο.

Παρά την έρευνα, δεν καταφέραμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλαισίωση του οπτικοακουστικού υλικού, αλλά από το κείμενο καταλαβαίνουμε ότι ενδεχομένως οι εικονιζόμενοι να είναι στη φυλακή, αφού η λέξη “boloko” μεταφράζεται από τα λινγκάλα, μια γλώσσα που χρησιμοποιείται στο Κονγκό και στην Ανγκόλα, ως “φυλακή”. 

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Από την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας προέκυψε ότι το βίντεο που εξετάζουμε είναι προγενέστερο του εντοπισμού προσφύγων και μεταναστών στα ανοιχτά της Γαύδου, στις 25 Φεβρουαρίου 2024. Το οπτικοακουστικό υλικό συναντάται στις πλατφόρμες TikTok και Instagram ήδη από τον Νοέμβριο του 2023.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.